Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Frisktandvård – ett ovanligt smart val Koll på pengar och tänder

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Frisktandvård – ett ovanligt smart val Koll på pengar och tänder"— Presentationens avskrift:

1 Frisktandvård – ett ovanligt smart val Koll på pengar och tänder
Frisktandvård är ett avtal mellan dig och Folktandvården, där målet är att vi tillsammans ska jobba för att hålla dina tänder starka och friska.

2 Frisktandvård – ett ovanligt smart val Hur går det till?
Vi gör en bedömning av din munhälsa. Resultatet avgör hur stor din avgift blir. Därefter skriver vi ett Frisktandvårdsavtal som gäller i tre år.

3 Frisktandvård – ett ovanligt smart val Faktorer som påverkar din avgift
Snusning och rökning Piercad tunga eller läpp Sjukdomar Vissa mediciner Problem med visdomständer Frätskador

4 Frisktandvård – ett ovanligt smart val Inget krångel!
Du får: Påminnelse via SMS dagen innan besöket Möjlighet att välja autogiro Akuttandvård vid samtliga Folktandvårdskliniker i Sverige

5 Frisktandvård – ett ovanligt smart val Intresserad?
Fråga din tandvårdspersonal eller gå in på:

6

7

8 Hälsa och livsstil Hur mycket dricker du?
Ett glas motsvarar: 2 x 33 cl lättöl eller 50 cl folköl eller 33 cl starköl eller 15 cl vin eller 6 cl starkvin eller 4 cl sprit

9 Hälsa och livsstil Så här påverkas din hälsa:
Alkoholkonsumtionen har betydelse för hälsan. En hög alkoholkonsumtion kan leda till långsiktig påverkan på kroppens organ. Som övre gräns för måttligt drickande räknas: 14 glas per vecka för män 9 glas per vecka för kvinnor.

10 Hälsa och livsstil Så här påverkas din hälsa:
Hög konsumtion vid enstaka tillfällen, så kallat berusningsdrickande innebär alltid risk för hälsan. Som berusningsdrickande räknas: 5 glas eller fler vid ett och samma tillfälle för män 4 glas eller fler vid ett och samma tillfälle för kvinnor

11 Hälsa och livsstil Så här påverkas din hälsa:
Hög alkoholkonsumtion kan bland annat leda till: Sömnstörningar Magproblem Högt blodtryck Huvudvärk Irritation Ångest

12 Hälsa och livsstil Vad händer med humöret och hälsan?
Det finns risker med att dricka för mycket eller för ofta. På samma sätt som att sluta röka kan ett minskat drickande vara ett sätt att skydda hälsan. Vi människor är olika. Vi tål olika mycket alkohol och reagerar på olika sätt. Kvinnor tål mindre alkohol än män.

13 Hälsa och livsstil Tips till dig som vill minska din konsumtion
Tänk igenom för- och nackdelar med nuvarande konsumtion och hur din hälsa påverkas Försök att hitta andra alternativ till att dricka Välj alkoholfria alternativ Välj svagare ölsorter Veckoregistrera din konsumtion

14 Hälsa och livsstil Tips till dig som vill minska din konsumtion
Fyll drinkarna med mest is/läsk/vatten Drick inte för att släcka törsten Drick långsamt Drick vartannat glas vatten Drick ingen alkohol på fastande mage Drick ingen alkohol efter midnatt

15

16 Fallskador i hemmet Säkerhet
Finns det halkskydd under lösa mattor? Ligger sladdar från lampor och telefon lösa utmed golvet? Är belysningen tillräcklig? Kan du nå det du behöver i skåpen utan stol eller stege? Har du telefon med bra ringsignal inom räckhåll?

17 Fallskador i hemmet Säkerhet
Finns det halkskydd i badkar och dusch? Finns det rejäla stödhandtag? Finns det något att sitta på i duschen? Finns det halkskydd under mattan?

18 Fallskador Förebygg med rörelse
Motion förebygger övervikt, diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar, förhöjt blodtryck, benskörhet, ryggbesvär med mera Muskelmassan ökar och du behåller spänsten i steget. Dessutom förbättras balansen Motion är förutom promenader också exempelvis att sköta hem och trädgård och att göra inköp.

19 Fallskador Förebygg benskörhet
Få i dig tillräckligt med kalk, det vill säga 0,5 liter mjölk eller fil och två skivor ost om dagen Få tillräckligt med D-vitamin genom att vistas i dagsljus minst 15 minuter per dag Promenera eller belasta skelettet en halvtimme varje dag Rök inte

20 Fallskador Att tänka på vid medicinering
Det finns läkemedel som kan göra dig yr och dåsig. Tänk då på att risken för att falla ökar.

21 Fallskador Risklinjen
Ring risklinjen om du upptäcker olycksfallsrisker i din omgivning.

22

23 Influensavaccinering Vem ska vaccinera sig?
Alla över 65 år! Vaccinationen är gratis, även för yngre i vissa riskgrupper - främst de med hjärt- och lungsjukdomar. Äggallergiker ska inte vaccinera sig.

24 Influensavaccinering När ska jag vaccinera mig?
Det tar en till två veckor från vaccinationstillfället att bygga upp ett fullgott skydd. Influensan brukar komma i december, men under senare år har den kommit senare, i januari och februari. Oktober/november är en bra tid för vaccination.

25 Influensavaccinering Vilka ska vaccineras mot influensa?
Socialstyrelsen rekommenderar alla över 65 års ålder att vaccinera sig samt även personer med hjärt- eller lungsjukdomar, oavsett ålder.

26 Influensavaccinering Jag har fyllt 65 år, men är helt frisk
Influensavaccinering Jag har fyllt 65 år, men är helt frisk. Behöver jag vaccinera mig? Kroppen är inte lika motståndskraftig som när du var yngre. Genom att vaccinera dig skyddar du din hälsa och ökar dina chanser för ett fortsatt bra liv.

27 Influensavaccinering Jag vaccinerade mig förra året
Influensavaccinering Jag vaccinerade mig förra året. Behöver jag vaccinera mig igen? Ja, skyddet varar bara ett år. Dessutom förändras oftast influensan från år till år, vilket innebär att ett nytt vaccin behövs.

28 Influensavaccinering Kan jag få influensa även om jag vaccinerar mig?
En viss risk att få influensan finns ändå, men risken minskar betydligt. Skyddseffekten av vaccinet är 70-80% och hos den som är vaccinerad blir symtomen lindrigare och komplikationerna färre.

29 Influensavaccinering Kan jag bli sjuk av vaccinet?
Vaccinet kan aldrig orsaka influensa. Däremot förekommer det precis som vid andra vaccinationer att man kan bli öm efter sprutan, få muskelvärk eller kortvarig feber.

30 Blodgivning VI BEHÖVER VARENDA DROPPE VI KAN FÅ!
Att vara blodgivare är att rädda livet på en annan människa. Så enkelt är det. Nu behöver vi verkligen varenda bloddroppe vi kan få. Kom till våra blodcentraler i Norrbotten så snart du bara kan. Öppettiderna hittar du på: Tack för att du finns

31 Piercing Jag har det på tungan
Piercing i munnen kan ge skador. Om detta är både läkare, tandläkare och piercare överens. Ett smycke på fel plats kan leda till både läkar- och tandläkarvård.

32 Piercing Risker med ingreppet
Infektion Efterblödning Svullnad, nervskador och värk Kvarstående ärr

33 Piercing Komplikationer
Skador på tandköttet Skador på framtänder och kindtänder Infektioner Dregling Nervskador Allergiska reaktioner

34 Piercing Om du ändå ska…
Gör det hos en erfaren, professionell piercare Kontakta sjukvården om du får problem med infektioner Kontakta tandvården om du får problem med tänderna eller tandköttet Men det bästa för hälsan är ändå att helt undvika munpiercing.

35 Solning Skador på huden
Intensiv solning kan ge brännskador. Symtom: Huden rodnar, blir varm och svider Blåsor på huden Soleksem

36 Solning Skador på huden
Vad kan man göra själv vid solskador? Avstå från att sola några dagar för att låta huden läka Vid sveda kan man kyla huden med kallt vatten, kylbalsam eller en fuktgivande hudlotion Sveda eller besvärande soleksem kan även lindras med en receptfri hydrokortisonkräm

37 Solning Undvik skador Ju oftare man bränner sig i solen, desto högre blir risken att få hudcancer. Hur undviker man solskador? Undvika att vistas i direkt solljus med bar hud Hålla sig i skuggan Använda luftiga kläder och solhatt Använda solkräm med hög solskyddsfaktor som skyddar mot både UVA- och UVB-strålning

38 Solning Skador på huden
Snö, sand och vatten reflekterar solljus Den ultravioletta strålningen är som mest intensiv mitt på dagen Vissa läkemedel kan öka hudens känslighet för ultraviolett strålning Barn har nästan inget skydd mot solens strålar och ska aldrig vistas i direkt solljus Om man bränner sig som barn är risken för framtida skador större

39

40

41

42

43 Livmoderhalscancer Gynekologisk cellprovskontroll
Varje år får 450 svenska kvinnor livmoderhalscancer 90 procent av fallen av livmoderhalscancer kunde undvikas om alla kvinnor deltog i den gynekologiska cellprovskontrollen Var rädd om dig – delta i den gynekologiska cellprovskontrollen när du får en inbjudan till undersökning

44 Bröstcancer Mammografi hälsokontroll
Bröstcancer är den vanligaste cancer- sjukdomen bland kvinnor Mammografi hälsokontroll är en röntgenundersökning av brösten för att tidigt kunna upptäcka bröstcancer Var rädd om dig – delta i mammografi hälsokontroll när du får en inbjudan till undersökning

45 Klamydia No action without protection
Klamydia är den vanligaste och snabbast ökande sexuellt överförda infektionen i Sverige Klamydia kan orsaka sterilitet Om man ofta byter partner och har oskyddat sex löper man stor risk att smittas Undvik smitta – använd kondom!


Ladda ner ppt "Frisktandvård – ett ovanligt smart val Koll på pengar och tänder"

Liknande presentationer


Google-annonser