Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Språket som redskap- Introduktion. Språknormer Välj på samma sätt en lämplig språkdräkt för varje situation som du befinner dig i; anställningsintervju,

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Språket som redskap- Introduktion. Språknormer Välj på samma sätt en lämplig språkdräkt för varje situation som du befinner dig i; anställningsintervju,"— Presentationens avskrift:

1 Språket som redskap- Introduktion

2 Språknormer Välj på samma sätt en lämplig språkdräkt för varje situation som du befinner dig i; anställningsintervju, kollegiesamtal, kompischatt, offentliga sammanhang mm Du går inte till Nobelfesten i mjukisbyxor utan du väljer en lämplig festdräkt.

3 Kommunikation – den psykologiska delen Hur samspelar man med sin publik på bästa sätt? Hur får man mottagarens uppmärksamhet? Vad innebär Halo-effekten och hur kan man använda sig av den för ett bra resultat? Hur framstår man som trovärdig?

4 Samspelet med din publik Ett bra tal ska vara som en flygning: en positiv start, en intressant och givande mittpart och en skön avslutning som ger mersmak. Tänk : Upp I Vä Uppmärksamhet Intresse Välvilja

5 Uppmärksamhet Alla i publiken bör känna att du ser dem och talar till just DEM. Eftersom du inte kan titta rakt på alla så ta sikte på en person i mitten av publiken och titta lite, lite över honom/henne. Då upplever alla att du tittar PÅ dem.

6 Uppmärksamhet Tystnad och pauseringar väcker – gjort på rätt sätt – uppmärksamhet och förväntan! Publiken ser upp till den som leder – bjud därför in dem till ett ”personligt möte” och inte till en ”stel föredragning”.

7 Intresse Försök inte vara rolig om du inte är det. Ditt budskap är det viktigaste. Om du är intresserad och kunnig så blir din publik också intresserad!

8 Intresse Pausering Pauser i ditt talande med en stunds publikkontakt ger känslan att DU är genuint intresserad av din publik och det skapar samhörighet och intresse för vad du vill säga.

9 Välvilja Älska din publik (och ditt ämne)! Låtsas att publiken är dina bästa vänner och bemöt dem som så!

10 Haloeffekten " You never get a second chance to make a first impression" Den som ser trevlig ut antas vara trevlig. Och kunnig. Och intressant. Den som ser sur ut antas vara otrevlig. Och okunnig eller osäker. Och därmed ointressant.

11 Hur framstår jag som trovärdig? - Etos, Patos och Logos Hur ser relationen mellan det jag kan och det jag förmedlar ut? Kan jag förmedla såväl Etos som Patos OCH Logos – då når jag ända fram….. Etos – att väcka förtroende Patos – att väcka känslor Logos – att ha goda argument


Ladda ner ppt "Språket som redskap- Introduktion. Språknormer Välj på samma sätt en lämplig språkdräkt för varje situation som du befinner dig i; anställningsintervju,"

Liknande presentationer


Google-annonser