Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Jag är nu hemkommen från min resa till Ghana, det var en händelserik resa som gav mig minnen för livet. Att få ta del av människors liv i en liten by i.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Jag är nu hemkommen från min resa till Ghana, det var en händelserik resa som gav mig minnen för livet. Att få ta del av människors liv i en liten by i."— Presentationens avskrift:

1 Jag är nu hemkommen från min resa till Ghana, det var en händelserik resa som gav mig minnen för livet. Att få ta del av människors liv i en liten by i Afrika Gomoa, Tarkwa, hjälpa, stödja, arbeta och umgås med 42 barn på barnhemmet Hope for Orphans Children's Home. Barnhemmet har för ett år sedan flyttat in I nya lokaler, huset är inte helt färdigbyggt men för barnen var det ett hem fyllt med kärlek och glädje. Barnen är i åldern 2½-17 år. Barn och vuxna som jag mötte var väldigt vänliga och öppna. De lever I nuet och fångar dagens möjligheter. Barnhemmet har inga bidrag utan lever helt på sponsorer. Huset är byggt och sponsrat av 2 kvinnor från Tyskland. En förening i Sverige stödjer barnhemmet och sedan är det volontärerna som är viktiga för barnhemmets drift och välgång. Målsättningen är att alla barn ska få mat, vatten, kläder och gå i skola. TACK Till er alla som deltog i min insamling. Jag fick ihop 7100:- Pengarna jag samlade ihop fick delvis John som var föreståndare på barnhemmet bestämma om. Han hade en prioriteringslista för barnhemmet. Prio 1 Ved. Eftersom de inte har el på barnhemmet eldar de och lagar mat över öppen eld. Ved är väldigt dyrt i Ghana. All ved exporteras till andra länder vilket gör att det är en bristvara i det egna landet. John beställde hem ett lastbilsflak med ved till barnhemmet som vi betalde. Veden räcker i ca 2 månader. När de inte har råd att köpa ved går John upp 2 timmar tidigare på morgonen för att samla ihop dagens ved långt in i djungeln. Han var otroligt tacksam över veden. Prio 2 Mat. Livsmedel är den dyraste utgiften. Barnen får frukost, lunch, middag. Nästan alla grönsaker odlade de själva i trädgården, chilifrukter äts i otrolig mängd och till nästan all mat. Jag följde med John till en marknad i staden Swedru. Där köpte vi kassavarot, bönor, lök, ris, tomatsås, makrill, olja m.m. mat som skulle räcka någon månad. Glädjen från barnen när vi kom med all mat var fantastisk. Jag blev ordentligt ärad och tackad. Prio 3 Tvål, att hålla barnen friska och krya är viktigt, sjukdom är kostsamt. Man var även väldigt noga med tandhygien.

2 Från Sverige hade jag med mig, böcker, såpbubblor, kritor, hopprep, yatzy, Unospel, blyertspennor, vattenfärger/penslar, plastskålar, pärlor och tandborstar till alla barnen. Jag hade också med mig lite kläder och gosdjur som jag gav till barnen. 2 fyllda resväskor fick jag ta med mig på färden. Det som var allra mest uppskattat var nog pärlorna. Vid ett besök i staden inhandlade jag olika tvättkorgar, burkar, lådor som vi organiserade sakerna i. Barnen var inte vana vid hur man ska förhålla sig till saker och ville gärna ha allt man höll i. De hade svårt med att samsas och dela med sig. Vi gjorde iordning en leksakslåda där vi la leksaker som de fick låna och leka med. Otroligt nog började lådan fungera efter några dagar och vi fick se flera tillfällen med gemensam lek. Allt som man ger får ett värde även förpackningarna används, sakerna uppskattas och alla åldrar känner otrolig lycka för det som fås. Samtidigt som man ger mycket ser man otroligt många basic saker som saknas. Skor (alla barnen fick flip-flop skor när vi var där), ryggsäckar till skolbarnen, handdukar, lakan, underkläder, möbler (saknar i alla fall vi svenskar) Det finns många hål att fylla och listan blir oändlig. Vi får dock inte glömma bort att vi är i Afrika i ett land där människor inte har allt det som vi har i Sverige. De lever enkelt och är ofta nöjda med sina liv. Skratt och glädje har de i överflöd. Alla jag mötte var otroligt vänliga. Om ni vill ge mer stöd till detta barnhem kan jag rekommendera www.childrenshome.se Maria Lemon och Sara Svensson startade föreningen för 1 år sedan och på min resa fick jag möjlighet att träffa dem i en veckas tid. De ger med hela sitt hjärta och gör stora förändringar för barn och personal på barnhemmet. Just nu driver de ett projekt att bygga ett ordentligt kök och en matsal till barnen. Om man vill kan man bli fadder för ett barn på barnhemmet. Vill ni veta mer kontakta mig gärna. Återigen ett varmt tack från alla barn på barnhemmet ni bidrog med livsnödvändiga saker. Elisabet Schultz www.childrenshome.se

3 Alla barnen på barnhemmet med föreståndare John och kokerskan Madame Mary

4 Lekar & aktiviter vi gjorde

5 TACK från alla på barnhemmet Gåvor från insamlingen

6 Barnen får kläder från Sverige

7 Lycka att få ett gosdjur

8 . Maria Lemon och hennes dotter Sara Svensson Childrenshome.se En svensk förening som stödjer Barnhemmet i Tarkwa.


Ladda ner ppt "Jag är nu hemkommen från min resa till Ghana, det var en händelserik resa som gav mig minnen för livet. Att få ta del av människors liv i en liten by i."

Liknande presentationer


Google-annonser