Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Vintersporter på artificiella underlag Historik, nuläge, framtid.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Vintersporter på artificiella underlag Historik, nuläge, framtid."— Presentationens avskrift:

1 Vintersporter på artificiella underlag Historik, nuläge, framtid

2 Bakgrund (1) Att ersätta snö och is med syntetiska material för att kunna åka skridskor och skidor oberoende av årstid och klimat har en lång historia. Sommarbackhoppning i plastbacke och även skridsko på solid plast har en historik som sträcker sig många decennier bakåt. För backhoppning används mattor av långa, hårda, liggande plastspröt i åkriktningen. I Vuokatti, Finland, byggdes i början av 80-talet ett längdskidspår ca 2 km baserat på samma underlag [källa: berättelse från Johan Lind, Wauhti Ski Wax]. Vuokatti byggde sedan världens första skidtunnel 1997. För slalomåkning anses inte den traditionella backhoppningsmattans konstruktion ge någon god snökänsla så konceptet med spröt-mattor har utvecklats. En modernare konstruktion är mattor av lodrätt stående strån som har en viss böjlighet. Med sådana mattor byggs pulkabackar och enklare slalomanläggningar. Snöanläggningar använder sådana mattor punktvis på sådana ställen som är mest utsatta vid töväder, exempelvis vid liftkön.

3 Bakgrund (2) Slalom-mattor av riktigt bra kvalitet (snökänsla) skapar förutsättningar för att även anlägga underlag för skateskidåkning. Det har lanserats av det italienska företaget Neveplast. Det finns även en variant med hårda kanter i sektioner för klassisk åkning [bild från www.neveplast.com där det även finns rörliga bilder http://www.neveplast.com/eng/np50.html].www.neveplast.com http://www.neveplast.com/eng/np50.html

4 Bakgrund (3) På senare år har också utvecklingen gått starkt framåt avseende plastskridskobanor. Produkterna har förbättrats och har nått ett ganska stort kommersiellt genombrott. [bild av en 600 m2 bana i Växjö, www.scansis.se]www.scansis.se

5 Vår idé (1) Utvecklingen på skridskosidan väckte tanken hos några skidåkare i Nacka-Värmdö SK om att göra längdskidspår av samma material, alltså solid plast utan spröt som därigenom kan produceras kostnadseffektivt i långa längder genom strängsprutning. Ett första test gjordes hösten 2008. Se bild nedan och även rörliga bilder på http://www.nvskidor.se/movie/plastbana/ http://www.nvskidor.se/movie/plastbana/ För fästpreparering utprovades ett gummibaserat smältlim.

6 Vår idé (2) Tanken med detta koncept är att skidklubbar, även små klubbar med begränsade medel, ska kunna ta makten över sin egen skidbana. Inga fasta anläggningar behövs och den relativt ringa finansieringen för en kortare teknikträningsbana skulle kunna ordnas genom en enklare ”runda med kollekthåven”. För att kunna träna diagonal och frånskjut med precis samma utrustning och teknik som används på snö räcker det gott med exempelvis 100m och en sådan bana ska snabbt och enkelt kunna läggas ut på en allmänning (gräsmatta) och transporteras med vanlig personbil. Ett bolag kallat Spårbolaget AB har bildats och under 2009 har man fortsatt utvecklingen av konceptet till en praktiskt användbar produkt, som man hoppas kunna lansera inom kort.


Ladda ner ppt "Vintersporter på artificiella underlag Historik, nuläge, framtid."

Liknande presentationer


Google-annonser