Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Rymden Av: Mollie.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Rymden Av: Mollie."— Presentationens avskrift:

1 Rymden Av: Mollie

2 Galaxer Grekiska. Dem trodde att de var gudarna som hade spillt mjölk. Men de är förstås inte sant. Galaxer är stjärnsystem. Dem är gjorda av flera miljoner stjärnor. Dem bildades av att moln börjad snurra och att de blev varmare och varmare, men de va för flera miljonerår sedan. Vintergatan är en av dom galaxerna och de är där vi bor. Ordet galax kommer från de gamla grekerna som sa Galaktost de betyder mjölk på

3 Teleskop Med hjälp av teleskop kan vi se miljarder galaxer. För 100 år sedan trodde man Vintergatan va den enda galaxen. De fanns en suddig stjärna som Edwin Hubble undersökte och studerade länge och tillslut va han säker på att de va en annan galax.

4 Planeter De finns åtta olika planeter. Just nu kan man bara bo på en av dom och de är Tellus eller som vi säger jorden. Jorden har allt vi människor och djur behöver. Jorden har som ett skal över som gör att luften stannar och om de inte fanns så skulle vi inte kunna bo här. De här är några av alla åtta planeter som finns.

5 Vintergatan I Vintergatan finns de ungefär miljarder stjärnor. Vintergatan är formad som en stor spiral. En spiral är en galax. Våran galax är den närts största spiralen av alla. De flesta galaxerna är ganska små. Solen ligger långt ut på våran galax arm. På engelska heter vintergatan The Milky Way, på tyska heter de Milchstrasse, på danska heter de Maelkevejen.

6 Stjärnor Stjärnor födds i en nebulosa. I en nebulosa finns de många stjärnor som sedan åker ifrån varandra. En nebulosa är et moln av gas och soft. Ibland blir de dubbelstjärnor. Dubbelstjärnor snurrar runt varandra. Stjärnor föds, lever och dör. Stjärnor kan leva flera miljarder år. Vissa stjärnor som lever än idag har funnits lika länge som universum. Dem stjärnorna har rött sken. Dem stjärnorna kallas röda dvärgar. Dem stjärnorna kan leva 100 miljaderår.

7 Stjärnor Solen är en stjärna. Solen är en medelstor och medel tung stjärna om man jämför med andra stjärnor. Solen lyser gult sken. De finns många stjärnor som liknar solen. Dem stjärnorna kan leva 10 miljarder år. När bränslet tar slut så sväller dem upp till stora röda super jättar.

8 Stjärnbilder Stjärnbilder är när de är många saker som bildar saker tillsammans. De finns tusentals stjärnbilder. Och man har kunnat se dom i tusentals år. En av dom heter Karlavagnen och är en av dom lättaste att känna igen för oss i Norden. Vi i Norden tycker att de ser ut som en vagn, men de tycker inte alla länder. Te.x Thailand tycker de ser ut som en krokodil, Afrika tycker de ser ut som en elefant, Samerna tycker de ser ut som en pilbåge, Kina tycker de ser ut som kejsarens vagn. De är bara några av dom. Karlavagnen är en del av stora björn, men då måste man lägga till några stjärnor. Om du hittar Karlavagnen så kan du säkert hitta polstjärnan.

9 Stjärnbilder Om du ser Karlavagnens 2 bakre stjärnor så går de en rak linje bak till polstjärnan. Polstjärnan är den stjärnan som alltid lyser starkast. Polstjärnan är alltid stilla till skillnad från alla andra som rör sig. Polstjärnan är alltid vid vädersträcket norr. Polstjärnan är över Nordpolen. Polstjärnan var viktig för sjömenen förr när inte kompassen var uppfunnen. Man kunde hålla reda på Polstjärnan för den är alltid åt norr.

10 Solsystemet Solsystemet består av 8 planeter. Dom planeterna heter: Merkurius, Venus, Tellus (eller Jorden), Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus och Neptunus. Alla planeter går i omloppsbanor. Planetera har fått sina namn efter mäktiga gudar. För trodde man att Tellus var platt och att Tellus var i mitten. Man trodde också att solen kretsade runt Tellus. Solens dragningskraft gör så att alla planeter får en omloppsbana, planeterna hjälper även varandra ed sina dragningskrafter. I rymden är de inte bara planeter som kretsar runt solen de är även asteroider, kometer och månar. Varje planet har en eller flera månar.

11 Merkurius Merkurius är den planeten som är närmas solen. Merkurius är den minsta planeten i vårat solsystem. Merkurius har en kärna av järn i mitten. De andra är gjort av sten. Merkurius är lite större en vår måne men mycket tyngre. Merkurius är täckta av en massakratrar. Och liknar därför månens yta. De tar 88 dygn för Merkurius att åka ett varv runt solen. Merkurius snurrar långsamt runt sin egen axel, de tar 59 dygn. Merkurius har fått sitt namn efter en guden Merkurius för att Merkurius är så snabb. Man kan se Merkurius från jorden i gryningen och skymningen men de är svårt att se den. År och 2008 så åkte Messenger och tog kort på Merkurius och åkte Bepicolombo till Merkurius och tog kort. På dagen så är de ca 430 grader och på natten är de ca -180 grader. Merkurius åker 48km/s och är därför den snabbaste planeten. Merkurius saknar atmosfär och de är därför de är så varmt. Merkurius är en av de 4 stenplaneterna.

12 Venus Venus är den andra planeten från solen. Venus är ett klot av sten. Venus har en tjock atmosfär. I Venus atmosfär finns de en gas som stänger inne solens värme den heter Svavelsyra, Koldioxid stänger också inne värme på Venus. Eftersom att Venus har två gaser som stänger inne värme så är de 460 grader och kan bli 500 grader. Venus har berg, vulkaner och stora slätter. Venus har orangea moln. Venus snurrar motsols runt sin egen axel så solen går upp i väster och ner i öster. Venus är nästan lika stor som Jorden så därför kallas den Jordens tvillingsplanet. Ett dygn på Venus är 243 dygn för oss på jorden. De tar 225 dygn för Venus att åka ett varv runt jorden.

13 Tellus/Jorden Jorden är den 3 planeten från solen. Inuti Jorden finns flytande magma. Utanför magman finns jordskorpan som kan spricka och då bildas vulkaner och magman kommer ut, men då kallas magman lava istället. Jorden är den ända planeten man kan leva på för jorden har ljus, värme, luft och flytande vatten och de är allt vi behöver, innanför atmosfären finns syre så vi kan andas. På nordpolen och sydpolen kan de bli ner till -88 grader och upptill +58 grader vid ekvaton. Att snurra ett varv runt vår egen axel tar 24h och ett varv runt solen tar 365 dygn.

14 Källor Bilder: Clip Art Fakta: Stora läs och lär om rymden – Marie Tengnäs Rymdboken – Beta Pedagog Wikipedia


Ladda ner ppt "Rymden Av: Mollie."

Liknande presentationer


Google-annonser