Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

EcoCraft. Hur det är tänkt…. Härefter kommer ett antal påståenden. Det är inte åsikter eller något slags ”regelverk” Det handlar inte om rätt eller fel.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "EcoCraft. Hur det är tänkt…. Härefter kommer ett antal påståenden. Det är inte åsikter eller något slags ”regelverk” Det handlar inte om rätt eller fel."— Presentationens avskrift:

1 EcoCraft

2 Hur det är tänkt…. Härefter kommer ett antal påståenden. Det är inte åsikter eller något slags ”regelverk” Det handlar inte om rätt eller fel. Det är meningen att de ska vara något att reflektera över. När det står ”slöjd” så menas det alltid även konsthantverk, handarbete m.m.

3 Slöjden* har alltid varit rätt. Åtminstone nästan. Men den kan vara hur bra som helst. Bara för att något görs för hand eller för att det görs på väl beprövat traditionellt sätt så är det inte självklart miljövänligt. Det är inte tillräckligt att bara göra lite fel, för att det är så liten mängd. Ett slöjdat föremål med ett litet funktionsfel är inte miljövänligt. Det blir en onöda eftersom det inte är bra att använda.

4 Miljö - både nödvändigt och engagerande. Miljö kommer bli allt viktigare. Av ren självbevarelsedrift men också som möjlighet att finna ett nytt sätt att leva. En ny mening i vardagen och ett högre syfte bakom de val man gör i livet. Identitet och det unika blir också allt viktigare.

5 Det är stor skillnad på att vara en personlighet och att visa en personlighet. Men de är oskiljaktiga. Både de val vi gör och de val vi inte gör ger påverkan på hur vi uppfattas av andra och hur vi ser på oss själva. Mitt utseende, mina husbyggen och renoveringar, resmål och tillbyggen, bilar och uterum, min trädgård och min telefon m.m. Det gäller också Fairtrade, slöjd och konsthantverk… Identitet och det unika

6 Saken om saker. Konsumtionen av saker är en del av världsekonomin och ett världsproblem ur miljösynpunkt. Det kan vara ett sätt att stödja en folkgrupp med Fairtrade… men också vara en del av ett ändlöst slöseri med resurser. Kort sagt: Även om dom är bra, är utsökt design, har konstnärlig höjd, fyller en god funktion i min vardag, utvecklar mig eller gör mig glad – i ett globalt perspektiv – är det mer och fler saker vi behöver?

7 Gör det själv. Att tillverka saker själv är ett sätt att meditera, umgås, leva ut sin kreativitet… Det är också ett sätt att hushålla med energi och ekonomi och att själv styra innehållet, processen och uttrycket. Det är en god kombination att kunna göra medvetna val för miljön, för att uttrycka sin identitet och skapa det unika.

8 Det lokala allt viktigare. Det nära blir allt viktigare. Inte bara för att dra ner på transporterna utan också för att det är den närmsta vägen till en naturlig särart. Vad som gör mig speciell är inte bara vilka val jag gör ur den globala världsekonomin utan också var jag har mitt ursprung, var jag av olika skäl har hamnat eller var jag valt att leva.

9 Slow food och det lokala. Många tycker om att göra jämförelsen mellan Slowfoodrörelsen och slöjd/konsthantverk. Det finns inget allmänt självändamål i att något går långsamt. Ett donerat organ på väg till en mottagare kan inte gå långsamt. Om avståndet är kort så har hastigheten mindre betydelse. Det lokala har den klara fördelen.

10 Det nya "bondesamhället”. Vi kan odla nästan allt vi behöver för den normala vardagen. Det naturliga. De naturmaterial som faktiskt har ett kretslopp har den minsta möjliga påverkan på miljön. Det gör att växtmaterial och animaliska produkter blir det naturliga valet.

11 Bly är också ett naturmaterial Naturmaterial är inte alltid svaret. Att bända ut metaller, sten m.m. ur planeten är inget som sker spårlöst och utan bieffekter. Skövling, erosion m.m. är andra problem. Återvinning kan vara mycket energikrävande samtidigt som vissa sådana processer sköts alldeles gratis av naturen.

12 Jag har gjort en tröja av utarmat uran! Att det går och göra något nytt av något gammalt gör det inte nödvändigtvis tveklöst och utan förbehåll rätt. Redesign, reuse, re-, re-, re- är inte en varaktig lösning. Det är kreativt, kul och naturligtvis bra. Ökad livslängd är utmärkt men kanske också bara en fördröjning av ett problem. Återbruk är inte ett alibi.

13 Går det inte runt går det inte alls Kretsloppstänkandet är själva grunden i vårt synsätt på tillverkning av föremål. Vi arbetar helst bara i förnyelsebara naturmaterial av flera skäl. Förnyelsebara råmaterial är grunden i ett kretslopp. De är lätta att underhålla samt åldras som regel med behag. Det ger dem livslängd.

14 Hållbart är hållbart. Att något har kvalitet nog att vara med länge är ett miljövärde i sig. Om något är vad det heter och vad det ser ut att vara så blir det lättare för alla att välja – skåp i massiv björk är ett skåp i massiv björk. Utan funktion – ingen funktion. Lång hållbarhet betyder även att funktion och form ska ha lång livslängd

15 HUR man gör saker är lika viktigt som av vad! Något som är lätt att förstå och känna igen kan man hantera. Enkla konstruktioner med så få material som möjligt och så åtskilt som möjligt för att göra det enkelt att sköta, reparera och slutligen destruera – eller göra något nytt av.

16 EcoCraft


Ladda ner ppt "EcoCraft. Hur det är tänkt…. Härefter kommer ett antal påståenden. Det är inte åsikter eller något slags ”regelverk” Det handlar inte om rätt eller fel."

Liknande presentationer


Google-annonser