Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Barnets rättigheter i Sverige och för alla barn i världen

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Barnets rättigheter i Sverige och för alla barn i världen"— Presentationens avskrift:

1 Barnets rättigheter i Sverige och för alla barn i världen
Barnkonventionen Barnets rättigheter i Sverige och för alla barn i världen

2 Barnkonventionen Gäller sedan 1989 Gäller för alla barn i Sverige
Rättighetsfokus Barnkonventionen Gäller sedan 1989 Gäller för alla barn i Sverige Gäller för alla barn i hela världen Barnkonventionen är den konvention som flest länder har skrivit på och gjort till sina egna lagar. Bara två länder har inte skrivit på den: Somalia (som har haft krig och inte kunnat skriva på den än) USA (de gillar inte att skola och sjukvård ska vara gratis för alla barn, men har de andra delarna i sin lag) Sverige var ett av de första länderna som skrev på 1991.

3 Barnkonventionen Rätt att utvecklas som person
Rättighetsfokus Barnkonventionen Rätt att utvecklas som person Skydd mot våld och kränkningar Rättigheter i familjen Rätt att vara den du är Man kan dela in barnkonventionen i fem delar: Rött att utvecklas som person Rättigheter i familjen Rätt till ett bra liv Rätt att vara den du är Skydd mot våld och kränkningar. Det finns 54 artiklar i barnkonventionen. Rätt till ett bra liv

4 Skydd mot våld och övergrepp
Rättighetsfokus Skydd mot våld och övergrepp Alla barn och ungdomar har rätt att känna sig trygga. Om någon är dum mot dem har de rätt att få hjälp.

5 Få ha saker i fred Din rättighet:
Rättighetsfokus Få ha saker i fred Artikel 16 & 13 Din rättighet: Ingen får läsa dina dagböcker, brev, sms eller e-post utan att du gett dem lov Ditt ansvar: Du får inte läsa någon annans dagböcker, brev, sms eller e-post utan hans/hennes lov Du har rätt att ha dina sker i fred. Ingen får läsa dina dagböcker, brev, sms eller e-post utan att du gett dem lov. Du får inte heller läsa någon annans privata saker. - Varför får man inte läsa andra personers privata saker utan att ha fått lov?

6 Prata och skriva om andra
Rättighetsfokus Prata och skriva om andra Artikel 16 & 13 Din rättighet: Ingen får reta eller mobba dig genom prat, brev, sms, e-post eller på internet Ditt ansvar: Inte reta eller mobba någon genom prat, brev, sms, e-post eller på internet Ingen får reta eller mobba dig vare sig när de pratar med eller om dig, i brev, sms, e-post eller på olika sidor på internet. Du får inte heller reta eller mobba någon annan. - Vad gäller när man skriver saker om andra på nätet? Vad får man inte lov att skriva? Varför är det annorlunda att uttrycka sig på nätet gentemot att ha personen framför sig och prata med henne/honom?

7 Skydd mot våld och övergrepp
Rättighetsfokus Skydd mot våld och övergrepp Artikel 19, 34 & 36 Alla barn ska skyddas från: Vanvård eller försumlig behandling Misshandel eller utnyttjande Fysiskt eller psykiskt våld Sexuella övergrepp eller sexuellt utnyttjande Annan skada eller annat övergrepp Alla barn och ungdomar ska skyddas från: Vanvård och försumlig behandling: att föräldrarna inte tar hand om barnet ordentligt, det kan vara brist på mat hemma, inte rätt kläder för väder, att föräldrarna inte bryr sig och lämnar barnen vind för våg, inte tar hand om sitt barns hälsa och hygien. Misshandel och uttnyttjande: att någon använder fysiskt, psykiskt eller materiellt våld. Psykiskt våld inkluderar hot och utpressning. Materiellt våld kan t.ex. vara att man hotar att förstöra något som man tycker om, eller skada ett husdjur. Sexuella övergrepp och sexuellt utnyttjande: inkluderar barnpornografi, grooming, övergrepp över nätet, barnprostitution m.m.

8 Skydd mot våld och övergrepp
Rättighetsfokus Skydd mot våld och övergrepp Artikel 19, 34 & 36 Din rättighet: Du har rätt att få skydd mot våld och övergrepp Du har rätt att inte skadas fysiskt, psykiskt eller sexuellt Ditt ansvar: Att inte skada någon fysiskt, psykiskt eller sexuellt Du har rätt att få skydd mot våld och övergrepp. Ingen får skada dig fysiskt, psykiskt eller sexuellt. Om du blir utsatt för våld eller övergrepp har du rätt att få stöd och hjälp att hantera det som hänt dig. Du har ett ansvar att inte själv skada någon fysiskt, psykiskt eller sexuellt. (40-60 % av alla kvinnor har under sitt liv haft en relation med en man som slagit henne.)

9 Skydd mot utnyttjande och övergrepp
Rättighetsfokus Skydd mot utnyttjande och övergrepp Artikel 11, 32, 33 & 35 Din rättighet: Du har rätt att inte utsättas för skadligt barnarbete Du har rätt att inte föras bort mot din vilja eller utsättas för människohandel Du har rätt att skyddas från skadlig påverkan av narkotika, inklusive transportering och försäljning Alla barn och ungdomar har rätt att inte utsättas för skadligt barnarbete. Skadligt barnarbete är om barnet tar skada fysiskt eller psykiskt eller inte kan gå klart sin utbildning. Människohandel kan vara för skadligt barnarbete, för sexuella övergrepp/barnprostitution eller för tiggeri/stöld. Barn och ungdomar ska skyddas från att tillverka, transportera, sälja eller använda narkotika, vilket inkluderar tobak och alkohol.

10 Skydd mot övergrepp Din rättighet:
Rättighetsfokus Skydd mot övergrepp Artikel 37, 38 & 40 Din rättighet: Du har rätt att skyddas i väpnade konflikter Du har rätt att inte utsättas för tortyr, förnedrande behandling eller dödsstraff Du har rätt till ett värdigt och barnanpassat rättsväsende Alla barn har rätt att skyddas i väpnade konflikter. Man får inte använda sig av barnsoldater. Sverige har lag på 18 år för soldater. En del länder har så ungt som 15 år. Om man varit barnsoldat och kommer till Sverige som flykting har man rätt att få hjälp att hantera sitt trauma, det har alla barn som varit med om kringssituationer. Inget barn eller ungdom får utsättas för tortyr eller förnedrande behandling eller bestraffning. Barn under 18 får inte dömas till dödsstraff. Om en ungdom 15 år eller äldre begår ett brott har hon/han rätt till ett värdigt och barnanpassat rättsväsende.

11 Vart kan du vända dig om:
någon mobbar eller retar dig? någon skriver något taskigt om dig? tar på din kropp på ett sätt du inte vill? hotar eller slår dig i hemmet? du mår psykiskt dåligt? du har föräldrar som behöver hjälp? annat?

12 Någon att vända sig till
En vuxen du litar på (förälder, släkting, lärare, annan) BEO (Barn- och elevombudsmannen) Barnens rätt i samhället telefon: Ungdomsmottagning på nätet: Maskrosbarn: Rädda Barnens föräldratelefon: Inte till salu (www.intetillsalu.se) Killfrågor (www.killfragor.se) Tjejjourer (www.tjejjouren.se) Kränkt på internet (www.krankt.se)  Röda Sidorna sökmotor (www.rodasidorna.se) BEO: hit kan man vända sig om man tycker att skolan inte sköter sitt jobb och det finns mobbning eller elever som far illa på olika sätt. BRIS- barnets rätt i samhället har en jourtelefon och chatt där man kan prata med en vuxen. Man kan vara anonym och telefonsamtalet kostar inget. UMO: alla frågor man undrar över kring att ha en pojkvän eller flickvän, sin kropp och sex. Maskrosbarn: En organisation av ungdomar för barn och ungdomar som har föräldrar som mår dåligt och inte kan ta hand om sin familj. Man ger tips och råd om hur man kan få hjälp både till sig själv och till sina föräldrar. Rädda Barnens föräldratelefon: Här kan föräldrar prata med en annan förälder om saker de tycker är jobbiga. Inte till salu: Information till ungdomar som på olika sätt skadar sig själv genom att sälja sex till andra Killfrågor: Ett webbforum för killar om en mängd olika frågeområden Tjejjourer: Länkar till tjejjourer som kan hjälpa tjejer som utsatts för någon form av våld och kränkning, sexuellt ofredande eller våldtäkt. Kränkt på nätet: Här kan man få hjälp om någon har varit taskig mot en på internet. Röda Sidorna: Barnens egen sökmotor för barnets rättigheter.

13 Frågor? Rätt att utvecklas som person Skydd mot våld och kränkningar
Rättighetsfokus Frågor? Rätt att utvecklas som person Skydd mot våld och kränkningar Rättigheter i familjen Rätt att vara den du är Frågor? Rätt till ett bra liv


Ladda ner ppt "Barnets rättigheter i Sverige och för alla barn i världen"

Liknande presentationer


Google-annonser