Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Luncha & lär! Tänka, tycka eller tro?.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Luncha & lär! Tänka, tycka eller tro?."— Presentationens avskrift:

1 Luncha & lär! Tänka, tycka eller tro?

2 TÄNKA (tänker – tänkte – har tänkt)
Använda hjärnan – fundera ”Stör mig inte, jag tänker” ”Vem tänker du på?” ”Jag tänker på Anna.” ”Jag tänker på mitt prov imorgon” ”Äh, tänk inte så mycket på det. Det kommer att gå bra!”

3 TÄNKA + INFINITIV Planera att göra något i framtiden
”Jag tänker gå på bio ikväll. Vad tänker du göra?” ”Jag tänker läsa ut min roman.” ”Jag tänker göra det i helgen.” Efter studenten tänker Peter ta det lugnt. Mia däremot, tänker jobba extra. Sen tänker hon resa för alla sina pengar.

4 TYCKA (tycker – tyckte – har tyckt)
Ha en personlig åsikt, mena något, anse något ”Vad tyckte du om filmen?” ”Jag tyckte att den var jättebra!” ”Jag tycker att våren är den bästa årstiden. Vad tycker du?” ”Nej, jag tycker att hösten är den bästa årstiden.”

5 TYCKA OM Vara förtjust i, gilla, älska
”Tycker du om James Bond filmer?” ”Ja, jag har alltid tyckt om Bondfilmer” ”Tycker du om att flyga? Jag tycker inte om det.” ”Åh, det tycker jag om. Jag tycker inte om att åka tåg.”

6 TRO (tror – trodde – har trott)
Inte veta säkert. ”Jag har inte sett filmen, men jag tror att den är bra.” ”Tror du att det blir vackert väder imorgon?” ”Nej, jag tror tyvärr att det kommer att regna.” Lita på att något är sant. Han tror på Buddah. Jag tror på Gud. ”Jag trodde att han talade sanning.” ”Jag ska aldrig tro på honom igen! Tro mig, han ljuger alltid!”

7 Meningar ”tycka” – ”tänka”
Många att svenska verb är svåra. När ……………… du betala tillbaka pengarna? Eva …………. gå hem nu. Hon är trött. Vad ……………du göra efter skolan idag? …………………du om saltlakris? Det är många svenskar som …….………… om det! ……………… du att vi ska se filmen? Ja, absolut, det ……………….. jag! Anna ……………… bli brandman när hon blir stor.

8 Meningar med ”tro” – ”tycka”
Det blir kallt imorgon, ………... jag. Hu, jag …………. att det är kallt idag! Jag ………….....att filmen är bra. Jag har inte sett den ännu. Jag såg den igår. Jag …………….. att den var superbra! Jag ……………. om honom och jag ……….. att han ………..…. om mig! …………….att provet kommer att bli svårt nästa vecka? Nej, jag ……………. att Jenny alltid gör så lätta prov!

9 Nu gör vi egna meningar! .

10 Nästa vecka blir det Futurum (ska, kommer att & tänker)
TACK FÖR IDAG! Nästa vecka blir det Futurum (ska, kommer att & tänker)


Ladda ner ppt "Luncha & lär! Tänka, tycka eller tro?."

Liknande presentationer


Google-annonser