Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Förintelsen del 3 Hur kunde man genomföra Förintelsen? Hur kunde man genomföra Förintelsen?

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Förintelsen del 3 Hur kunde man genomföra Förintelsen? Hur kunde man genomföra Förintelsen?"— Presentationens avskrift:

1 Förintelsen del 3 Hur kunde man genomföra Förintelsen? Hur kunde man genomföra Förintelsen?

2 Hur kunde man genomföra Förintelsen? Exempel ur historien: 1000-talet Korståg som ”spårade ur” 1300-talet Digerdödens syndabockar 1800-talet Pogromer i Ryssland Många trodde att det skulle gå över! Offer, åskådare, gärningsmän eller hjältar? Varför gjorde man inte motstånd? Varför gjorde man inte motstånd? Judeförföljelser var inget nytt Judeförföljelser var inget nytt Guds vilja? Guds vilja? Misstro – man ville och vågade inte tro vittnesmål Misstro – man ville och vågade inte tro vittnesmål Valen – man fick judarna att själva välja. Valen – man fick judarna att själva välja. Man fick judarna att delta i Förintelsen! ”Den som vill leva är dömd att hoppas! Vad de tog ifrån oss var rätten att känna oss oskyldiga ” Man fick judarna att delta i Förintelsen! ”Den som vill leva är dömd att hoppas! Vad de tog ifrån oss var rätten att känna oss oskyldiga ” ”Så länge vi arbetar är vi till nytta för tyskarna!” ”Så länge vi arbetar är vi till nytta för tyskarna!” Man gjorde motstånd!! Uppror bl.a. i: Warzsawa-ghettot apr 1943 Treblinka aug 1943 Sobibor okt 1943 Auschwitz okt 1944 Man gjorde motstånd!! Uppror bl.a. i: Warzsawa-ghettot apr 1943 Treblinka aug 1943 Sobibor okt 1943 Auschwitz okt 1944

3 Hur kunde man genomföra Förintelsen? Två ytterlighetsåsikter: Två ytterlighetsåsikter: Tyskarna blev lurade, förledda och tvingade att följa nazisterna Tyskarna var medvetna om och delaktiga i det som hände! Offer, åskådare, gärningsmän eller hjältar?

4 Hur kunde man genomföra Förintelsen? Hur fick nazisterna med sig hela tyska folket? Graden av delaktighet skiljer sig! Offer, åskådare, gärningsmän eller hjältar?

5 Hur kunde man genomföra Förintelsen? ”Först kom de och tog kommunisterna, men jag var inte kommunist så jag sade inte ifrån. ”Först kom de och tog kommunisterna, men jag var inte kommunist så jag sade inte ifrån. Sedan kom de och tog socialisterna och fackföreningsmännen, men jag var ingetdera så jag sade inte ifrån. Sedan kom de och tog socialisterna och fackföreningsmännen, men jag var ingetdera så jag sade inte ifrån. Sedan kom de och tog judarna, men jag var inte jude så jag sade inte ifrån. Sedan kom de och tog judarna, men jag var inte jude så jag sade inte ifrån. Och när de sedan kom och tog mig fanns det ingen kvar som kunde säga ifrån för min skull.” Och när de sedan kom och tog mig fanns det ingen kvar som kunde säga ifrån för min skull.” Offer, åskådare, gärningsmän eller hjältar? Martin Niemöller (1892-1984)

6 Hur kunde man genomföra Förintelsen? Modernitet: att skilja på privat liv och offentligt liv, att skilja på privat liv och offentligt liv, att skilja på moral och etik (handling och tanke, ”Jag ville egentligen inte, så det gills inte”) att skilja på moral och etik (handling och tanke, ”Jag ville egentligen inte, så det gills inte”) Förintelsen skedde tack vare/trots att Tyskland var det mest ”civiliserade” landet i Europa! Förintelsen skedde tack vare/trots att Tyskland var det mest ”civiliserade” landet i Europa! Kommendant Höss villa står alldeles utanför murarna till Auschwitz I. Offer, åskådare, gärningsmän eller hjältar?

7 Hur kunde man genomföra Förintelsen? Åklagaren Karl Winterberg ställde Dachau-lägrets ledning inför rätta 1933. Han blev befordrad till distriktsåklagare i Bayern. Åklagaren Karl Winterberg ställde Dachau-lägrets ledning inför rätta 1933. Han blev befordrad till distriktsåklagare i Bayern. T4 projektet ”lades ner” i aug 1941 efter protester från anhöriga och kyrkan, T4 projektet ”lades ner” i aug 1941 efter protester från anhöriga och kyrkan, Tyska fruar protesterade mot och stoppade deportation från Berlin av deras judiska män (feb 1943) Tyska fruar protesterade mot och stoppade deportation från Berlin av deras judiska män (feb 1943) Gauleiter Bess i Danmark skvallrade till judiska rådet vilket ledde till att nästan alla judar lyckades rädda sig till Sverige (okt 1943) Gauleiter Bess i Danmark skvallrade till judiska rådet vilket ledde till att nästan alla judar lyckades rädda sig till Sverige (okt 1943) Flera attentatsförsök mot Hitler (juli 1944 mest känt) Flera attentatsförsök mot Hitler (juli 1944 mest känt) Offer, åskådare, gärningsmän eller hjältar?

8 Hur kunde man genomföra Förintelsen? Det fanns förstås också hjältar: Oskar Schindler, Oskar Schindler, Raoul Wallenberg, Raoul Wallenberg, Irena Sendler Irena Sendler och många, många fler… och många, många fler… Offer, åskådare, gärningsmän eller hjältar?

9 Hur kunde man genomföra Förintelsen? Jag var inte nazist! Jag med i partiet, men jag visste inget! Jag visste om vad som hände, men det var inte jag som utförde det! Jag deltog i brotten, men jag lydde bara order! Jag var med i besluten, men försökte lindra och hjälpa. Jag var med i ledningen, men jag hade inget inflytande! Offer, åskådare, gärningsmän eller hjältar?

10 Hur kunde man genomföra Förintelsen? Vem var ansvarig? Frau Müller Frau Müller Herr Müller Herr Müller Mattias Mattias Förvaltaren Förvaltaren Himmler Himmler


Ladda ner ppt "Förintelsen del 3 Hur kunde man genomföra Förintelsen? Hur kunde man genomföra Förintelsen?"

Liknande presentationer


Google-annonser