Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

1.Introduktion 2.Definition av Riyaa 3.Handlingar drivs av intentioner 4.Farorna med Riyaa / 10 negativa effekter av Riyâ 5.Orsakerna till Riyaa 6.Varnande.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "1.Introduktion 2.Definition av Riyaa 3.Handlingar drivs av intentioner 4.Farorna med Riyaa / 10 negativa effekter av Riyâ 5.Orsakerna till Riyaa 6.Varnande."— Presentationens avskrift:

1

2 1.Introduktion 2.Definition av Riyaa 3.Handlingar drivs av intentioner 4.Farorna med Riyaa / 10 negativa effekter av Riyâ 5.Orsakerna till Riyaa 6.Varnande tecken på Riyaa 7.Kategorier av Riyaa 8.Handlingar som inte räknas som Riyaa 9.Tillvägagångssätt för att undvika Riyaa 10.20 sätt att skryta 11.Övriga aspekter Kursöversikt

3 Människor som visar sin uppskattning till goda människor Inte riyaa så länge det inte ändrar din din avsikt (niyyah) 1. Oavsiktlig lovprisning Abu Dharr al-Ghiârî frågade : ”Oh Guds sändebud! Vad tror du om en person som utför goda handlingar och människor sedan prisar honom för detta?” Profeten svarade: ”Detta är en del av indikationen på de välsignelserna för den troende (som Allah har förberett för honom i det Efterkommande livet).” (Muslim)

4 1. Oavsiktlig lovprisning Att överdrivet prisa någon Profeten sa: ”När du ser dem som i överflöd prisar (andra) kasta då sand i deras ansikten.” (Bukhari) Profeten sa: ”Må du vara förlorad! Du har brutit nacken på din vän, du har brutit nacken på din vän! Om en av er inte har något annat val än att prisa en person borde han säga: ’Jag tror att den och den är så och så - Allah är den Ende som kommer döma honom och jag kan inte vittna till hans uppriktighet mot Allah.’” (Muslim) ”Må Allah belöna dig!”

5 2. Ett vackert yttre Avsikten är viktig Rätt kläder – Rena - Strukna Profeten sa: ”En person som har ett senapskorn av stolthet i sitt hjärta kommer inte stiga in i Paradiset.” En person frågade: ”Hur är det med någon som tycker om att ha fina kläder och skor?” Profeten svarade: ”Sannerligen är Allah vacker och älskar det vackra. Stolthet är att avvisa sanningen och att se ned på andra.” (Muslim)

6 ”Vem är jag för att ge råd till någon när jag själv begår den och den synden?” 3. Ge råd till andra Uppmanar ni andra till fromhet medan ni själva glömmer era [plikter], och samtidigt läser ni Skriften? Vill ni inte använda ert förstånd. (Koranen 2:44) أَتَأْمُرُونَ النَّاسَ بِالْبِرِّ وَتَنسَوْنَ أَنفُسَكُمْ وَأَنتُمْ تَتْلُونَ الْكِتَابَ أَفَلاَ تَعْقِلُونَ

7 3. Ge råd till andra Ibn al-Jawzî sa: ”Djävulen har lyckats förvirra många rättrogna personer. Han har lyckats förvirra dem till den grad att när de ser något som är ondskefullt så talar de inte emot det. De säger till sig själva: ’Endast en rättfärdig person har tillåtelse att råda andra till det goda och tala emot det onda. Jag är inte rättfärdig själv, så hur kan jag då råda andra?’ Det är fel eftersom alla är ansvariga att påbjuda det goda och förbjuda det onda även om själva det onda finns hos han själv.” ”Sluta inte att råda andra, låt det istället bli en anledning för dig att sluta med att utföra det onda.”

8 4. Undangömma ens synder Profeten sa: ”I min nation kommer alla att bli förlåtna förutom dem som offentliggör sina synder. En person utför en handling under natten och Allah undanhåller det från människorna. När det blir morgon säger personen: ’Oh du, i natt gjorde jag detta och detta.’ Även om Allah döljde hans synd har personen tagit bort Allahs täcke från sig själv.” (Bukhari) ”Visa inför människor ditt sanna jag (synder) och sluta vara en hycklare” > Shaytans viskning Sträva efter att låta synden vara mellan dig och Allah

9 4. Undangömma ens synder De som gärna ser att skamlösa handlingar sprids mot de troende har ett plågsam straff att vänta i denna värld och i det kommande livet. – Allah vet, men ni vet inte [hela sanningen]. (Koranen 24:19) Om du offentliggör dina synder finns risken att någon/några följer i dina spår إِنَّ الَّذِينَ يُحِبُّونَ أَن تَشِيعَ الْفَاحِشَةُ فِي الَّذِينَ آمَنُوا لَهُمْ عَذَابٌ أَلِيمٌ فِي الدُّنْيَا وَالْآخِرَةِ وَاللَّهُ يَعْلَمُ وَأَنتُمْ لَا تَعْلَمُونَ

10 4. Undangömma ens synder Profeten sa: ”Utför inte handlingar som du ogillar att andra ser dig göra även när du är ensam.” (Ibn Hibban)

11 5. Ökandet av goda handlingar i rättfärdigas sällskap Det är alldeles naturligt att den troende kommer påverkas positivt i de rättfärdigas sällskap Utgör inte riyaa så länge du gör det för Allah inte för att imponera på sällskapet Vikten av goda vänner

12 5. Ökandet av goda handlingar i rättfärdigas sällskap Liknelsen om det rättfärdiga och orättfärdiga sällskapet Skadar dig aldrig Antingen köper du parfym av honom eller så lämnar du honom med en god doft Antingen bränner han din kropp eller kläder eller så lämnar du honom med en otäck lukt

13 6. Religiös gudstillbedjan och världslig nytta Exempel 1: Mujahid och krigsbyte Exempel 2: Imam och lön Exempel 2: Pilgrimsresenären och handel لَيْسَ عَلَيْكُمْ جُنَاحٌ أَن تَبْتَغُواْ فَضْلاً مِّن رَّبِّكُمْ ”Om ni [under vallfärden] önskar med er Herres nåd uppnå någon fördel, kan ni inte klandras för detta.” (Koranen 2:198) Profeten sa: ”Det finns inte en armé som går ut i strid i Allahs väg och beslagtar ett krigsbyte utan att de har fått 2/3 delar av belöning som väntade dem i det Efterkommande livet, men de har fortfarande kvar 1/3. Om de inte beslagtar något krigsbyte blir deras belöning (i det Efterkommande) uttömmande.” (Muslim)

14 Nästa gång! Tillvägagångssätt för att undvika riyaa – subtil skrytsamhet SMS-listan Dua


Ladda ner ppt "1.Introduktion 2.Definition av Riyaa 3.Handlingar drivs av intentioner 4.Farorna med Riyaa / 10 negativa effekter av Riyâ 5.Orsakerna till Riyaa 6.Varnande."

Liknande presentationer


Google-annonser