Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

..För dig som vill få drömjobbet!

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "..För dig som vill få drömjobbet!"— Presentationens avskrift:

1 ..För dig som vill få drömjobbet!
Att söka jobb Från annons till anställning ..För dig som vill få drömjobbet!

2 Anställning! Läsa annons Anställningsvillkor Skriva ansökan
Svara på Annons Referenser Vidimerade kopior Intervju Anställning!

3 Syfte: För att du ska förstå vilka förväntningar som ställs på dig efter grundskolan. Att du får lära dig hur man söker jobb. Att du får lära dig hur man skriver en ansökan. Att du får uppleva en anställningsintervju.

4 ..Det handlar om att skapa en personlig relation…
Telefonsamtal Ansökan Intervju

5 Din Ansökan Felfri! -Rättad och genomarbetad
Positiv -Beskriver dina styrkor. Saklig! -Visar att du är rätt person. Personligt brev Meritförteckning och referenser Betyg /Intyg

6 Att söka jobb Här hittar du jobben! Webben Tidningar Tidskrifter
Arbetsförmedlingen Rekryteringsföretag Personliga nätverk Det är du som måste hitta dem!

7 Hur gör man? Var aktiv! Var positiv! Var öppen! Var ärlig!
Var dig själv!

8 Skriv in dig hos arbetsförmedlingen.

9 Ta själv kontakt Massor av jobb erbjuds just till personer som varit förutseende nog att på eget initiativ ta kontakt med olika arbetsgivare - innan de hunnit annonsera efter folk.

10 Ring upp kontaktpersonen
Det är mycket viktigt att du skapar en personlig kontakt med arbetsgivaren. Det visar att du är seriös med din ansökan och att du är noggrann! Gå in på arbetsgivarens webbplats och se vad du kan få för information om verksamheten där. Ring upp den som står som kontaktperson i annonsen och ställ lite frågor om tjänsten – vilka arbetsuppgifter som ingår, vilka krav som ställs på dig, om arbetet innebär kundkontakter, resor, jobb på kvällar och helger etc. Använd sedan den information du fått fram för att skräddarsy din ansökan och anpassa den till det jobb du söker.

11 Checklista för telefonsamtal med arbetsgivare
Förberedelser: Var klar över vem du söker när du ringer Fundera på hur du ska presentera dig Förbered egna frågor (som det inte finns svar på i annonsen!) Ta reda på fakta om företaget Ha betyg/intyg till hands Ha papper och penna till hands Innehåll: Uppge ditt namn och ärende Försäkra dig om att du talar med rätt person och att personen har tid för telefonsamtalet. Berätta om dig själv och varför du söker jobbet . Dina frågor (som det inte finns svar på i annonsen) . Svara på arbetsgivarens frågor. Anteckna vad ni kommer fram till, glöm inte att anteckna namn, tidpunkt och företag.

12 Att skriva ansökan Ansökan ska fånga arbetsgivarens intresse, …därför är det viktigt hur du presenterar dig. Hänvisa till ditt telefonsamtal, då kommer arbetsgivaren ihåg dig. Detta ger ett positivt intryck! ..Efter mitt samtal med er personalchef Stig Larsson den 12/3 bestämde jag mig för att söka tjänsten som…

13 Ansökan ska innehålla:
- Personligt brev CV / meritföreteckning Referenser Vidimerade kopior av betyg / intyg

14 OBS! Ansökan ska vara hos arbetsgivaren före sista ansökningsdatum.

15 Att skriva ansökan Lägg ner lite extra på din ansökan. Den är ofta avgörande för om du får komma till anställningsintervju. När du skickar ansökan till arbetsgivare är det bra att notera det i Kalendern så har du all information samlad. Då är det lättare att följa upp jobben du sökt.

16 Att skriva ansökan Vassle Kommun Box 1 123 45 Vassle 2002-10-31
Noggrann person med känsla för service söker tjänst som biståndsbedömare Genom er annons i Arbetsförmedlingens platsbank har det kommit till min kännedom att ni söker en biståndsbedömare. Jag tror att jag är rätt person för er! Min utbildning och tidigare arbetserfarenhet ger mig den kompetens jag tror ni söker. Min naturliga noggrannhet och analytiska förmåga är också resurser jag tror ni kan ha glädje av. Jag är bra på att ta in ny information och lära mig nya saker. Jag har sedan tidig ålder drömt om att hjälpa andra människor och ett arbete hos er skulle leda mig ett steg närmare min dröm. Jag inser att jag har mycket att lära om arbetets gång och ser fram emot det. Har ni några frågor är ni välkomna att höra av er på telefonnummer Jag ser fram emot att träffa er. Referenser och betyg bifogas med meritförteckningen. Med vänliga hälsningar                                            Susanne Anderson Vidjevägen Mellanstad Tel:

17 Meritförteckning/CV En meritförteckning/CV är en sammanställning av utbildningar du gått, arbeten du haft och övriga erfarenheter som kan vara intressanta för en arbetsgivare. De kan delas upp i formella meriter och övriga erfarenheter. Formella meriter... kan styrkas med betyg eller intyg. Till exempel: Arbetslivserfarenhet (Vad du arbetar med eller arbetat med) Utbildning (Gymnasieutbildning, högskola) Kurser (Idrottsledarutbildning) Praktik Värnplikt Körkort Förtroendeuppdrag (Att du har suttit med i en styrelse) Övriga erfarenheter... kan vara något som du gjort på din fritid och som gett erfarenheter som du kan använda i arbetssammanhang. Till exempel: Vård av barn Idrotta Sjunga i kör Språkkunskaper Samla frimärken Hantverk

18 Anna Fredriksson 2003-03-05 Lilla Gatan 1 123 45 Lilla staden
Tel: Mobil: Meritförteckning Arbetslivserfarenhet  0202-ff Lärare, åk 7-9, Sjöskolan Jag undervisar i samhällskunskap och svenska Grillbiträde - Fyren Jag jobbade med tillagning av snabbmat, servering, försäljning och påfyllning Lagerarbetare –Coop Forum Arbetet innebar packning, plockning och sortering av gods. En del truckkörning ingick också i arbetsuppgifterna. Utbildning   Wämö konstskola, måleri och skulptur Kompletterade gymnasiebetyg på Komvux Medieprogrammet - Fogelbergs gymnasium Övrigt  1999 B-Körkort Truckkort Ledamot i Glider skidklubbs styrelse Referenser Petra Andersson. Rektor vid Sjöskolan. Mobil: 070— mail: Isak Banyatu Personalchef för Coop forum. Mobil : mail: Greta Andersson Ordförande Idrottsklubben Bandaren Tfn:

19 Inför intervju Ofta är det intervjun som avgör om du får jobbet därför är det viktigt att du förbereder dig. Vad kan du göra för att förbereda en intervju? Ta reda på så mycket du kan om företaget. Information brukar finnas på företagens hemsidor. Tänk igenom vad du själv vill ha ut av jobbet och intervjun, och tänk också på vad arbetsgivaren vill veta. Gör en lista på frågor du kan tänkas få och förbered svaren. Skriv ner några frågor du vill ställa. Tänk igenom hur du vill att arbetsgivaren ska uppfatta dig (uppförande, klädsel mm). Ta reda på adress och hur du ska ta dig till intervjun. Ta med arbetsgivarens telefonnummer så du kan ringa om du blir försenad. Ta med original på betyg och intyg.

20 Under intervju Under anställningsintervjun har du din chans. Gör du ett gott intryck och lyckas presentera dig på ett personligt och övertygande sätt kan jobbet vara ditt. Berätta om dig själv! Det kan vara bra att fråga om det är något speciellt som arbetsgivaren vill att du börjar med, så att din berättelse inte blir för allmän. Lägg tyngdpunkten på de senaste åren och fatta dig kort. Varför har du sökt det här jobbet? Arbetsgivaren vill veta hur intresserad du är av arbetet och hur mycket du vet om företaget. Beskriv vad som intresserar dig i arbetet och anknyt till dina arbetserfarenheter, utbildning och egenskaper. Vad känner du till om oss? Lyft fram det som är viktigast utifrån det du tagit reda på om företaget. Var kortfattad. Arbetsgivaren vill veta hur mycket du har intresserat dig för att få tag i informationen.

21 Efter intervju Vad händer efter anställningsintervjun? För en arbetsgivare är en anställning en investering och det är många aspekter att ta hänsyn till. Det kan dröja innan du får besked. Är det bara att slå sig till ro och invänta svar? Helst inte. Om arbetsgivaren inte kontaktat dig inom överenskommen tid, kan du själv ringa.

22 Ja, jag fick jobbet Be alltid att få en skriftlig bekräftelse på att du fått jobbet. Ett muntligt löfte är visserligen också juridiskt bindande men är svårt att bevisa. Bekräftelsen bör innehålla uppgifter om: Befattning Anställningsperiod Anställningsform Lön Ta kontakt med din fackliga organisation om du har frågor som rör ditt anställningskontrakt. Om du är inskriven på Arbetsförmedlingen ska du meddela vilket datum du börjar arbeta.

23 Nej, jag fick inte jobbet
Du kan kontakta dem du har sökt jobb hos för att få veta vad som varit viktigt i bedömningen. Det kan ge dig tips om vad du ska tänka på inför kommande ansökningar. Har du rätt utbildning för jobben du söker? Du kan läsa om utbildningar i länken Utbildningar.

24 Anställningsbevis Mat & Sånt AB Anna Fredriksson Lilla Gatan Lilla staden Anställningsbevis   Namn  Anna Fredriksson   Personnummer     Anställd hos  Mat & Sånt   Placering  Bagaregränd 1   Anställningsort Lilla Staden   Anställd som Butiksbiträde   Omfattning %   Anställningsform Tillsvidareanställning   Anställd fr o m   Anställd t o m      Grund för tidsbegränsning Provanställning   Övrigt    Anställningsvillkor   Kollektivavtal Finns   Lön   Arbetstid (timmar/vecka) Heltid, 40 timmar per vecka   Semester Enligt avtal   Uppsägningstid Enligt avtal   Beslut  Företagets underskrift  Den anställdes underskrift

25 Ditt personliga nätverk
Väldigt många jobb, kanske de allra flesta, förmedlas via kontakter av olika slag. Flertalet arbetsgivare föredrar nämligen att anställa någon som de känner eller på annat sätt har koppling till.


Ladda ner ppt "..För dig som vill få drömjobbet!"

Liknande presentationer


Google-annonser