Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Den moderna Jultomten och Julbocken

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Den moderna Jultomten och Julbocken"— Presentationens avskrift:

1 Den moderna Jultomten och Julbocken

2 Jultomten En moderna jultomte ritas ofta med röda kläder och långt vitt skägg. Den svenska jultomten är en blandning av amerikanska Santa claus och gårdstomten i gammal svensk folktro. Julen i Sverige är en kristen tradition som firas till minne av Jesusfödelse. Den gamla svenska jultomten delade inte ut julklappar. På julen skulle man ha gåvor istället. Han sysslade med mycket viktigare saker än att springa omkring med gåvor i en säck.

3 Julbockens urspung Julbocken: Symbolisk figur i juletid under mycket lång tid i Skandinavien och norra Europa. Julbocken används i lekar och tävlingar som prydnadsfigur. Det finns också teorier att tradition med julbock härstammar från att man kring juletid slaktade en get. Julbocken är en av Sveriges äldsta julsymboler.

4 Julbocken i gudavärden
Julbocken är en av Sveriges äldsta julsymboler. Julbocken har sitt ursprung från den gamla nordiska gudavärlden där Tors vagn drogs av bockar.

5 Jul förr Förr i tiden klädde ungdommar ut en person till julbock, dom gick sen runt bland gårdarna och sjöng sånger eller uppträde med enklare uppträdanden. Detta fick man mat eller dryck som belöning.

6 Gävle bocken Nästan varje år har julbocken i Gävle brunnit ner. Dom tog dit vakter, satte upp webbkameror och använde impregnering. Men det var ändå någon som försökte bränna ner bocken och lyckades bränna ner ett av dom röda banden.


Ladda ner ppt "Den moderna Jultomten och Julbocken"

Liknande presentationer


Google-annonser