Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Av: Ludwig Karlsson & Sebastian Sverin

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Av: Ludwig Karlsson & Sebastian Sverin"— Presentationens avskrift:

1 Av: Ludwig Karlsson & Sebastian Sverin
Hjärnhalvorna Av: Ludwig Karlsson & Sebastian Sverin

2 Innehållsförteckning
Hjärnans funktioner Specifika celler Speciella delar Om hjärnan ej fungerar Egna åsikter Bilagor Källor

3 Hjärnhalvornas funktion
I hjärnans vänstra halva finns medvetandet, språkförmågan i både tal och skrift, matematik, logik, analysförmåga , jagets historiska aspekter och framtidsplaner. Och i hjärnans högra halva finns omedvetna förmågor som intuition, kreativitet, helhetsuppfattning, känslosamhet, orienteringsförmåga, bildförmåga, formkänsla, igenkänning av ansikten, tolkning av ansiktsuttryck och musikalitet. Högra hjärnhalvan håller sig till det som finns här och nu men arbetar med många olika saker samtidigt.

4 Hjärnhalvornas funktion
De bägge hjärnhalvorna kommunicerar och samordnar sig via hjärnbalken. Visar man olika bilder på saker för hjärnhalvorna parar hjärnhalvorna ihop sakerna. T.ex. så kan vänstra hjärnhalvan para ihop en prinsesstårta med en sked medan högra hjärnhalvan av formskäl hellre parar ihop tårtan med ett plommonstop.

5 Specifika celler Hjärncellerna är av två slag, nervceller eller neuron och stödjeceller, gliaceller. Neuronernas cellkroppar och dendriter är den grå hjärnsubstans och deras axoner, där de har samlats i banor och myelinerats är vit hjärnsubstans.

6 Speciella delar Speciella delar i hjärnan är framhjärnan, mitthjärnan och bakhjärnan. Fram hjärnan bildar mellan hjärnan och mitt och bakhjärnan ger upphov till hjärnstammen och lillhjärnan. Hjärnans centra finns det ett motoriskt centrum och sensoriskt centrum (centra). Det finns rörelsecentrum, känselcentrum, syncentrum, hörselcentrum, luktcentrum och talcentrum. Alla sinnen har också ett minnescentrum t.ex. känselminnescentrum. Man kan inte glömma något helt allt man har sett och hört finns alltid kvar i hjärnan (minnes centra).

7 Speciella delar forts. Även om man försöker att komma ihåg något man har glömt så kan man inte glömma den saken helt t.ex. om man har hört en låt som man gjorde för t.ex. 1 år sedan och man vill höra den igen och när man sen hör låten igen så går tankarna tillbaka till första gången man hörde den låten. All centra (centrum) finns både vid vänstra och högra hjärnhalvorna fast syncentrumet sitter längst bak i stora hjärnan. Så därför om man slår i bakhuvudet så påverkas syncentrumet och man kan börja känna sig yr.

8 Om hjärnan ej fungerar Om hjärnan ej fungerar så kan man hamna i koma, bli hjärndöd och bli medvetslös. Koma: Koma är när man ligger i djup medvetslöshet och man kan ej bli väckt ifrån koman. Man kan heller inte vända sig i sängen heller känna att man är hungrig för mer eller mindre av funktionerna i hjärnan är utslagna. Hjärndöd: Hjärndöd är när flera av hjärnans funktioner är utsläckta och man ej kan få tillbacka hjärnans funktioner. Svimma: Svimma händer när man får brist på syre eller blod till hjärnan. De som håller på att svimma känner sig oftast varm och yr och synen brukar bli suddig. Förlamning: Är när muskelgrupper är helt ur funktion. Vanligaste orsaken till förlamning är skada i ryggraden.

9 Egna åsikter Ludwig: Jag trodde inte att hjärnan hade så mycket funktioner och så mycket minne så jag tycker att hjärnan är som ett stort minneskort. Jag tyckte också att det var kul att jobba med hjärnan och lärorikt och jag fick lära mig mycket om våra hjärnhalvor och gruppen funka bra och vi båda hade nåt arbete att göra. Sebastian: Det var spännande och kul att arbeta med hjärnhalvorna, man lärde sig mycket nytt t.ex. var allt centra ligger i hjärnan. Vi i gruppen hade ett bra samarbete så det gick fort att göra arbetet klart.

10 Bilagor

11 Källor http://sv.wikipedia.org/wiki/Hj%C3%A4rna Böcker Biologi boken
Hjärnan (Biblioteket)


Ladda ner ppt "Av: Ludwig Karlsson & Sebastian Sverin"

Liknande presentationer


Google-annonser