Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Det stora livshotet alla pratar om

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Det stora livshotet alla pratar om"— Presentationens avskrift:

1 Det stora livshotet alla pratar om
Ebola Det stora livshotet alla pratar om

2 Fakta Antal döda: 6380 Antal drabbade: 17920
Mest drabbade området: Sierra Leone och Liberia Först upptäckt: 1976 i södra Sudan (nuvarande Kongo-Kinshasa)

3 Vad händer Viruset kan ta sig in via mun, ögon, näsa, skador i huden och sexuell kontakt. Det tar ca 10 dagar innan man märker av symptomen. Det smittar mellan infekterade kroppsvätskor, saliv och blod. 10 dagar: Nu kan man smitta andra. Man kan fota uppleva: Feber, Utmattning, Huvudvärk och Muskelsmärtor. 13-15 dagar: Diarré, dålig aptit, ont i bröstet, hostningar och ögoninflammation 15-17 dagar: Blod i avföringen, Blödande tandkött, blod i samband med kräkningar eller hostningar. 18 dagar: DÖD. Ca 70% av de smittade dör. Man dör ofta av att flera organ kollapsar samtidigt. I snitt dör man 8 dagar efter att symptomen märks.

4 Överleva? De flesta överlever tack vare starkt immunförsvar som reagerar snabbt. Men även om man överlever blir det en lång och jobbig tid med många hälsoproblem innan man blir helt frisk. Det finns fyra olika stammar av ebolaviruset och av de två vanligaste, Sudan- och Zaire-stammarna, verkar Sudanstamman vara något mindre dödlig, enligt Anders Tegnell vid Folkhälsomyndigheten. Det nuvarande utbrottet i Västafrika är av Zairestams-typen och de drabbade har ungefär 40 procents chans att överleva.  Om man är ung och frisk har man något bättre chanser och är man gammal och har många andra sjukdomar har man något sämre chanser, eftersom man måste överleva en ganska tuff period på intensivvården. Men det är ganska måttligt stora skillnader jämfört med mycket annat, eftersom även unga människor dör i väldigt stor utsträckning.

5 När kom det? De naturliga värdarna för ebolaviruset är flyghundar, en typ av fladdermöss. Människor verkar vanligen smittas av viruset när de hanterar kött från vilda djur som apor och antiloper, som i sin tur smittats av flyghundar.  Tidigare har sjukdomen i huvudsak skördat dödsoffer i isolerade byar i djungelområden i centrala Afrika. Utbrottet som härjar i Västafrika nu är det mest omfattande sedan sjukdomen upptäcktes. Det uppstod i sydöstra Guinea i december 2013, men först i mars 2014 förstod man att det handlade om en ebolaepidemi. Utbrottet spred sig till flera regioner i Guinea och även till grannländerna Sierra Leone och Liberia, där situationen just nu är som allvarligast.

6 Hur det sprids Utbrottet som härjar i Västafrika nu är det mest omfattande sedan sjukdomen upptäcktes. Det uppstod i sydöstra Guinea i december 2013, men först i mars 2014 förstod man att det handlade om en ebola epidemi. Utbrottet spred sig till flera regioner i Guinea och även till grannländerna Sierra Leone och Liberia, där situationen just nu är som allvarligast.  Man smittas under vård och hantering av jättesjuka eller döda människor. Har en sjuk människas vätskor och blod landat på ett lakan och du sedan tar på det lakanet fem minuter senare är det förstås inte omöjligt att man smittas.  Man ska förstås vara väldigt försiktig med föremål som har smutsats ner i en vårdsituation, de ska tas omhand enligt de regler och rutiner som finns.

7 Vaccin Det finns varken något vaccin eller några godkända läkemedel mot Ebola i dagsläget. Men enligt WHO kommer det att finnas hundratusentals doser av Ebolavaccin redan under våren I slutet av oktober framkom det att det pågår säkerhetstester av två vacciner som redan tidigare varit på tal, och dessutom finns ytterligare fem vacciner som håller på att tas fram, som kan bli aktuella längre fram. 

8 Vi eller dom Det har funnits i Afrika sedan 1976 men ingen brydde sig fören det kom till USA. Vi i den ”rika” delen av världen, oroar oss bara om det kan drabba oss. Vilket det nu gjort. Eftersom att vi ej kan stoppa det, blir det till en större grej. Jämfört med aids som funnits i flera år och fortfarande inte kunnat botats är Ebola en större fråga och får mer uppmärksamhet. Antalet döda i Ebola sedan 1976 är lika många som dör i aids/hiv per dag.

9 Källor


Ladda ner ppt "Det stora livshotet alla pratar om"

Liknande presentationer


Google-annonser