Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Välkomna till Vivekas Fiffiga Mallar

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Välkomna till Vivekas Fiffiga Mallar"— Presentationens avskrift:

1 Vivekas Fiffiga Mallar Hur det började och hur man kan använda mallarna

2 Välkomna till Vivekas Fiffiga Mallar

3 Innehåll Varför alla dessa fiffiga mallar? Utdrag ur gästboken
Hur öppnar man en mall? Kontorsmallar Försättsblad pärmregister Pärmetiketter Kurspärmar Semesterplan Bokföringsorder Adressregister Kalendrar Semesterplan (igen) Fotokalender Flextidsrapport Tips och Trix Snabbare dator Inställningar ny dator Windows 8-hjälpen För hemmet Bokningsschema tvättstuga Registrera alla inköp i Excel Vykortsbaksida Julklappsetiketter Julklappsrim Bildspel som skrivbordsbakgrund

4 Varför alla dessa fiffiga mallar?
Bakgrund Jo det var så här att jag började göra mallarna till mig själv på jobbet. Och när jag ändå hade gjort dem förbättrade jag dem, gjorde flera och lade ut dem på min hemsida. Det var mest på kul men sen så började jag få tackmejl och positiva kommentarer i min gästbok. Det visade sig att mallarna fyllde ett behov eftersom det egentligen inte finns något företag som lägger ut sådana mallar gratis.

5 Varför alla dessa fiffiga mallar, forts?
Esselte I december 2012 ringde en man från Esselte och frågade om det var ok att de hänvisade kunder som frågade om mallar till pärmar och försättsblad mm till min hemsida ! Och det var ju naturligtvis ok och jag fick en liten muta i form av en trave fotopapper! Nyhet! Jag har precis skaffat en egen domän till mallarna.

6 Utdrag ur gästboken

7 Öppna en mall Klicka på aktuell länk på sidan i ”Vivekas Fiffiga Mallar” t ex pärmetikett med normal rygg. Du får upp en fråga om du vill Öppna eller Spara, välj Öppna. Aktivera redigering, Klart. Mallen hämtas, förlopp i ruta nedan.

8 Kontoret, Försättsblad till pärmregister
Så här kan det kanske vara: Du gör i ordning en pärm med flikregister. Skriver med på försättsbladet vad varje flik ska innehålla med kulspetspenna. Sedan ändrar du dig, flikarna skulle varit i en annan ordning Aj aj då !  Men – Istället för att stryka över och skriva om kan du göra snygga redigerbara försättsblad i Word om du använder ”Vivekas Fiffiga Mallar”!

9 Kontoret, försättsblad till pärmregister
I exemplet 20 fikar Esselte 69914

10 Kontoret, Försättsblad har dokumentskydd
Wordmallarna är byggda med dokumentskydd för att skydda mallen och förenkla användningen. Dokumentskyddet är enkelt att ta bort, lösenord används ej. Välj flik Granska och klicka sedan på ”Begränsa redigering” och därefter på ”Stoppa skydd” (långt ned, syns ej i bilden). Nu kan du redigera i mallen. Observera att det ej går att tabba mellan fälten om man tar bort dokumentskyddet.

11 Kontoret, Pärmetiketter
Pärmetikettmallar i Word. Standardtypsnitt är Arial 18 för rubrik och Arial 14 för text. Detta kan man naturligtvis ändra och kanske också lägga till en logga eller bild. Etiketterna har inte dokumentskydd. Normal rygg, 2 sidor med 12 etiketter på var sida Smal rygg, 2 sidor med 16 etiketter på var sida Bred rygg, 2 sidor med 8 etiketter på var sida

12 Kontoret, Pärmetiketter
Normal rygg, exempel från jobb och fritid:

13 Kontoret, Kurspärmar Mallar till kurspärmar, inget dokumentskydd

14 Kontoret, Semesterplan
Världens bästa semesterplan i Excel! Planen täcker hela året, en kolumn per dag. Namnen behöver bara skrivas en gång i kolumn A. Planen har mer än 365 kolumner men går ändå att skriva ut p g a inlagda smarta sidbrytningar. Fönsterlåsning i cell B6 gör att man alltid ser rubrik-rader och namnkolumn. Dataverifiering gör att man alltid måste välja ett värde från listrutan.

15 Kontoret, Semesterplan, skriv ut
Tejpa ihop bladen och fäst på kontorsväggen! Här visas sidan 1 – 3 av 6 sidor, 2 månader på varje sida.

16 Kontoret, Semesterplan - redigering
Dokumentskydd Excel-semesterplanen har dokumentskydd för att skydda mallen och förenkla användningen. Dokumentskyddet är enkelt att ta bort, lösenord används ej. Välj flik Granska och klicka sedan på ”Ta bort bladets skydd”. Nu kan du redigera i mallen. Observera att det ej går att tabba mellan fälten om man tar bort dokumentskyddet. Dataverifiering Dataverifiering i Excel används till att styra vilka värden användarna kan infoga i en cell.

17 Kontoret, Bokföringsorder
Bokföringsorder i Excel med automatisk kopia. Ändra företagsnamn, valuta och dokumenttyp i Dataverifieringsfliken.

18 Kontoret, Adressetiketter
Mallarna är anpassade till etiketter med mått 70*37 mm. 24 etiketter på en A4. Adressregister.xls, Adressetiketter_mall.doc, Adressetiketter_exempel.doc

19 Kontoret, Adressetiketter, forts.
Ladda ned Adressregister.xls och Adressetiketter_mall.doc i samma mapp. Sedan måste du ändra datakälla i Word-mallen enligt bilder nedan. Se även Microsofts instruktion, länk finns på hemsidan.

20 Kalendrar, Fotokalender i Excel
Fotokalender i Excel. Bilderna kan bytas ut mot egna bilder.

21 Kalendrar, Fotokalender forts.
Byt gärna ut bilderna mot egna bilder! Bildmåtten syns upp till höger om du väljer fliken Format. Försök använda dessa mått även för egna bilder.

22 Kalendrar, Flextidsrapport
Flextidsrapport som täcker hela året och räknar tid på ett bra sätt.

23 Tips och Tricks, Snabbare dator
VIVEKAS TIPS FÖR EN SNABBARE DATOR Rensa hårddisken Ta bort filer med diskrensning Rensa webbläsaren Defragmentera hårddisken Ta bort spionprogram och annat skräp Städa bort temporära och överflödiga filer Blockera program från att autostarta Ladda ned alla olika Codecs som behövs Detta dokument handlar bl a om hur man rensar datorn från skräpfiler. Till exempel med gratisprogrammet Ccleaner.

24 Tips och Tricks, Inställningar ny dator
INSTÄLLNINGAR MM FÖR NY DATOR Windows 7 - inaktivera/aktivera trådlös nätverksansl Windows XP - inaktivera/aktivera trådlös nätverksansl FN-tangentkombinationer (Lenovo T420) Grundinställningar för ny dator Lägga till skrivare Skapa genvägar till mappar och dokument Nåla fast ofta använda dokument i Excel och Word Lägga ofta använd mapp som favorit Lägga till gemensam e-postlåda i Outlook Exportera och importera favoriter i Internet Explorer Detta dokument handlar bl a om mappalternativ i Utforskaren. Windows standardinställning är t ex att INTE visa filändelser.  Och hur dumt är inte det??

25 Tips och Tricks, Skaffat Windows 8?-hjälpen
De 10 största nyheterna i Windows 8 Inloggning Stänga av datorn Startskärmen Få tillbaka start-knappen Kontrollpanelen Nya utforskaren! 10 smarta kortkommandon De bästa tipsen för att stå ut med Office 2013 Detta dokument handlar bl a om hur man får tillbaks en Start-meny i Windows 8. Ladda ned gratisprogrammet Classic Shell.

26 Hemmet, Bokningsschema tvättstuga
Bokningsschema för Tvättstuga

27 Hemmet, Registrera alla inköp i Excel
Håll reda på ekonomin genom att registrera dina kvitton i en smart Excel-modell. Kolumnerna med olika varukategorier kan expanderas eller döljas. Samma sak med datumrader som kan expanderas eller döljas per månad. Graf, pivot och sammanställning per varugrupp i separata flikar.

28 Hemmet, Vykortsbaksida
Gör egna vykort. Skriv ut och klistra bakom egna bilder som du skriver ut med bläckstråleskrivare.

29 Hemmet, Julklappsetiketter och rim
Vik etiketterna 2 gånger och gör hål för snöre. Julklappsrim (Vivekas egna) så ni får ursäkta litet . . . Anton Berg Anton Berg har bakat Och det blev så gott Har du nånsin smakat Något så väldigt flott Barbiedockor Tre små söta tjejer Och alla deras grejer De är alltid goda vänner Jag tror att du dem känner? BH och trosor Tuttarna döljer den Fast ger dem ändå stöd. Rumpan det passar sen Spets, vacker och röd. CD med fågelsång Kanske har du fnittrat När denna börjar spela Tänk vad de har kvittrat När du har spelat hela Chokladask1 Om du äter det Blir Du glad och fet Jättegott I ask så flott

30 Hemmet, Bildspel som skrivbordsbakgrund
Vik Bilderna är från mina blomkalendrar för respektive år och är tagna i min kolonistugeträdgård. Högerklicka och välj "Spara mål som" för att ladda ned. Dubbelklicka på temat för att välja det som ditt bildspel för skrivbordet.

31 Vivekas Fiffiga Mallar, men sen då . . ?
Planen är att tjäna pengar på mallarna via Banner-reklam, det är på gång . . . Nya mallar Jag har precis gjort en mall för Bokföringsorder och tar gärna emot tips om mallar man kan göra. Utdrag ur Google Analytics


Ladda ner ppt "Välkomna till Vivekas Fiffiga Mallar"

Liknande presentationer


Google-annonser