Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Marianne Fredriksson 1927-2007.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Marianne Fredriksson 1927-2007."— Presentationens avskrift:

1 Marianne Fredriksson

2 Marianne Fredriksson

3 Bakgrund Född och uppvuxen i arbetarmiljö i Göteborg, där också boken ”Simon och ekarna” (1985) utspelar sig. Svensk författare och journalist som började sin bana som nyhetsreporter på kvällstidningen Göteborgsposten. Rekryterades senare till Svenska Dagbladet där hon startade den legendariska Idagsidan på 1970-talet. Debuterade ganska sent, som 53-åring år 1980, med ”Evas bok” som ”bara kom till henne” under meditation.

4 Skrev mycket om barn- och vuxenpsykologi samt sexologi.
Intresserade sig för psykoanalysen – vilket också syns i ”Simon och ekarna”. Intresset för psykologi ledde henne vidare till frågor kring andlighet och mystik. Både i romanerna och i den journalistiska karriären formulerade hon en känslostark feminism som handlade om att återupprätta kvinnors respekt för sig själva.

5 Marianne Fredriksson har beskrivit sitt skrivande som en intuitiv och ömtålig process som hon inte kunde redigera särskilt mycket efteråt. Hon fick ofta negativ kritik av det litterära etablissemanget, men älskades av hundratusentals läsare. Hennes femton romaner finns översatta till 47 språk.

6 Många av Marianne Fredrikssons böcker har bibliska teman, t. ex
Många av Marianne Fredrikssons böcker har bibliska teman, t.ex. trilogin ”Paradisets barn”, ”Enligt Maria Magdalena” och ”Syndafloden”. I ”Simon och ekarna” knyts trådarena i Marianne Fredrikssons liv samman: intresset för utvecklingens psykologi, myterna från Tvåflodslandet, människorna i det svenska folkhemmet och naturen i hennes barndomsland.

7 Sidensvansarna har en viktig symbolisk betydelse i Simon och ekarna.


Ladda ner ppt "Marianne Fredriksson 1927-2007."

Liknande presentationer


Google-annonser