Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

En bild ljuger mer än tusen ord

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "En bild ljuger mer än tusen ord"— Presentationens avskrift:

1 En bild ljuger mer än tusen ord

2 KURSPLANEN I BILD (Lgr 11)
Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar förståelse för hur bildbudskap utformas i olika medier. Undervisningen ska ge eleverna möjligheter att diskutera och kritiskt granska olika bildbudskap och bidra till att utveckla kunskaper om bilder i olika kulturer, både historiskt och i nutid. Eleverna ska få kunskap om digital bearbetning av fotografier och andra typer av bilder. Bli medveten om massmediebilders budskap och påverkan och hur de kan tolkas och kritiskt granskas.

3 relativt god utvecklad relativt väl god välutvecklad väl
SKRIVA Eleven kan skriva olika slags texter med (…) språklig variation, (…) textbindning samt (…) fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer. viss enkel i huvudsak relativt god utvecklad relativt väl god välutvecklad väl I texterna använder eleven grundläggande regler för stavning, skiljetecken och språkriktighet med (…) säkerhet. viss relativt god god Eleven kan skriva berättande texter med (…) beskrivningar, och en (…) uppbyggnad enkla enkel utvecklade relativt komplex välutvecklade komplex SAMTALA Eleven kan samtala och diskutera varierande ämnen genom att ställa frågor och framföra egna åsikter med (…) underbyggda argument. enkla och till viss del utvecklade och relativt väl välutvecklade och väl

4 Vågar du tro på vad du ser?

5 MANIPULERAD SKÖNHET Vilken av bilderna är manipulerad?
Vilka ändringar har gjorts? Varför?

6 MANIPULERAD SKÖNHET Diskutera: På den redigerade bilden ändrades:
– Ögonen och ögonbrynen – Näsan – Läpparna Dessutom har tjejen ”sminkats”; Bland annat jämnades hennes hy till. Diskutera: Varför gör man den här typen av redigeringar? Vem bestämmer att det ska se ut såhär? Vad beror det på? Kan man/vi påverka att det är så?

7 ? Hur vanligt tror du att det är med manipulerade bilder i media?
Om ”smutspartiklar” tagits bort från bilden, för att få den ren, är den då manipulerad? Hur påverkas trovärdigheten om man ofta använder manipulerade bilder?

8 STORTORGET I HELSINGBORG - Vilken av bilderna är manipulerad
STORTORGET I HELSINGBORG - Vilken av bilderna är manipulerad? - Vad är det som är ändrat? - Varför tror du bilden ändrats?

9 STORTORGET I HELSINGBORG
Den här bilden är från 1930-talet. Det ser främmande ut med en nazistflagga som vajar i en svensk stad. Men det är bilden med denna flagga som INTE är manipulerad. Förklaringen är att det fanns ett tyskt diplomatkontor i Helsingborg vid denna tid. Det är alltså bilden utan nazistflagga som är manipulerad – för exemplets skull.

10 VILKEN BILD VISAR VERKLIGEN EIFFELTORNET OCH PARIS?
Den här bilden?

11 Eller kanske den här?

12 Den här? Sök på Internet och se om någon av bilderna kan vara äkta. Om de inte verkar stämma: - Vågar du lita på att de bilder du hittar på nätet verkligen är sanna?

13 VILKEN BILD ÄR MANIPULERAD?
Är det verkligen den du tror?

14 VILKEN BILD ÄR MANIPULERAD?
Rätt svar är: Båda två Ibland är det den lilla förändringen som är intressant för den som vill påverka. På den ena bilden vill någon få dig att höja på ögonbrynen för att en zebra letat sig in bland korna. Det ser du nog ganska lätt. På den andra bilden kan syftet med manipulationen vara ett annat – kanske att du ska tro att den som tagit bilden äger fler kor än han verkligen gör...

15 Det tar bara några minuter att med hjälp av gratisprogram på Internet
få statsministern att se både tröttare och kanske år äldre ut. Nu kanske du anar att bilden är fusk. Men, om du sett bilden i en tidning så hade du kanske bara tänkt att han såg trött och sliten ut?

16 Josef Stalin och på hans vänstra sida står
I bildens mitt står Josef Stalin och på hans vänstra sida står Nikolai Yezhov, bl a chef för den sovjetiska hemliga polisen. Något år senare hade Yezhov hamnat i onåd hos Stalin. Han avrättades 1940. I historieböckerna fick han då inte längre synas tillsammans med Stalin. När nya upplagor trycktes var han helt enkelt borttagen från bilden. Källa: Wikimedia Commons

17 Kan man lita på dokumentära nyhetsbilder?

18 Manipulerade bilder: Tar bort Lägger till Förändrar Ändrar form
Ändrar färg

19 VAD SKA NI GÖRA DÅ?

20 UPPGIFT www.pixlr.com Eller
Manipulera och förändra en bild på ett så trovärdigt sätt som möjligt Välj en bakgrundsbild av något slag och infoga minst 2 valfria objekt från andra bilder på ett så trovärdigt sätt som möjligt. Tips: Tänk på hur t.ex. skuggor, färg och ljus ser ut för ett trovärdigt resultat. Kan du lura dina klasskompisar? Pröva, testa och utforska programmet: Eller NÄR DU ÄR KLAR med din bild: Döp din bild med namn Spara i formatet JPEG (Om du vill fortsätta att arbeta med din bild vid annat tillfälle; Spara i formatet PXD ) Spara OCH dela med


Ladda ner ppt "En bild ljuger mer än tusen ord"

Liknande presentationer


Google-annonser