Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Efter den enorma smällen big bang bildades enorma gas moln som nu bildat en värld av: Hav Sjö Sand Gräs Grus Luft Löv.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Efter den enorma smällen big bang bildades enorma gas moln som nu bildat en värld av: Hav Sjö Sand Gräs Grus Luft Löv."— Presentationens avskrift:

1

2 Efter den enorma smällen big bang bildades enorma gas moln som nu bildat en värld av: Hav Sjö Sand Gräs Grus Luft Löv

3 Ordet galax kommer från Grekland som det där heter galaktos som betyder mjölk på grekiska.

4 Universum är allt som finns. Det kanske finns mer men vi vet inte det än. Det kanske finns marsianer eller ufo.

5 STJÄRNOR Grekerna trodde att stjärnsamlingar var gudarna som hade spilt mjölk på dom.

6 Edwin Hubble är astronom. Han upptäckte att vinter gatan inte var den enda galaxen.

7

8 Vintergatan är våran galax. Vintergatan är inte den enda galaxen i universum. Det finns 200-500 miljarder stjärnor i vintergatan. Vintergatan är den näst största galaxen.

9

10 En stjärna är som ett glödande gasklot. Solen är den stjärna som är närmast jorden. Stjärnor är lysande himlakroppar. En del av stjärnorna har funnits lika länge som universum. De är de minsta och lättaste stjärnorna. De lyser med ett rött ljus eftersom dom inte blir så varma. De kallas för röda dvärgar. De kan leva i flera hundra miljarder år. När bränslet tar slut i en gul stjärna så sväller dom upp och blir en röd jätte. Sen svalnar de och krymper till stjärnor som lyser vitt svagt ljus som kallas för vit dvärg. När man tittar upp mot himmelen från marken så ser stjärnorna ut som små ljusprickar. När bränslet tar slut i en gul stjärna så blir det en svart dvärg. De största stjärnorna kallas för blå jätte. Dom lyser också med ett blått ljussken. Stjärnor föds lever och dör. När en stjärna dör blir det ett svart hål eller en neutronstjärna. En stjärna är en lysande himlakropp. En stjärna föds i en grej som heter nebulosa som består av: Stoft, gas, damm och dom är jätte stora som moln.

11

12

13 Stjärnbilden som är enklast att se är Karlavagnen. Karlavagnen är en del av en annan större stjärnbild som heter Stora björnen. Det finns även Lilla björnen. Karlavagnen ligger över Nordpolen. Om man tänker sig en linje från dom två bakre stjärnorna i Karlavagnen kommer man till Polstjärnan. Polstjärnan var viktig för sjömännen förr. Då var inte kompassen uppfunnen. Med hjälp av Polstjärnan kunde man navigera Alltså hitta rätt med hjälp av den. Polstjärnan ligger också över Nordpolen. Polstjärnan ser alltid ut att stå stilla medan dom andra såg ut att snurra. Polstjärnan ligger mitt uppepå jorden därför ser den alltid ut att stå still. I USA kallar man Karlavagnen för Den stora skopan. Frankrike-Kastrullen Kina-Kejsarens vagn England-Plogen. Södra korset är minsta stjärnbilden i södra stjärnhimlen. Sirius är största stjärnan i södra stjärnhimlen. Förr i tiden hittade folk på berättelser om bilderna.

14

15 SOLEN Solen är våran närmsta stjärna. Solen är en medelstor gul stjärna. Solen skapades för 4,6 miljoner år sedan. På ytan är solen ca 5000-8000 grader varmt. Det finns också solfläckar på solen som är cirka 4000 grader. För solen tar det cirka 27-28 dagar att snurra runt sinn egen axel. Det tar 8 minuter för solstrålarna att komma till jorden. Inuti solen är det 15 000 000 grader.

16 SOLSYSTEMET Solen är i mitten av vårt solsystem. Förr trodde man att jorden var i mitten och att jorden var platt. Solens dragningskraft drar till sig planeterna så att dom åker i en omloppsbana. Alla planeter är 8 stycken sammanlagt. Planeterna heter Merkurius, Venus, Tellus (Jorden), Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus. Det finns också två dvärg planeter som heter Pluto och Sedna. Planeterna kan inte lysa själva utan dom reflekterar (återspeglar) solljuset.

17 Merkurius är den planet som är närmast solen. Den är lik vår måne. Merkurius är le liten planet. På dagen är det +430 grader och på natten är det -180 grader. Den är döpt efter guden Mercurius som var budbärare som var snabb. Det tar bara 88 dygn för Merkurius att snurra ett varv runt solen. Det tar 59 dygn för Merkurius att snurra ett varv runt sin egen axel. Merkurius är ett klot av sten som har många kratrar. En krater blir när en stor rymdsten faller på marken på planeten. Planeten Merkurius är synlig från Tellus (jorden). Det är svårt att upptäcka planeten. Den har en kärna av järn. Merkurius saknar atmosfär. Merkurius är den minsta planeten i vårt solsystem. Rymdsonden Messenger har tagit bilder på Merkurius 2008, 2009, 2011. Rymdsonden BepiColombo Skickades upp 2013 för att ta bilder och leta efter spår på is och vatten. Merkurius åker så snabbt som 48 kilometer i sekunden.

18

19 Jorden är den tredje planeten från solen. Den har också en måne. Jorden är också den enda planeten med liv. Man kan tro att Jorden är den ”normala” planeten men den är däremot ovanlig eftersom den är den enda med liv på. Jorden innehåller luft, värme och flytande vatten. Jorden har en atmosfär med syre. Den har också moln av vattenånga och när dom kyls av så regnar de och det hamnar i hav eller sjöar. Den har också en jordskorpa som det kallas det är ett tunt lager av sten. Jordskorpan är inte helt tät så ibland så spricker jordskorpan och då kommer magman ut och då blir det en vulkan. Magma är det som är inuti jorden som kallas lava.

20 Jorden kallas Tellus på latin. DAG OCH NATT Jorden snurrar på 24 timmar runt sin egen axel alltså ett dygn. På 365 dygn snurrar den runt solen det kallas ett år.

21 Saturnus är den näst största planeten. Saturnus är en gasplanet. Saturnus åker mycket snabbt. Saturnus är Jupiters far. Saturnus är känd som den vackraste planeten bara för dom vackra ringarna. Ringarna består av Iskristaller, dammkorn, sandkorn och småsten. Saturnus har en atmosfär av väte och helium. Ibland blir det kraftiga stormar och orkaner. Ibland blir det vita moln också. Saturnus åker i en hög hastighet den åker i 10 kilometer i sekunden. Däremot Merkurius åker i 48 kilometer i sekunden. På Saturnus yta är det -100grader. Saturnus är den sjätte planeten från solen. Saturnus har plattats till vid polerna och blivit bredare på mitten för att den åker så fort runt sin axel. Det tar bara 10 timmar och 39 minuter för Saturnus att åka ett varv runt sin egen axel. Det tar 30 jordiska år för Saturnus att åka ett varav runt Solen. Saturnus har fler än 60 månar. Den största månen Titan är till och med större än Merkurius. Dom flesta månarna är gjorda av is.

22 EFTERTEXT BILDER:CLIPART GJORD AV:HUGO G 4A BAKRUND:POWERPOINT TEXT:HUGO KÄLLOR:STORA LÄS OCH LÄR OM RYMDEN-MARIE TENGNÄS, RYMDBOKEN-BETA PEDAGOG.


Ladda ner ppt "Efter den enorma smällen big bang bildades enorma gas moln som nu bildat en värld av: Hav Sjö Sand Gräs Grus Luft Löv."

Liknande presentationer


Google-annonser