Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

FLYGPLAN.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "FLYGPLAN."— Presentationens avskrift:

1 FLYGPLAN

2 Frågor vi ställt oss:

3 1. Vad använder man flygplan till?
Flygplan används till att transportera människor och gods och ha som försvar mot fiender men även som hobby. Olika typer av flygplan är: Civilflygplan, mestadels små flygplan avsedda för transport och resor. Trafikflygplan, med passagerarantal från används till att transportera människor jorden runt. Militärflygplan, används till luftförsvar, attack, bombfällning, spaning och transporter av soldater.

4 2. När uppfanns det första flygplanet?
Det första motordrivna flygplanet konstruerades och flögs av bröderna Wright 1903, 17 december. Från och med denna dagen började utvecklingen av motordrivna flygplan!

5 3. Vad finns det för flygbolag och flygplan?

6 Forts. Några flygplan är: Det modernare Boeing 747 som flög första gången Den finns i många versioner från den första till dagens variant Idag flyger man bara med 2 piloter, Innan flög man med 3 då skötte en ingenjör säkringar och bränsle. Ett stort transportflygplan är Antonov AN225. Det finns några olika stridsflygplan de är t.ex. F-117, J35 Draken och F-15. Sverige har också ett stridsflyg JAS 39 Gripen. Fast det är inte så populärt eftersom USA:s plan har visat sig vara mer framgångsrika.

7 4. Vad finns det för fördelar / nackdelar?
Om det störtar kan många förlora livet och företagen kan förlora mycket pengar. Fördelar: Man kan åka till många ställen som man kanske inte kunnat åka till annars. Det är också bekvämt. Det kan ske kapningar. Man kan transportera i stort sätt allt. Man kan få ont i öronen. Det går snabbt, och det är det mycket går ut på!

8 5. Hur har det utvecklats? Den första flygningen genomfördes 17december 1903 av amerikanen Orville Wright utanför Kitty Hawk i North Carolina, med ett flygplan framdrivit av en kolvmotor med propeller, konstruerat och byggt av han själv och hans bror Willbure. Han flög under 12sek 37meter. Flygplanet hette ”Flyer 1”. Senare samma dag flög brodern 259meter på 59sek. Efter första världskriget tog flygplanets utveckling ett skutt framåt. I mellan första och andra världskriget skiljde det inte så mycket mellan flygplanen. Efter andra världskriget kom det första jetdrivna flygplanet Messerschmitt 262.

9 forts. Efter detta kom ännu fler jetdrivna flygplan. Men propellerplan lever kvar än idag. Men det är mest som fritidsplan och mindre passagerarflygplan.

10 6. Hur har flygplan påverkat miljön?
Flygplan har många olika effekter dom kan delas upp i direkta och indirekta effekter. Direkta: Bl.a. bullret, som man ändå har minskat med 20db sedan 1970-talet. Indirekta: Ozon utsläppet nära marken. Ur avgaserna kommer bl.a. kväveoxider, kolväten och sotpartiklar. Som bidrar till andningsbesvär, det bidrar även till växthuseffekten. Över norra halvklotet beräknas flygets årliga utsläpp av kväveoxider röra sig om 1 miljon ton och kolväten till ton.

11 7. Hur har det påverkat människan?
Flygplan har påverkat oss på många sätt både bra och dåliga. Bl.a. att flygplan används i krig och många kommer till skada eller dör transporter Det har också påverkat miljön och eftersom det påverkar miljön så påverkar det också oss. besprutning

12 8. Hur fungerar en flygning?
Pilot begär tillstånd från tornet, beroende på om man flyger IFR eller VFR. (IFR= instrumental flight rules, man flyger en bestämd rutt. VFR= visual flight rules, man flyger vart man vill.) Flyger du IFR så säger tornet till dig vilken höjd du ska flyga på och du kan kontakta dem igen när du är redo att taxa. När du har ställt in autopiloten kan du kontakta tornet igen. Nu taxar du ut på banan och begär tillstånd att lyfta. När du startar flyger du upp en bit och byter frekvens och kör mot höjden du blev tillsagd. Under flygningen så sker inte särskilt mycket, du har alltid kontakt med marken på något sätt de kontrollerar så att du inte krockar med andra flygplan. När du ska landa börjar du sakta ner farten med hjälp av klaffar och minska i höjd, cirka 30minuter innan. En stund innan du ska landa säger tornet till dig vilken bana du ska landa på. Du kör nu bara på tomgång och du fäller ner hjulen och landar.

13 9. Hur ser ett flygplan ut?

14 Detta arbete är gjort av Annorrackarna som består av:
THE END Detta arbete är gjort av Annorrackarna som består av: Lydia Christian Robin Andreas Källor: NE


Ladda ner ppt "FLYGPLAN."

Liknande presentationer


Google-annonser