Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Kan även kallas styrelseskick, styrelseform eller statsform. Precis som de olika begreppen låter som handlar det kort och gott om vem eller vilka som.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Kan även kallas styrelseskick, styrelseform eller statsform. Precis som de olika begreppen låter som handlar det kort och gott om vem eller vilka som."— Presentationens avskrift:

1

2 Kan även kallas styrelseskick, styrelseform eller statsform. Precis som de olika begreppen låter som handlar det kort och gott om vem eller vilka som bestämmer hur staten ska skötas.

3 Staten har bland annat hand om lagstiftning, medborgares trygghet och fördelningen av resurser i samhället. I staten finns det också en verkställande institution som har makt att fatta beslut och verkställer så att lagar och ordning följs. Det finns också en dömande makt och det är rättsväsendet

4 Demokrati Diktatur Teokrati Monarki Aristokrati Anarki Oligarki

5 I Sverige utgår makten från folket (de som får rösta). Är vi inte nöjda med dem som styr kan vi efter fyra år rösta bort dem. Då kräver vi ansvar i efterhand. Sverige är en demokrati då makten utgår från folket. I Sverige finns den lagstiftande makten hos riksdagen, som regeringen ansvarar för (folkförsamling). Den verkställande makten har regeringen. De har i stort sett ansvar för allt utom budget och lagstiftning. Den dömande makten har vårt svenska rättväsende.

6 SverigeUSA Makten utgår från:FolketFolket Folkförsamling:RiksdagKongressen (Senat och representanthus) RegeringschefStatsministernPresidenten StatschefKungenPresidenten Kungen tillsätts genom arv

7 Parlamentarism kallas det när folkförsamlingen (riksdagen i Sverige) väljer regeringschef (statsministern) Riksdagen kan avsätta statsministern genom en misstroendeförklaring.

8 Sverige är en parlamentarisk konstitutionell monarki Parlamentarisk för att vår riksdag utser statsministern Konstitutionell då vi är en demokrati med riktiga lagar Monarki då vi har en kung som är statschef

9 Presidentiell republik Presidentiell då folket väljer presidenten Republik då statschefen inte är en kung eller drottning utan det är presidenten.


Ladda ner ppt "Kan även kallas styrelseskick, styrelseform eller statsform. Precis som de olika begreppen låter som handlar det kort och gott om vem eller vilka som."

Liknande presentationer


Google-annonser