Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Kolföreningar används i naturen bland annat för att lagra energi Varifrån kommer denna energi? Och vad är det som händer när den frigörs?

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Kolföreningar används i naturen bland annat för att lagra energi Varifrån kommer denna energi? Och vad är det som händer när den frigörs?"— Presentationens avskrift:

1 Kolföreningar används i naturen bland annat för att lagra energi Varifrån kommer denna energi? Och vad är det som händer när den frigörs?

2 BensinSockerFettCellulosaStärkelse

3 StrålningsenergiVärmeenergiRörelseenergiLägesenergi Kemisk energi= Energi som är fångad i materia. Man märker oftast inte energin förrän det sker en kemisk reaktion. Kemisk energi omvandlas då oftast till värme!

4 1. Reaktioner då den kemiska energin minskar Energin som blir över omvandlas oftast då till värme. Den sätts oftast igång av uppvärmning, men fortsätter av sig själv, ex en vedbrasa.

5 2. Reaktioner då den kemiska energin ökar Vid vissa kemiska rektioner bildas ämnen som innehåller mer kemisk energi än de ämnen som fanns från början. Sådana rektioner måste hela tiden tillföras någon annan form av energi. Exempel: Sockerbetans blad behöver strålningsenergi för att kunna bygga upp energirikt socker. Detta sker genom fotosyntesen.

6 Fotosyntes Trolleri

7 Formel CO 2 + H 2 O + solenergi  C 6 H 12 O 6 + O 2

8 Formel i balans -klassen i obalans 6CO 2 + 6H 2 O + solenergi  C 6 H 12 O 6 + 6O 2

9 Music


Ladda ner ppt "Kolföreningar används i naturen bland annat för att lagra energi Varifrån kommer denna energi? Och vad är det som händer när den frigörs?"

Liknande presentationer


Google-annonser