Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Medvetande - Yttervärld. Är världen så som den ser ut?

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Medvetande - Yttervärld. Är världen så som den ser ut?"— Presentationens avskrift:

1 Medvetande - Yttervärld

2 Är världen så som den ser ut?

3 Vilken av de horisontella linjerna är längst?

4 Distinktion medvetande/dröm Tänk att du drömde i natt att du var på en föreläsning om medvetandefilosofi. Kan du då veta: att det du tror att du drömde inte var föreläsningen? Och att du nu inte bara drömmer om föreläsningen du redan varit på? Hur kan vi veta: att vi är vakna när vi tror att vi är vakna och inte att vi drömmer?

5 Frågan är: kan vi skilja sinnesintrycken från verkligheten eller vara säkra på i fall vi drömmer eller är vakna? Är vi kanske bara en ’brain in a bowl’? = ?

6 Eller för att göra det ännu värre… Är du kanske helt ensam, och alla andra är bara fantasifoster? Är du kanske det enda som finns, och allt annat finns bara i ditt medvetande? Om det enda vi vet om världen är det vi vet genom våra sinnen, hur kan vi då vara säkra på att världen finns utanför våra sinnen?

7 Ett annat sätt att se det: ditt medvetande är inte något annat än de elektrokemiska processerna i din hjärna. = Dina: -Drömmar -Tankar -Känslor -Förhoppningar -Minnen ?

8 Antag att vetenskapen skulle lyckas att beskriva hur och var känslor uppkommer i hjärnan (vilket bara är en tidsfråga). Skulle det då innebära att den för den skull sagt allt om saken? Tänk själv: om vetenskapen förklarat var och hur kärlek uppstår i hjärnan. Har den då förklarat hur det är att uppleva kärlek?

9 Är allting klart?

10 Frågor att ta med dig: Kan du vara medveten om ditt medvetande? Förminskar den vetenskapliga förklaringen dina känslors värde? Vilka konsekvenser skulle de olika teorierna få? Spelar detta någon som helst roll?


Ladda ner ppt "Medvetande - Yttervärld. Är världen så som den ser ut?"

Liknande presentationer


Google-annonser