Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Hur gör du för att förstå en text?

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Hur gör du för att förstå en text?"— Presentationens avskrift:

1 Hur gör du för att förstå en text?
Riktad skrivning Hur gör du för att förstå en text? Skriv tills jag säger stopp, sen läser ni upp vad ni har skrivit i tur och ordning.

2 Idag på svensklektionen 14.00-15.00
Riktad skrivning Röstningen imorgon 8.50 Presentation av 5 läsförståelse-strategier Läsning i Stjärnlösa nätter Praktiserande av ”Konstnären”

3 5 Läsförståelse-strategier
Förutse handlingen Ställ frågor Måla upp bilder Kolla upp nya ord Sammanfatta

4 Läsförståelse-medhjälpare

5 Spågumman Spågumman kollar på bilder, bildtexter, baksidan av en bok, rubriker och vad det är för typ av text. Hon kan på så vis få en bra uppfattning om vad texten kommer att handla om. Spågumman är bra att använda INNAN man börjar läsa en text men kan användas under tiden man läser också.

6 Reportern Reportern ställer frågor på tre nivåer om texten.
Dessa nivåer är på raden, mellan raderna och bortom raderna. Frågor på raden kan besvaras med information som står direkt uttalad i texten. Frågor mellan raderna är sådana som kräver att läsaren kan hitta svaren på olika ställen i texten och dra egna slutsatser. För att svara på frågor bortom raderna krävs att läsaren använder sina tidigare kunskaper och erfarenheter och att man gör text-kopplingar.

7 Konstnären Konstnären skapar inre bilder av det lästa. Med hjälp av sinnena lever läsaren sig in i texten och kan se, höra och känna det texten berättar om. Konstnären används under läsningen.

8 Konstnärsuppgift Läs först 10 minuter i boken enskilt och tyst. Måla sedan en scen som du har läst och måla den som du föreställer dig den.


Ladda ner ppt "Hur gör du för att förstå en text?"

Liknande presentationer


Google-annonser