Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Bakteriesporer Vilstrukturer (ungefär som frön) som tål extremare förhållanden än vanliga bakterieceller. Sporerna tål: –kokning (vissa) –uttorkning –kemikalier.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Bakteriesporer Vilstrukturer (ungefär som frön) som tål extremare förhållanden än vanliga bakterieceller. Sporerna tål: –kokning (vissa) –uttorkning –kemikalier."— Presentationens avskrift:

1 Bakteriesporer Vilstrukturer (ungefär som frön) som tål extremare förhållanden än vanliga bakterieceller. Sporerna tål: –kokning (vissa) –uttorkning –kemikalier –högt och lågt pH –UV-ljus –Överlever mjölkens pastörisering

2 Spor-cykeln

3 Bakteriernas tillväxtkurva

4 Exempel Start 1 bakterie (N 0 ), som delar sig varje timme (g=1) i 24 timmar TidAntal bakterier miljoner

5 10-log-skalan LogVärde miljon 710 miljoner

6 Faktorer som påverkar bakterietillväxt Näring Vattentillgång Temperatur Syretillgång/anaerobi pH Bakteriehämmande substanser (t.ex. antibiotika) Andra mikroorganismers aktivitet, t.ex. bakteriociner

7 Klostridier Finns i jord –stor artvariation Vissa arter i tarmen hos djur ex. Cl. perfringens Kan finnas i ensilage –Sackarolytiska klostridier ex. Cl. tyrobutyricum –Proteolytiska klostridier ex. Cl. sporogenes Kan tillväxa i ost –Clostridium tyrobutyricum dominerar helt

8 Smörsyrajäst ost Klostridier: Mjölksyra smörsyra + koldioxid + vätgas Mjölksyrabakterier: Laktos mjölksyra (laktat) + lågt pH

9

10

11 Metoder på mejeriet att förhindra clostridier Ta bort sporerna före ystning –Enkelbaktofug 98% avskiljning (klarar 500/l) –Dubbelbaktofugering 99,5% (klarar 2000/l) –Mikrofiltrering (bactocatch) 99,9% avskiljning (klarar /l) Förhindra att sporerna gror i osten –Tillsats av salpeter (kalimnitrat) max 15 g/100 kg mjölk

12 Flertalet ysterier tillverkar ost utan nitrat g nitrat/100 l ystmjölk Hindrar jäsning vid sporhalt/l , , Holländsk Gouda-ost

13 Samband sporhalt i ystmjölk och lukt- och smakpoäng för ost Med nitrat i ystmjölken

14 Kontaminationskällor för sporer

15 Klostridiesporer i foder

16 Sporer i foder ökar gödselhalten

17 Överföring av sporer till mjölk Bidrag från luft

18 Sporer i luft Bidrag från luft vid mjölkning är försumbart vid ensilage-problem

19 Hur många sporer hamnar i mjölken?

20 Samband mellan sporer i gödsel och mjölk på en gård

21 Effekt av stallhygien på sporhalt i mjölk

22 Samband med sporer i mjölk Sporhalt i ensilage och mjölk r=0,29 –Mycket svagt samband och stor variation Sporhalt i gödsel och mjölk R= 0,82 –Starkt samband och relativt liten variation

23 Avtorkningsförsök

24 Faktorer som påverkar rengöringen Strukturen på avtorkningsmaterialet –grövre textur bättre än tunn –textil oftast bättre än papper Avtorkningstiden –effekten ökar med tid Torra spenar före mjölkning –eftertorkning med torrt papper Tvål ej nödvändigt –mekanisk effekt räcker

25 Felsökning Mycket låg sporhalt - aldrig avdrag Mycket hög sporhalt - alltid avdrag Medelhög sporhalt – avdrag ibland och proportionellt mot genomsnittlig sporhalt Vid avdrag: –Ta kontakt och bedöm avtorkningsrutiner och ensilagekvalitet –Om OK invänta nästa analys OK, förklara systemets svagheter Om ej OK förklara att det finns sporer och felsök –Föreslå att göra en gödselanalys –Bedöm framkomlighet med avtorkning Om log 4-5 rekommendera bästa möjliga avtorkningsmetod Om hög (log 6 eller mera) rekommendera foderbyte om möjligt Förklara att ensilaget är orsaken och att kraven har skärpts Gå igenom ensileringsrutiner och planera hur göra nästa säsong Var noga med att själv förstå och kunna förklara de olika metodernas svagheter, d.v.s. att det finns felkällor både vad gäller analysnoggrannhet och provtagning

26 Klostridier/ smörsyrabakterier/ ”vintersporer” Finns i jord och förna Kan finnas i ensilage och gödsel Lever på socker och protein från grödan Bakterierna växer anaerobt, tål inte syre Föredrar värme och hög vattenhalt Hämmas av lågt pH och hög ts- halt Gynnas när andra mikroorganismer växer


Ladda ner ppt "Bakteriesporer Vilstrukturer (ungefär som frön) som tål extremare förhållanden än vanliga bakterieceller. Sporerna tål: –kokning (vissa) –uttorkning –kemikalier."

Liknande presentationer


Google-annonser