Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Närke Landskapsvapnet har två pilar för att dom krigade på 1500-talet. Pilarna kallas skäkter.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Närke Landskapsvapnet har två pilar för att dom krigade på 1500-talet. Pilarna kallas skäkter."— Presentationens avskrift:

1 Närke Landskapsvapnet har två pilar för att dom krigade på 1500-talet. Pilarna kallas skäkter.

2 Djur och blommor Närkes landskapsblomma är gullviva. Gullvivan växer på öppen mark. Den är liten. Hasselmusen trivs i Närkes skogar. Hasselmusen är Närkes landskapsdjur.

3 Var i Sverige Närke gränsar till Västmanland, Södermanland och Östergötland, Västergötland och Värmland. Närke är Sverige tredje minsta landskap.

4 Städer Det finns två städer i Närke, dom heter Kumla och Örebro. Örebro är stor. Vattentornet ligger bredvid Örebro. Det finns ett fängelse i Kumla. Det finns farliga bovar där.

5 Kända platser Det finns en känd plats och det är Kumlafängelset. Fängelset ligger i Kumla. Kumla ligger bredvid Örebro. Dom som har fått väldigt långa fängelsestraff är där.

6 Industrier Sakab är en industri som ligger i Närke. Där samlar man batterier och glasflaskor. Sen blir det nya batterier och flaskor.

7 Näringar Det finns en gruva i Närke. Där bryter man zink. Zink är en metall. Zink används mest till att skydda stålplåt mot rost. Zinkgruvan ligger bredvid Vättern. Detta är zink.

8 Turism Det finns ett badhus i Närke. Det är norra Europas största inomhusbad. Det finns en nationalpark som heter Garphyttans.


Ladda ner ppt "Närke Landskapsvapnet har två pilar för att dom krigade på 1500-talet. Pilarna kallas skäkter."

Liknande presentationer


Google-annonser