Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Avtalsrätt.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Avtalsrätt."— Presentationens avskrift:

1 Avtalsrätt

2 Avtalslagen handlar om hur avtal uppkommer, och om de är giltiga eller ogiltiga. Avtalslagen säger inget om vad som händer om det exempelvis är fel på en köpt vara – det regleras i köplagen. Avtalslagen slår fast grundläggande principer som ofta återkommer i andra rättsområden.

3 Huvudregel: Anbud - Accept

4 Agnes sänder ett anbud till Bertil på försäljning av en bil för 57
Agnes sänder ett anbud till Bertil på försäljning av en bil för kr. Anbudet anges vara bindande i 10 dagar. Efter 3 dagar får Agnes svar av Bertil: ”Ja tack, jag köper gärna bilen för kr.” Agnes säljer istället bilen på sjunde dagen till en annan person för kr. Bertil yrkar nu i domstol att få ut bilen för kr, enligt det ursprungliga anbudet. Bedöm tvisten!

5 I en dagstidning gick att läsa om Thomas som köpt ett bubbelbadkar hos Bauhaus i Länna för kronor mot ordinarie pris kronor, eftersom det var ett utställningsexemplar. Säljaren lovade att hålla badkaret för kundens räkning tills kontanter skaffats fram. Men när Thomas kom tillbaka till butiken var karet redan sålt till en annan kund. Bauhaus erbjöd ett likvärdigt exemplar till inköpspriset kr. Thomas vägrade dock att betala mer än de överenskomna kronorna. Gör en rättslig bedömning av konflikten!

6 Åke är en framsynt man som planerar för sin familjs framtid, och beslutar sig för att skriva ett testamente. Han går till en juristbyrå som hjälper honom att skriva ett testamente, där det står att allt han äger skall tillfalla hans två barnbarn Hans och Greta, förutom sommarstugan som hans kusinbarn Sofia skall få. Testamentet författas i två kopior, varav Åke tar den ena och byrån behåller den andra. Bägge kopiorna är undertecknade av Åke och av två jurister på byrån. Några månader senare är Åke och Sofia ute och åker skridskor på isen, och Åke ramlar i en vak. Övertygad om att han inte kommer att överleva ropar han ut sin ”sista vilja”: Ge alla mina pengar till Livräddningssällskapet! Sofia filmar detta utrop med sin mobiltelefon, varefter hon slänger ett rep till Åke och drar upp honom. När Åke kommit hem och tinat upp bestämmer han sig för att Sofia nu är hans favoritsläkting. Han kallar till sig Sofia, Hans och Greta, och i deras närvara river han sönder det testamente han skrev på juristbyrån. Istället skriver han ett nytt testamente där Sofia skall få allt han äger, utom sommarstugan som Hans och Greta nu får dela på. Han ber därefter Hans och Greta att skriva under testamentet som vittnen, ”så att alla inblandade skall vara införstådda med hur det ligger till”. Hans och Greta skriver lydigt under. Sex månader senare dör Åke. Sofia, Hans och Greta börjar genast bråka om arvet. Din uppgift är nu att bedöma frågan om testamente – finns det något giltigt sådant, och vad säger det i så fall?


Ladda ner ppt "Avtalsrätt."

Liknande presentationer


Google-annonser