Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

En kort historieöverblick

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "En kort historieöverblick"— Presentationens avskrift:

1 En kort historieöverblick
LUFFARSLÖJD En kort historieöverblick

2 3000 f.Kr. I Egypten började man runt 3000 f.Kr. tillverka saker av metalltråd. Det kan ses som en start i den så kallade luffarslöjdens eller trådslöjdens historia.

3 f.Kr. I Europa hittar man stora mängder av järnmalm som börjar utvinnas och omvandlas till användbart material. Detta material använder man sedan för att framställa såväl nyttosaker som konstverk.

4 e.Kr. Efterfrågan av metalltråd växer under medeltiden då man börjar tillverka bl. a. fiskekrokar, ringbrynjor, synålar, kedjor, och strängar till musikinstrument.

5 1600-talet Under 1600-talet blev det i södra Europa vanligt att man lagade sina lerkärl med ståltråd. Kringdrivande "fixare" utförde detta arbete i utbyte mot lite mat eller husrum.
Tekniken utvecklades så småningom till rent trådarbete, och spreds sedan norrut och till slut nådde den Skandinavien.

6 ca Luffarna var personer som inte ägde något och som heller inte hade något arbete. För att få mat och tak över huvudet drev de runt mellan byarna för att eventuellt hitta någon arbetsuppgift i olika hushåll över dagen. Om de hade tur fick de kanske lite mat och en tillfällig sovplats på en höskulle eller i ladugården.

7 ca För att ytterligare kunna förtjäna sitt uppehälle skaffade sig en del av luffarna ståltråd och en tång, och de blev sedan ofta mycket skickliga i detta hantverk. Deras produkter blev populära och efterfrågade.

8 Nuförtiden Assemblage är en konstform som utvecklades i början av 1900-talet. Själva konstformen innebär att man monterar ihop upphittat material till ett konstverk. Dessa konstverk kan formas till såväl skulpturer som till tavlor. Några konstnärer som använt sig av tekniken är:

9 Pablo Picasso

10 Robert Rauschenberg

11 Nuförtiden Leksaker och prydnadssaker av skräp kan ses som en följd av fattigdom där man tillverkar leksaker och prydnadssaker av det man kan hitta i naturen. Eller som en följd av att vi blir mer miljömedvetna och använder oss av upphittat material istället för att köpa nytt. Eller så kan det ses som en konstnärlig teknik som uppkommit för att hitta nya former och grepp.

12 LEKSAKER TILLVERKADE AV SKRÄP


Ladda ner ppt "En kort historieöverblick"

Liknande presentationer


Google-annonser