Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Gotland Gotland har ett gutefår på sitt landskapsvapen. Det finns många gutefår på Gotland.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Gotland Gotland har ett gutefår på sitt landskapsvapen. Det finns många gutefår på Gotland."— Presentationens avskrift:

1 Gotland Gotland har ett gutefår på sitt landskapsvapen. Det finns många gutefår på Gotland.

2 Gotland i Sverige Gotland är ett litet landskap. Det ligger ute i Östersjön. Alltså, det gränsar inte till något landskap.Gotland är en ö, det är Sverige största ö. Här ligger Gotland

3 Landskapsblomma och landskapsdjur
Gotland har igelkott som landskapsdjur. Det har alltid funnits mycket igelkottar på Gotland, det är därför den är Gotlands landskapsdjur. Ibland kallas den ”pinnu-svajn”på gotländska. Gotlands landskapsblomma är murgröna. Murgrönan är en krypande växt. Den blommar sent på hösten. Murgröna är Gotlands landskapsblomma för att den växer så bra där.

4 Städer Visby är Gotlands enda stad. Den är mycket gammal. Visby ligger på västra sidan av Gotland. Runt Visby finns det en ringmur. Det finns många sagor och sägner berättade om den muren. Muren byggdes på medeltiden för att de som bodde i staden ville skydda sig mot inkräktare.

5 Kända platser Här ligger Lummelunda grottan Det finns många kända platser på Gotland. Bl.a Stora och lilla Karlsö, och Lummelundagrottan. Här ligger Stora och lilla Karlsö

6 Lummelundagrottan En känd plats på Gotland är Lummelundagrottan. Den ligger i Lummelunda. Det var några pojkar som hittade den för länge sen. Lummelundagrottan är Skandinaviens största grottsystem. Det finns många vackra droppstenar i grottan. Lummelunda ligger norr om Visby.

7 Stora och lilla Karlsö Andra kända platser är stora och lilla Karlsö. De ligger på västra sidan av Gotland. På Karlsöarna finns det mycket fåglar. Man kan bl.a se sillgrisslor och tordmular. De bor och läger ägg på stora bergsklippor.

8 Industrier I en ort som heter Slite ligger en stor cement-fabrik. Den heter Cementa. 3/4 av all cement som tillverkas i Sverige har tillverkats på Gotland. Slite ligger ungefär 30 km nordöst om Visby. På Gotland finns det inte så många industrier eftersom det är en ö.

9 Näringar Den största näringen på Gotland är turism. Många åker dit för att sola, bada, se på raukar, titta på ringmuren i Visby eller andra saker. Det finns också en del jordbruk på Gotland. Det odlas mest sockerbetor och morötter. Var fjärde morot som Sverige äter har odlats på Gotland. Och alla sockerbetor skulle räcka åt alla stockholmare i ett år.

10 Turism Många vill titta på raukar när de åker till Gotland. Raukar är stora stenar son står på stränder. De brukar likna olika saker. En känd rauk heter Hoburgsgubben. Den ser ut som en gubbe. Hoburgsgubben finns i Hoburg. Många vill också sola och bada. Här ligger Hoburg


Ladda ner ppt "Gotland Gotland har ett gutefår på sitt landskapsvapen. Det finns många gutefår på Gotland."

Liknande presentationer


Google-annonser