Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Bakgrund Internetworld.se har sammanställt Sveriges 100 bästa sajter. År 2003 rankades Bolia.com på plats 70 med motiveringen ”Skitsnygga möbler till.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Bakgrund Internetworld.se har sammanställt Sveriges 100 bästa sajter. År 2003 rankades Bolia.com på plats 70 med motiveringen ”Skitsnygga möbler till."— Presentationens avskrift:

1

2 Bakgrund Internetworld.se har sammanställt Sveriges 100 bästa sajter. År 2003 rankades Bolia.com på plats 70 med motiveringen ”Skitsnygga möbler till vettiga onlinepriser. Bolia.coms affärsidé håller än.” Bolia.com är en relativt nystartad möbelkedja där inredning och modern design står i fokus. Företagets försäljning sker via Internet. På webbplatsen kan kunden se hela butikens sortiment, färgkombinationer samt närbilder på tyger och material. Bolia.com har åtta stycken ”showrooms” fördelade i Danmark, Norge, Sverige och Tyskland för att de kunder som önskar ska kunna provsitta möblerna, känna på material och välja färger. Dessa ”showrooms” fungerar inte som butiker utan finns bara till för att visa produkterna. Möblerna levereras direkt från leverantörerna till kunden utan någon lagerförvaring vilket medför lägre kostnader vid köp av möblerna. Dessutom har kedjan valt att leverera möblerna i paket så att kunden själv får montera ihop dem (utom vissa soffor och förvaringshyllor) och detta är främst för att kunna pressa priserna ytterliggare på möblerna.

3 Att utforma en webbplats Det finns en hel del tips och råd om hur en webbplats bör utformas. Jacob Nielsen har sammanställt en lista med de tio viktigaste riktlinjerna för hur en webbsida bör utformas. Dessa är: 1.Inkludera en ”slogan”. 2.Använd en fönstertitel med god synlighet i sökmotorer och bokmärken. 3.Gruppera all företagsspecifik information inom ett särskilt område. 4.Betona webbplatsens viktigaste delar. 5.Inkludera en sökfunktion. 6.Ge exempel på verkligt innehåll.”, 7.Namn på länkar bör börja med det mest viktiga nyckelordet. 8.Erbjud enkel tillgång till senast använd information. 9.Överdriv inte kritiska fakta. 10.Använd meningsfull grafik.

4 De tre elementen 1.Funktion - En webbplats är företagets ansikte utåt i världen. Den viktigaste sidan av alla på en webbplats är hemsidan, då det är den som besöks mest och som skall fånga besökarens intresse. Viktigaste syftet med en hemsida att underlätta navigeringen till andra ställen på webbplatsen. Navigeringsområdet bör också visa det viktigaste innehållet på webbplatsen så att användaren får begrepp om vad som finns. Navigeringsfältet bör utgöras av en del standardlänkar; Hem, Huvudsida, Sök, Hitta, Bläddra, FAQ och Hjälp samt Om oss. Navigeringsfunktionen kan inte alltid hjälpa en besökare att hitta den önskade informationen bör det finnas alternativ för detta. Dessa alternativ utgörs av en sökfunktion med både enkel och avancerad sökning, bläddring och en karta över webbplatsen.

5 De tre elementen 2.Estetik - Grafisk design och animeringar är till viss mån elementärt för en genomtänkt och bra webbplats, då det kommer att avgöra upplevelsen som användarna får. Om de får en bra upplevelse, kommer de att återvända, om inte så kommer besöksfrekvensen att minska En ”bra upplevelse” bestäms av flera olika faktorer t ex. strukturen på sidan, menyval och sökmöjligheter. Upplevelsen bestäms även av mindre konkreta faktorer som exempelvis den grafiska designen samt layouten på sidan. En hemsida kan bli betydligt bättre om man använder sig av grafik och animeringar, för att på ett tydligt vis få betraktaren att reflektera över vad det är som förmedlas. Att använda sig av avbildningar och fotografier som har en koppling till innehållet är av stor vikt, blicken dras med automatik till bilder, men samtidigt om användandet av grafik och animeringar blir för dominant, kan lätt fokus dras från det väsentliga.

6 De tre elementen 3.Ergonomi - Begreppet ergonomi härstammar från grekiskans ”ergon” som betyder arbete, och ”nomos” som betyder lag. Definitionen av begreppet kan från detta antas vara läran om hur människan ska arbeta på rätt sätt. För att texten på en webbsida (eller i vilket dokument som helst på datorn) ska vara behaglig att läsa bör teckenstorleken vara ungefär dubbelt så stor som den storlek ögat precis klarar av att urskilja. När färgsammansättningen på en webbplats utformas är det viktigt att beakta att ögat dras mot starka färger och stora kontraster. Därför bör inte starka färger på stora ytor användas, inte heller stora färgkontraster eftersom det anstränger ögonen. En annan typ av kontrast som också är viktig för webbplatsens utformning är kantskärpan. Begreppet innebär det kontrastsprång över tecknets kant, alltså avgränsningen mellan tecknen och bakgrunden. Dålig kantskärpa ger försämrad läsbarhet och snabbare ögontrötthet.

7 Hemsidan

8 Analys

9 Slutdiskussion Överlag har Bolia.com en konsekvent och väl genomtänkt design som är modern och stilren. Bolia.coms webbplats är lätt att tolka och funktionerna är lätthanterliga. Funktionaliteten på webbplatsen bra och det är lätt att navigera sig runt. Navigeringsmenyn är att den finns på varje sida så att användaren slipper att klicka sig bakåt för att komma tillbaka till menyn. Länkarna är tydligt markerade med färg och i vissa fall förstärkta med ikoner. Webbutiken är noga utformad med bra information om varor och material, vilket är viktigt för trovärdigheten. Ett plus med köpprocessen är att kunden hela tiden har en överblick i vilket av de fem stegen han/hon befinner sig i. Webbplatsens design avspeglar deras affärsidé, dvs. sälja moderna kvalitetsmöbler via Internet. Denna design kan möjligen uppfattas som tråkig och oinspirerande eftersom den är så pass enkel och färglös. Webbplatsens synergonomi följer de rekommendationer som vi har tagit del av från både professionella webbdesigners och statliga instanser, såsom Arbetsmiljöverket.


Ladda ner ppt "Bakgrund Internetworld.se har sammanställt Sveriges 100 bästa sajter. År 2003 rankades Bolia.com på plats 70 med motiveringen ”Skitsnygga möbler till."

Liknande presentationer


Google-annonser