Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Livskvalitet hos anhöriga som vårdar en äldre närstående med inkontinens “Det var inte så här jag hade tänk mig livet” Gunnel Andersson, Med dr, uroterapeut,

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Livskvalitet hos anhöriga som vårdar en äldre närstående med inkontinens “Det var inte så här jag hade tänk mig livet” Gunnel Andersson, Med dr, uroterapeut,"— Presentationens avskrift:

1

2 Livskvalitet hos anhöriga som vårdar en äldre närstående med inkontinens “Det var inte så här jag hade tänk mig livet” Gunnel Andersson, Med dr, uroterapeut, inkontinenssamordnare Centrum för hjälpmedel, Örebro läns landsting Urologkliniken, Universitetssjukhuset Örebro

3 Syfte med studien att undersöka hur livskvaliteten påverkas hos anhöriga som vårdar en äldre närstående med inkontinens

4 Metod En kvalitativ intervjustudie som genomfördes i fyra Europeiska länder: Italien, Nederländerna, Slovakien och Sverige Ett Europeiskt projekt i samarbete med, SCA Hygiene products and Eurocarers.

5 Information om de deltagande anhörigvårdarna DeltagareItalienn=13Slovakien n= 17 Sverigen=11Nederländernan=9 %% Kön man man kvinna kvinna0100307011893367 Ålder (medel) 57597867 Relation partner/hustru/make partner/hustru/make ensamstående ensamstående928821889118911

6 Information om de vårdade personerna DeltagareItalienn=13Slovakien n= 17 Sverigen=11Nederländernan=9 %% Kön man man kvinna kvinna2377356589114456 Ålder (medel) 84778480 Minne/kognitiva problem små små svåra svåra1562355322221189

7 Varför vårda? Kärlek Kärlek Naturlig del av en långvarig relation Naturlig del av en långvarig relation Skyldighet mot den närstående Skyldighet mot den närstående Förväntning från hälso- och sjukvården Förväntning från hälso- och sjukvården Möjliggöra så att den anhöriga kan bo hemma så länge som möjligt Möjliggöra så att den anhöriga kan bo hemma så länge som möjligt ”Jag har ju växt med det här. Jag vet ju hur Åke är”

8 Den dagliga vården Vården en helhet Vården en helhet 24 timmars ansvar och jobb 24 timmars ansvar och jobb Alltid finnas “till hands” Alltid finnas “till hands” Att inte ta över funktioner Att inte ta över funktioner Påminna och kontrollera Påminna och kontrollera ”Jag har mindre vila nu än när jag jobbade”

9 Att hjälpa en närstående med inkontinens Inkontinens ”en del av paketet” försöker Inkontinens ”en del av paketet” försöker göra det bästa av situationen. göra det bästa av situationen. Störd nattsömn, extremt trötthet och känslomässig skör. Störd nattsömn, extremt trötthet och känslomässig skör. Stora svårigheter att hjälpa till med inkontinens och intimhygien Stora svårigheter att hjälpa till med inkontinens och intimhygien “Jag känner… jag gör det inte, jag tycker han ska klara det själv, för det är lite äckligt” för det är lite äckligt”

10 Påverkan på vårdgivarens sociala liv Bundenhet till hemmet Bundenhet till hemmet Svårt att gå ut tillsammans pg oro om läckage och svårigheter att finna lämpliga toaletter. Svårt att gå ut tillsammans pg oro om läckage och svårigheter att finna lämpliga toaletter. Vill inte bjuda hem vänner då hemmet anpassats till vården med sjuksäng och blöjor i vardagsrummet Vill inte bjuda hem vänner då hemmet anpassats till vården med sjuksäng och blöjor i vardagsrummet Alltför utmattad för att orka med ett socialt liv Alltför utmattad för att orka med ett socialt liv “Det är ju så, när man inte kan ställa upp jämt, då försvinner vännerna ” “Det är ju så, när man inte kan ställa upp jämt, då försvinner vännerna ”

11 Vårdens påverkan på anhörigvårdarens välbefinnande och hälsa Tillfredställande att vårda, får uppskattning och tillgivenhet tillbaka Tillfredställande att vårda, får uppskattning och tillgivenhet tillbaka Fysiska besvär från bl a rygg och leder Fysiska besvär från bl a rygg och leder Känslor av skuld och ledsenhet Känslor av skuld och ledsenhet En kamp för att orka med situationen vilket resulterar i ilska och frustration En kamp för att orka med situationen vilket resulterar i ilska och frustration ”Du blir bara arg säger han.. men jag blir inte arg, är bara så trött… ja, det är jätte jobbigt. I dag då orkade jag inte, då grät jag och sa; jag ger mig iväg från allt …men då har han ju inte något hem”

12 Den vårdades upplevelser av inkontinens (utifrån anhörigvårdaren) Omedveten om sitt behov av vård Omedveten om sitt behov av vård och stöd och stöd Ledsen över sin inkontinens och skäms Ledsen över sin inkontinens och skäms Vill inte vara en börda och ett besvär… Vill inte vara en börda och ett besvär… Nedvärderande men något som man måste acceptera när man är gammal. Nedvärderande men något som man måste acceptera när man är gammal. Har resignerat Har resignerat ”Det är som det är”

13 Relationen Relationen som tidigare Relationen som tidigare Dubbla roller (dotter och mor) Dubbla roller (dotter och mor) Att sköta sin makes intimhygien påverkar relationen Att sköta sin makes intimhygien påverkar relationen

14 Slutsats ”Om jag fick den där veckan, om jag fick det och visste att han ”Om jag fick den där veckan, om jag fick det och visste att han trivdes där han var. Så tror jag det skulle hjälpa mig mycket… trivdes där han var. Så tror jag det skulle hjälpa mig mycket… att bara vara” att bara vara” Det är viktigt att anhörigvårdarna ges möjlighet att prata med någon med kunskap, om inkontinens och om hela den belastande vårdsituationen. Information om befintligt stöd, hemsjukvård och avlastningshjälp måste delges de drabbade. Anhörigvårdarens arbete och situation måste synliggöras och inte tas för givet.

15


Ladda ner ppt "Livskvalitet hos anhöriga som vårdar en äldre närstående med inkontinens “Det var inte så här jag hade tänk mig livet” Gunnel Andersson, Med dr, uroterapeut,"

Liknande presentationer


Google-annonser