Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

TEMA: DECKARE. VAD BETYDER ORDET ”DECKARE”? DECKARE: SLANGORD FÖR DETEKTIV. EN ROMAN ELLER EN FILM MED EN DETEKTIV SOM CENTRALGESTALT. DECKARE: SLANGORD.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "TEMA: DECKARE. VAD BETYDER ORDET ”DECKARE”? DECKARE: SLANGORD FÖR DETEKTIV. EN ROMAN ELLER EN FILM MED EN DETEKTIV SOM CENTRALGESTALT. DECKARE: SLANGORD."— Presentationens avskrift:

1 TEMA: DECKARE

2 VAD BETYDER ORDET ”DECKARE”? DECKARE: SLANGORD FÖR DETEKTIV. EN ROMAN ELLER EN FILM MED EN DETEKTIV SOM CENTRALGESTALT. DECKARE: SLANGORD FÖR DETEKTIV. EN ROMAN ELLER EN FILM MED EN DETEKTIV SOM CENTRALGESTALT. DETEKTIVROMAN: FIKTIV (PÅHITTAD) LITTERATUR DÄR INTRIGEN (HANDLINGEN) ÄR INRIKTAD PÅ BROTTSLIGHET. GENREN UPPSTOD UNDER 1800-TALET. DETEKTIVROMAN: FIKTIV (PÅHITTAD) LITTERATUR DÄR INTRIGEN (HANDLINGEN) ÄR INRIKTAD PÅ BROTTSLIGHET. GENREN UPPSTOD UNDER 1800-TALET. KRIMINALROMAN: I TAKT MED ATT DECKARGENREN UTVECKLADES UPPSTOD KRIMINAL- ROMANEN. BROTTET STÅR FORTFARANDE I CENTRUM, MEN HUVUDKARAKTÄREN BEHÖVER INTE VARA EN DETEKTIV, UTAN KAN OCKSÅ VARA NÅGON FORM AV POLIS. KRIMINALROMAN: I TAKT MED ATT DECKARGENREN UTVECKLADES UPPSTOD KRIMINAL- ROMANEN. BROTTET STÅR FORTFARANDE I CENTRUM, MEN HUVUDKARAKTÄREN BEHÖVER INTE VARA EN DETEKTIV, UTAN KAN OCKSÅ VARA NÅGON FORM AV POLIS.

3 VARFÖR ÄR DECKARNA SÅ POPULÄRA? EN DECKARE ÄR OFTA LÄTTLÄST OCH ENKEL ATT FÖRSTÅ. EN DECKARE ÄR OFTA LÄTTLÄST OCH ENKEL ATT FÖRSTÅ. DEN ÄR OFTA INDELAD I KAPITEL SOM UNDERLÄTTAR LÄSNING DÅ OCH DÅ. DEN ÄR OFTA INDELAD I KAPITEL SOM UNDERLÄTTAR LÄSNING DÅ OCH DÅ. LÄSAREN HAR MÖJLIGHET ATT SJÄLV FINNA LÖSNINGEN PÅ PROBLEMET/BROTTET INNAN BOKEN ÄR SLUT. LÄSAREN HAR MÖJLIGHET ATT SJÄLV FINNA LÖSNINGEN PÅ PROBLEMET/BROTTET INNAN BOKEN ÄR SLUT. LÄSAREN KÄNNER EN FLYKT FRÅN VARDAGEN OCH KASTAS IN I EN VÄRLD DÄR ALLT ÄR MÖJLIGT. LÄSAREN KÄNNER EN FLYKT FRÅN VARDAGEN OCH KASTAS IN I EN VÄRLD DÄR ALLT ÄR MÖJLIGT. LÄSAREN KÄNNER OFTA IGEN SIG EFTERSOM DECKARNA UTSPELAS I EN PÅHITTAD VERKLIGHET. LÄSAREN KÄNNER OFTA IGEN SIG EFTERSOM DECKARNA UTSPELAS I EN PÅHITTAD VERKLIGHET. DECKARE ÄR OFTA BILLIGA OCH GÅR ATT KÖPA I POCKET. DECKARE ÄR OFTA BILLIGA OCH GÅR ATT KÖPA I POCKET. DET ÄR OFTA ENKELT ATT DISKUTERA EN DECKARE MED NÅGON ANNAN SOM LÄST DENSAMMA. DET ÄR OFTA ENKELT ATT DISKUTERA EN DECKARE MED NÅGON ANNAN SOM LÄST DENSAMMA. GENOM TV-SERIER OCH FILMER HAR MÄNNISKOR FÅTT ETT STORT INTRESSE AV GENREN. GENOM TV-SERIER OCH FILMER HAR MÄNNISKOR FÅTT ETT STORT INTRESSE AV GENREN. DE ALLRA FLESTA FÖRFATTARE SKRIVER DECKARE. DE ALLRA FLESTA FÖRFATTARE SKRIVER DECKARE.

4 KUNG OIDIPUS VÄRLDENS FÖRSTA KRIMINALDRAMA? DRAMAT KUNG OIDIPUS SKREVS AV GREKEN SOFOKLES PÅ 400-T F.KR. DRAMAT KUNG OIDIPUS SKREVS AV GREKEN SOFOKLES PÅ 400-T F.KR.

5 EDGAR ALLAN POE DECKARENS FADER? DEN AMERIKANSKA FÖRFATTAREN EDGAR ALLAN POE (1809-1849) BRUKAR ANSES SOM DETEKTIVROMANENS FADERSGESTALT. DEN AMERIKANSKA FÖRFATTAREN EDGAR ALLAN POE (1809-1849) BRUKAR ANSES SOM DETEKTIVROMANENS FADERSGESTALT. ”MORDEN PÅ RUE MORGUE” UTKOM 1841 OCH UTGÖR GRUNDEN FÖR DEN MODERNA DECKAREN. ”MORDEN PÅ RUE MORGUE” UTKOM 1841 OCH UTGÖR GRUNDEN FÖR DEN MODERNA DECKAREN.

6 DET VICTORIANSKA ENGLAND DECKARGENRENS URSPRUNG FÖRKNIPPAS MED DET VICTORIANSKA ENGLAND, DVS DET ENGLAND UNDER 1800-TALET DÅ DROTTNING VICTORIA REGERADE. DECKARGENRENS URSPRUNG FÖRKNIPPAS MED DET VICTORIANSKA ENGLAND, DVS DET ENGLAND UNDER 1800-TALET DÅ DROTTNING VICTORIA REGERADE. DETEKTIVROMANEN FICK SIN FORM UNDER DENNA TID. VI TÄNKER PÅ MÖRKA DIMMIGA GRÄNDER DÄR GASLYKTOR KASTAR SINA HOTFULLA SKEN, ENSLIGA HEDAR UTE PÅ LANDSBYGDEN, GAMLA RIKEMANSGÅRDAR MED MÅNGA SKUGGIGA SALAR, TOBAKSRÖKANDE DETEKTIVER I SKOTSKRUTIGA ROCKAR, EN OKÄND MASSMÖRDARE SOM STRYKER RUNT I LONDONS ÖKÄNDA HAMNKVARTER MED EN BLODIG KNIV I HANDEN. DETEKTIVROMANEN FICK SIN FORM UNDER DENNA TID. VI TÄNKER PÅ MÖRKA DIMMIGA GRÄNDER DÄR GASLYKTOR KASTAR SINA HOTFULLA SKEN, ENSLIGA HEDAR UTE PÅ LANDSBYGDEN, GAMLA RIKEMANSGÅRDAR MED MÅNGA SKUGGIGA SALAR, TOBAKSRÖKANDE DETEKTIVER I SKOTSKRUTIGA ROCKAR, EN OKÄND MASSMÖRDARE SOM STRYKER RUNT I LONDONS ÖKÄNDA HAMNKVARTER MED EN BLODIG KNIV I HANDEN.

7 MÅNSTENEN (SKRIVEN AV WILKIE COLLINS 1868) MÅNSTENEN ÄR DEN ALLRA FÖRSTA DETEKTIVROMANEN DÄR EN PROFESSIONELL DETEKTIV ÄR HUVUDPERSON. MÅNSTENEN ÄR DEN ALLRA FÖRSTA DETEKTIVROMANEN DÄR EN PROFESSIONELL DETEKTIV ÄR HUVUDPERSON.

8 SHERLOCK HOLMES VÄRLDEN KÄNDASTE DETEKTIV? BERÄTTELSERNA OM SHERLOCK HOLMES SKREVS AV SIR ARTHUR CONAN DOYLE (1859-1930) OCH DETEKTIVROMANEN FICK SITT STORA GENOMBROTT FÖR EN BREDARE PUBLIK. BERÄTTELSERNA OM SHERLOCK HOLMES SKREVS AV SIR ARTHUR CONAN DOYLE (1859-1930) OCH DETEKTIVROMANEN FICK SITT STORA GENOMBROTT FÖR EN BREDARE PUBLIK. BÖCKERNA OM SHERLOCK HOLMES BLEV STILBILDANDE INOM DECKARGENREN. BÖCKERNA OM SHERLOCK HOLMES BLEV STILBILDANDE INOM DECKARGENREN.

9 VERKLIGHETEN ÖVERTRÄFFAR LEGENDEN? DENNA OKÄNDA GALNING SOM BRUTALT MÖRDADE SEX KVINNOR I WHITECHAPEL, LONDON HÖSTEN 1888. HAN KALLADES FÖR ”JACK THE RIPPER.” DENNA OKÄNDA GALNING SOM BRUTALT MÖRDADE SEX KVINNOR I WHITECHAPEL, LONDON HÖSTEN 1888. HAN KALLADES FÖR ”JACK THE RIPPER.” ÄN IDAG KÄNNDER VI INTE TILL MÖRDARENS SANNA ANSIKTE. ÄN IDAG KÄNNDER VI INTE TILL MÖRDARENS SANNA ANSIKTE.

10 PUSSELDECKAREN I DEN TYPISKA DETEKTIVROMANEN SOM FICK SIN FORM UNDER 1800-TALET ÄR DET EN FORM AV GÅTA SOM SKA LÖSAS I DEN TYPISKA DETEKTIVROMANEN SOM FICK SIN FORM UNDER 1800-TALET ÄR DET EN FORM AV GÅTA SOM SKA LÖSAS DENNA GENRE UTVECKLADES UNDER ROMANTIKEN, EN TID DÅ DET VAR PÅ MODE ATT SKRIVA OM MYSTISKA HÄNDELSER PÅ ETT ÖVERDRIVET OCH INLEVELSEFULLT SÄTT. ROMANTIKENS FÖRFATTAREN HYLLADE KÄNSLAN OCH FANTASIN, EJ FÖRNUFTET. DENNA GENRE UTVECKLADES UNDER ROMANTIKEN, EN TID DÅ DET VAR PÅ MODE ATT SKRIVA OM MYSTISKA HÄNDELSER PÅ ETT ÖVERDRIVET OCH INLEVELSEFULLT SÄTT. ROMANTIKENS FÖRFATTAREN HYLLADE KÄNSLAN OCH FANTASIN, EJ FÖRNUFTET. I HANDLINGENS CENTRUM FINNS EN DETEKTIV SOM LÖSER ETT PROBLEM. DETEKTIVEN ÄR DET ENSAMMA GENIET. I HANDLINGENS CENTRUM FINNS EN DETEKTIV SOM LÖSER ETT PROBLEM. DETEKTIVEN ÄR DET ENSAMMA GENIET. GENOM NOGGRANNA UNDERSÖKNINGAR OCH KÄNSLA FÖR DETALJER LYCKAS PROBLEMLÖSAREN FINNA SANNINGEN. GENOM NOGGRANNA UNDERSÖKNINGAR OCH KÄNSLA FÖR DETALJER LYCKAS PROBLEMLÖSAREN FINNA SANNINGEN.

11 DEN HÅRDKOKTA DECKAREN DEN HÅRDKOKTA DECKAREN FÖDDES I USA UNDER 1930-TALET. BORTA ÄR DEN MYSIGA PUSSELDECKAREN SOM LÄMNAT PLATS FÖR EN RÅ OCH VÅLDSAM BESKRIVNING AV SAMHÄLLET. DEN HÅRDKOKTA DECKAREN FÖDDES I USA UNDER 1930-TALET. BORTA ÄR DEN MYSIGA PUSSELDECKAREN SOM LÄMNAT PLATS FÖR EN RÅ OCH VÅLDSAM BESKRIVNING AV SAMHÄLLET. I CENTRUM STÅR EN HÅRD TUFFING, OFTA POLIS, SOM BEKÄMPAR GANSTERS, KORRUPTION OCH MAFFIA. I CENTRUM STÅR EN HÅRD TUFFING, OFTA POLIS, SOM BEKÄMPAR GANSTERS, KORRUPTION OCH MAFFIA. HÄNDELSERNA UTSPELAR SIG OFTA I SLUMMEN OCH SAMHÄLLET FRAMSTÄLLS SOM MÖRKT, DYSTERT OCH FARLIGT. HÄNDELSERNA UTSPELAR SIG OFTA I SLUMMEN OCH SAMHÄLLET FRAMSTÄLLS SOM MÖRKT, DYSTERT OCH FARLIGT. MÅNGA AV DESSA KALLAS OCKSÅ FÖR KIOSKDECKARE FÖR ATT DE SÅLDES I KIOSKER TILL ETT LÅGT PRIS. MÅNGA AV DESSA KALLAS OCKSÅ FÖR KIOSKDECKARE FÖR ATT DE SÅLDES I KIOSKER TILL ETT LÅGT PRIS.

12 AGATHA CHRISTIE PUSSELDECKARENS OKRÖNTA DROTTNING AGATHA CHRISTIE (1890-1976) ANSES VARA DEN KANSKE FRÄMSTA DECKARFÖRFATTAREN NÅGONSIN. AGATHA CHRISTIE (1890-1976) ANSES VARA DEN KANSKE FRÄMSTA DECKARFÖRFATTAREN NÅGONSIN. HON SKREV ENBART PUSSELDECKARE, SMART GENOMTÄNKTA OCH KLURIGA MYSTERIER SOM LÖSTES AV NÅGON AV HENNES KLURIGA KARAKTÄRER HERCULE POIROT ELLER MISS JANE MARPLE. HON SKREV ENBART PUSSELDECKARE, SMART GENOMTÄNKTA OCH KLURIGA MYSTERIER SOM LÖSTES AV NÅGON AV HENNES KLURIGA KARAKTÄRER HERCULE POIROT ELLER MISS JANE MARPLE.

13 SPIONROMANEN UNDER DET KALLA KRIGET BÖRJADE MAN SKRIVA SPIONROMANER. UNDER DET KALLA KRIGET BÖRJADE MAN SKRIVA SPIONROMANER. SPIONROMANEN LÅNADE MYCKET FRÅN DECKARGENREN. SPIONROMANEN LÅNADE MYCKET FRÅN DECKARGENREN. I SPIONROMANEN VAR HUVUDFIGUREN DEN HEMLIGA AGENDEN SOM MED VÅLD OCH LIST RÄDDADE VÄRLDEN. I SPIONROMANEN VAR HUVUDFIGUREN DEN HEMLIGA AGENDEN SOM MED VÅLD OCH LIST RÄDDADE VÄRLDEN. DE FLESTA SPIONROMANERNA SKREVS I USA ELLER I STORBRITANNIEN. DE FLESTA SPIONROMANERNA SKREVS I USA ELLER I STORBRITANNIEN. KÄNDAST ÄR UTAN TVEKAN IAN FLEMMINGS JAMES BOND. KÄNDAST ÄR UTAN TVEKAN IAN FLEMMINGS JAMES BOND.

14 ÄRKEFIENDEN I MÅNGA DECKARE UTKÄMPAR HJÄLTEN EN LÅNG OCH UTDRAGEN KAMP MED SIN ÄRKEFIENDE. SHERLOCK HOLMES KÄMPAR MOT PORFESSOR MORIARTY OCH JAMES BOND MOT DR. NO. I MÅNGA DECKARE UTKÄMPAR HJÄLTEN EN LÅNG OCH UTDRAGEN KAMP MED SIN ÄRKEFIENDE. SHERLOCK HOLMES KÄMPAR MOT PORFESSOR MORIARTY OCH JAMES BOND MOT DR. NO.

15 VAPENDRAGAREN I MÅNGA DECKARROMANER HAR HUVUDKARAKTÄREN EN VAPENDRAGARE OCH MEDHJÄLPARE SOM HJÄLPER TILL ATT LÖSA BROTT. SHERLOCK HOLMES HAR SIN DR WATSON, HERCULE POIROT SIN KAPTEN HASTINGS, MARTIN BECK SIN GUNVALD LARSSON I MÅNGA DECKARROMANER HAR HUVUDKARAKTÄREN EN VAPENDRAGARE OCH MEDHJÄLPARE SOM HJÄLPER TILL ATT LÖSA BROTT. SHERLOCK HOLMES HAR SIN DR WATSON, HERCULE POIROT SIN KAPTEN HASTINGS, MARTIN BECK SIN GUNVALD LARSSON

16 PUSSELDECKAREN ETT BROTT HAR BEGÅTTS. ETT BROTT HAR BEGÅTTS. DET FINNS ETT ANTAL MISSTÄNKTA. DET FINNS ETT ANTAL MISSTÄNKTA. EN DETEKTIV ELLER POLIS, AMATÖR ELLER PROFESSIONELL FÖRSÖKER LÖSA BROTTET. EN DETEKTIV ELLER POLIS, AMATÖR ELLER PROFESSIONELL FÖRSÖKER LÖSA BROTTET. SPÄNNING OCH DRAMATIK. LÄSAREN SKA KÄNNA OBEHAG OCH FÅ KÄNSLAN AV ATTKÄNNA SIG FÖRFÖLJD. SPÄNNING OCH DRAMATIK. LÄSAREN SKA KÄNNA OBEHAG OCH FÅ KÄNSLAN AV ATTKÄNNA SIG FÖRFÖLJD. PUSSELDECKAREN HAR ETT LÅNGSAMT TEMPO. INTRIGEN ÄR FULL AV KLURIGHETER OCH SMÅ LEDTRÅDAR. BROTTSLINGEN BEGÅR ETT MISSTAG, ETT VITTNE FRAMTRÄDER. LÖSNINGEN PÅ BROTTET FRAMTRÄDER ALLTMER. PUSSELDECKAREN HAR ETT LÅNGSAMT TEMPO. INTRIGEN ÄR FULL AV KLURIGHETER OCH SMÅ LEDTRÅDAR. BROTTSLINGEN BEGÅR ETT MISSTAG, ETT VITTNE FRAMTRÄDER. LÖSNINGEN PÅ BROTTET FRAMTRÄDER ALLTMER. LETRÅDARNA ÄR AVGÖRANDE FÖR HANDLINGEN. VISSA ÄR SANNA, ANDRA FALSKA. LETRÅDARNA ÄR AVGÖRANDE FÖR HANDLINGEN. VISSA ÄR SANNA, ANDRA FALSKA. TIDEN ÄR VIKTIG – KLOCKAN, DATUM OCH ÅRTAL TIDEN ÄR VIKTIG – KLOCKAN, DATUM OCH ÅRTAL PUSSELDECKAREN UTSPELAR SIG OFTA PÅ AVGRÄNSADE PLATSER UTAN KONTAKT MED OMVÄRLDEN. PLATSERNA ÄR ÖDSLIGT BELÄGNA. INGEN KAN HÖRA DIG SKRIKA. PUSSELDECKAREN UTSPELAR SIG OFTA PÅ AVGRÄNSADE PLATSER UTAN KONTAKT MED OMVÄRLDEN. PLATSERNA ÄR ÖDSLIGT BELÄGNA. INGEN KAN HÖRA DIG SKRIKA. FÖR ATT SKRIVA EN BRA PUSSELDECKARE KRÄVS FÖRHANDSARBETE, S.K. RESEARCH. DET KAN VARA FAKTA OM OLIKA PLATSER, PERSONER ELLER TIDPUNKTER I HISTORIEN. FÖR ATT SKRIVA EN BRA PUSSELDECKARE KRÄVS FÖRHANDSARBETE, S.K. RESEARCH. DET KAN VARA FAKTA OM OLIKA PLATSER, PERSONER ELLER TIDPUNKTER I HISTORIEN.

17 BERÄTTARENS KNEP ”EN BJÖRN PÅ STRANDEN” ”EN BJÖRN PÅ STRANDEN” ”ZOLAS HÄST” ”ZOLAS HÄST” ”INGA HEMLIGA UPPLYSNINGAR” ”INGA HEMLIGA UPPLYSNINGAR” ”VAR GENERÖS MOT LÄSAREN” ”VAR GENERÖS MOT LÄSAREN” ”NU ELLER DÅ?” ”NU ELLER DÅ?” ”ALLT HAR EN BÖRJAN” ”ALLT HAR EN BÖRJAN” ”TALA ELLER SKRIVA?” ”TALA ELLER SKRIVA?” ”DEN MINST INFORMERADES PERSPEKTIV” ”DEN MINST INFORMERADES PERSPEKTIV” ”UPPREPNINGAR” ”UPPREPNINGAR” ”ÄR LAGOM BÄST” ”ÄR LAGOM BÄST” ”MIDVINTERNATTENS KÖLD ÄR HÅRD” ”MIDVINTERNATTENS KÖLD ÄR HÅRD”

18 DU SKA SKRIVA EN EGEN DECKARNOVELL

19 DECKARNOVELLEN DIN NOVELL SKRIVS STEG FÖR STEG DIN NOVELL SKRIVS STEG FÖR STEG FÖRST SKA DU SKAPA EN HJÄLTE FÖRST SKA DU SKAPA EN HJÄLTE SEDAN SKA DU SKAPA EN SKURK SEDAN SKA DU SKAPA EN SKURK EFTER DET SKA DU GÖRA EN SYNOPSIS AV INTRIGEN; DVS SKRIVA EN ÖVERSIKT ÖVER VILKET BROTT SOM BEGÅS SAMT HUR UPPLÖSNINGEN SKER. EFTER DET SKA DU GÖRA EN SYNOPSIS AV INTRIGEN; DVS SKRIVA EN ÖVERSIKT ÖVER VILKET BROTT SOM BEGÅS SAMT HUR UPPLÖSNINGEN SKER. DU SKA SEDAN LÄRA DIG SKRIVA INLEVELSEFULLA MILJÖBESKRIVNINGAR DU SKA SEDAN LÄRA DIG SKRIVA INLEVELSEFULLA MILJÖBESKRIVNINGAR FÖR ATT SEDAN LÄRA DIG SKRIVA AVANCERADE DIALOGER FÖR ATT SEDAN LÄRA DIG SKRIVA AVANCERADE DIALOGER DU SKA OCKSÅ GÖRA RESEARCH OM DEN TID OCH DE PLATSER DU TÄNKER ANVÄNDA DIG AV I DIN DECKARE DU SKA OCKSÅ GÖRA RESEARCH OM DEN TID OCH DE PLATSER DU TÄNKER ANVÄNDA DIG AV I DIN DECKARE DECKARNOVELLEN SKA SKRIVAS PÅ DATOR OCH HA ETT PRYDLIGT FÖRSÄTTSBLAD DECKARNOVELLEN SKA SKRIVAS PÅ DATOR OCH HA ETT PRYDLIGT FÖRSÄTTSBLAD DEN SKA VARA MINST FEM DATASKRIVNA SIDOR I STORLEK 12, ENKELT RADAVSTÅND DEN SKA VARA MINST FEM DATASKRIVNA SIDOR I STORLEK 12, ENKELT RADAVSTÅND UNDER PROCESSENS GÅNG SKA DU ARBETA TILLSAMMANS MED EN GRUPP. NI DELAS IN I GRUPPER EFTER VAD NI TÄNKT SKRIVA OM. UNDER PROCESSENS GÅNG SKA DU ARBETA TILLSAMMANS MED EN GRUPP. NI DELAS IN I GRUPPER EFTER VAD NI TÄNKT SKRIVA OM. NÄR DECKAREN ÄR KLAR SKA ALLA I GRUPPEN LÄSA VARANDRAS NOVELLER SAMT GE POSITIV OCH NEGATIV KRITIK. NÄR DECKAREN ÄR KLAR SKA ALLA I GRUPPEN LÄSA VARANDRAS NOVELLER SAMT GE POSITIV OCH NEGATIV KRITIK. UNDER ARBETES GÅNG KOMMER DU DÅ OCH DÅ FÅ PRESENTERA VISSA MOMENT INFÖR HELKLASS. UNDER ARBETES GÅNG KOMMER DU DÅ OCH DÅ FÅ PRESENTERA VISSA MOMENT INFÖR HELKLASS.

20 ATT SKAPA EN HJÄLTE EN COOL HJÄLTE SOM FOLK KOMMER IHÅG HAR ETT BRA OCH ORIGINELLT NAMN. FÖRFATTAREN BÖR TYCKA OM SIN HUVUDPERSON. FÖRFATTAREN BÖR TYCKA OM SIN HUVUDPERSON. VAD SKA HJÄLTEN HETA? VILKEN ÅLDER HAR HJÄLTEN? VAD SKA HJÄLTEN HETA? VILKEN ÅLDER HAR HJÄLTEN? DIN HJÄLTE KAN PÅMINNA OM NÅGON DU KÄNNER. HÄMTA INSPIRATION FRÅN VERKLIGHETEN. DIN HJÄLTE KAN PÅMINNA OM NÅGON DU KÄNNER. HÄMTA INSPIRATION FRÅN VERKLIGHETEN. I VILKEN TIDSÅLDER LEVER HJÄLTEN? (NUTID ELLER DÅTID?) I VILKEN TIDSÅLDER LEVER HJÄLTEN? (NUTID ELLER DÅTID?) HJÄLTEN HAR ETT YRKE, T.EX. POLIS, DETEKTIV ELLER JOURNALIST. HJÄLTEN HAR ETT YRKE, T.EX. POLIS, DETEKTIV ELLER JOURNALIST. HUR SER HJÄLTEN UT? SPECIELLA KÄNNETECKEN? HUR GÅR HJÄLTEN KLÄDD? HUR SER HJÄLTEN UT? SPECIELLA KÄNNETECKEN? HUR GÅR HJÄLTEN KLÄDD? VAR BOR HJÄLTEN? ARBETAR HJÄLTEN FÖR NÅGON ELLER ÄR HAN/HON FRILANSARE? VAR BOR HJÄLTEN? ARBETAR HJÄLTEN FÖR NÅGON ELLER ÄR HAN/HON FRILANSARE? VAD HAR HJÄLTEN FÖR KARAKTÄR; HEDERLIG, RÄTTVIS, OTÅLIG, SMART? VAD HAR HJÄLTEN FÖR KARAKTÄR; HEDERLIG, RÄTTVIS, OTÅLIG, SMART? HUR ARBETAR HJÄLTEN? (VÅLDSAMT, FÖRSIKTIGT ETC.) HUR ARBETAR HJÄLTEN? (VÅLDSAMT, FÖRSIKTIGT ETC.) ÄR HJÄLTEN NÖJD MED SITT LIV? ÄR HAN/HON POPULÄR? HAR HJÄLTEN EN FAMILJ? ÄR HJÄLTEN NÖJD MED SITT LIV? ÄR HAN/HON POPULÄR? HAR HJÄLTEN EN FAMILJ? HJÄLTEN HAR BÅDE GODA OCH ONDA EGENSKAPER. HJÄLTEN MÅSTE VARA TROVÄRDIG. MÅNGA KÄNDA DETEKTIVER HAR FÖRÖDANDE OVANOR. VILKA PERSONLIGA KÄNNETECKEN HAR HJÄLTEN? HJÄLTEN HAR BÅDE GODA OCH ONDA EGENSKAPER. HJÄLTEN MÅSTE VARA TROVÄRDIG. MÅNGA KÄNDA DETEKTIVER HAR FÖRÖDANDE OVANOR. VILKA PERSONLIGA KÄNNETECKEN HAR HJÄLTEN? HUR TALAR DIN HJÄLTE? (PRATGLAD, TYSTLÅTEN, HÖGLJUDD, STAMMANDE ETC.) HUR TALAR DIN HJÄLTE? (PRATGLAD, TYSTLÅTEN, HÖGLJUDD, STAMMANDE ETC.) HAR HJÄLTEN NÅGRA ANTAGONISTER ELLER ÄRKEFIENDER? HAR HJÄLTEN NÅGRA ANTAGONISTER ELLER ÄRKEFIENDER? HAR HJÄLTEN NÅGON MEDHJÄLPARE? HUR SER DENNES BEKANTSKAPSKRETS UT? HAR HJÄLTEN NÅGON MEDHJÄLPARE? HUR SER DENNES BEKANTSKAPSKRETS UT?

21 ATT SKAPA EN SKURK EN FRUKTANSVÄRD SKURK HAR OCKSÅ ETT BRA OCH ORIGINELLT NAMN VILKEN SORTS SKURK SKA DU ANVÄNDA DIG AV? VILKEN SORTS SKURK SKA DU ANVÄNDA DIG AV? (EN KALLBLODIG MÖRDARE? EN SINNESSJUK PSYKOPAT? DET ONDA GENIET? (EN KALLBLODIG MÖRDARE? EN SINNESSJUK PSYKOPAT? DET ONDA GENIET? DEN SMARTA SKURKEN SOM LEKER MED SINA OFFER OCH POLISEN? DEN SMARTA SKURKEN SOM LEKER MED SINA OFFER OCH POLISEN? DEN PLANERANDE BANKRÅNAREN?) DEN PLANERANDE BANKRÅNAREN?) VILKA BLIR OFFER FÖR SKURKENS BROTT? VILKA BLIR OFFER FÖR SKURKENS BROTT? (HJÄLPLÖSA KVINNOR, DEN RIKA GREVEN, DEN FRAMGÅNGSRIKA SKÅDESPELERSKAN? (HJÄLPLÖSA KVINNOR, DEN RIKA GREVEN, DEN FRAMGÅNGSRIKA SKÅDESPELERSKAN? VAD DRIVER SKRUKEN ATT BEGÅ BROTT? VAD DRIVER SKRUKEN ATT BEGÅ BROTT? HAT, AVUNDSJUKA, JAKT PÅ RIKEDOM, HÄMND ETC. HAT, AVUNDSJUKA, JAKT PÅ RIKEDOM, HÄMND ETC. VAD HAR SKURKEN FÖR KÄNNETECKEN OCH PERSONLIGHET? VAD HAR SKURKEN FÖR KÄNNETECKEN OCH PERSONLIGHET? UTSEENDE, KLÄDSTIL, ARBETSSÄTT, GODA SIDOR, ONDA SIDOR? UTSEENDE, KLÄDSTIL, ARBETSSÄTT, GODA SIDOR, ONDA SIDOR? ARBETAR SKURKEN FÖR NÅGON ANNAN? FINNS DET NÅGON MEDBROTTSLING? ARBETAR SKURKEN FÖR NÅGON ANNAN? FINNS DET NÅGON MEDBROTTSLING? ORGANISERAD BLOTTSLIGHET, MAFFIA, UTFÖR BROTTEN ENSAM? ORGANISERAD BLOTTSLIGHET, MAFFIA, UTFÖR BROTTEN ENSAM? HAR SKURKEN NÅGOT TILLHÅLL? HAR SKURKEN NÅGOT TILLHÅLL? ETT GAMMALT KRÅKSLOTT, EN MÖRK LAGERLOKAL, EN LÄGENHET, EN GROTTA? ETT GAMMALT KRÅKSLOTT, EN MÖRK LAGERLOKAL, EN LÄGENHET, EN GROTTA? LÄMNAR SKURKEN EN SIGNATUR? LÄMNAR SKURKEN EN SIGNATUR? ETT MEDDELANDE SKRIVET I BLOD, EN ROS, EN RING ETC.? ETT MEDDELANDE SKRIVET I BLOD, EN ROS, EN RING ETC.?

22 DEADLINE DECKARNOVELLEN SKA VARA KLAR, KORREKTURLÄST OCH UTSKRIVEN MED FÖRSÄTTSBLAD SENAST 8/12 DECKARNOVELLEN SKA VARA KLAR, KORREKTURLÄST OCH UTSKRIVEN MED FÖRSÄTTSBLAD SENAST 8/12 DET ÄR MENINGEN ATT DU SKRIVER DIN DECKARE UNDER LEKTIONSTID. DET ÄR MENINGEN ATT DU SKRIVER DIN DECKARE UNDER LEKTIONSTID. EN GÅNG I VECKAN HAR DU TILLGÅNG TILL EN DATOR. EN GÅNG I VECKAN HAR DU TILLGÅNG TILL EN DATOR.


Ladda ner ppt "TEMA: DECKARE. VAD BETYDER ORDET ”DECKARE”? DECKARE: SLANGORD FÖR DETEKTIV. EN ROMAN ELLER EN FILM MED EN DETEKTIV SOM CENTRALGESTALT. DECKARE: SLANGORD."

Liknande presentationer


Google-annonser