Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Överkänslighet, mat och kemikalier Ulla Edberg. Kemikalier? Råvaror/Ingredienser Tillsatser Främmande ämnen/gifter Föroreningar.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Överkänslighet, mat och kemikalier Ulla Edberg. Kemikalier? Råvaror/Ingredienser Tillsatser Främmande ämnen/gifter Föroreningar."— Presentationens avskrift:

1 Överkänslighet, mat och kemikalier Ulla Edberg

2 Kemikalier? Råvaror/Ingredienser Tillsatser Främmande ämnen/gifter Föroreningar

3 Reaktioner mot Livsmedel NormalaImmunologiska Icke immunologiska

4 Konsumeras normalt inte självt som livsmedel Används normalt inte som ingrediens Har tillförts avsiktligt Vad är en tillsats?

5 Vilka olika grupper Konserveringsmedel Färgämnen Antioxidationsämnen Emulgerings-, stabiliserings-, förtjockningsmedel Sötningsmedel Aromer Övriga tillsatser

6 Tillsatser godkänns Tillsätts avsiktligt – Bedöms – ”Tillsatslistan” Skall deklareras

7 Hur många är överkänsliga mot tillsatser? 0,1 – 0,2%England ~ 1%Danmark

8

9 Vilka tillsatser? Konserveringsmedel: Sulfit Bensoesyra

10 Sulfit Sulfit E 220 – E 224 E 226 – E 227 Varför? Var? Symtom?~ 5% av astmatikerna > 100 mg/kg

11 Bensoesyra Bensoesyra E 210 – E 211 E 214 – E 219 (parabener Varför? Var?Lingon, tranbär, hjortron, bär o. frukt, yoghurt Symtom?Hud, mag-tarm < 50 mg/kg ASA-överkänslighet (salicylsyra) Sorbinsyra Sorbinsyra E 200 – E 202

12

13 Färg Varför? - Baslivsmedel fria från färg - Inte vilseleda konsumenten vad gäller ursprung och kvalité

14 Semisyntetiska Klorofyllin-koppar Sockerkulör Metaller, metallföreningar, metalloider Silver Guld Järnsalt Titandioxid ~ 30 godkända färgämnen Vanligaste färgämnena Sockerkulör Karotenoider Antocyaner Riboflavin

15 Naturligt förekommande Antocyaner Anatto Betakaroten Klorofyll Riboflavin RödbetsextraktSyntetiska Amarant (Azo) Paraorange (Azo) Nykockin (Azo) Briljantsvart (Azo) Briljantblått Erytrosin Kinolingult Tartrazin (Azo)

16 Symtom Astmatiker(~ 5%) ASA-överkänsliga Huden Azofärgämnen framför allt Tartrazin

17 Sällsynt med symtom Antioxidanter Antioxidanter BHA E 320 BHT E 321 Fetter Tuggummi Aromer – Kryddor Utvinns t.ex. ur Glutaminsyra – Glutamat Smakförstärkare Hydrolyserat vegetabiliskt protein, jästextrakt

18 Allergiska reaktioner Lysozym (konserveringsmedel) Karmin (färgämne)

19 Slutsats Ovanligt med reaktioner mot tillsatser! Har redan någon allergisk sjukdom! Bensoesyra Sulfit Azofärg, tartrazin Några allergiska reaktioner

20 Allergiska reaktioner E 322 – Lecitin Sojaproteinallergi (emulgeringsmedel) E 414 – Gummi arabicum E 412 – Guarkärnmjöl E 413 – Dragant (tragakant)Ärtväxtfamiljen

21

22 Mögel i livsmedel

23 Akrylamidindikator höst och vår 2005 – 2009

24 PAH (Polyaromatiska kolväten) Larm Metod Tillsyn + kartläggning, 16 andra föreningar Nytt direktiv (Bens-a-pyren)

25


Ladda ner ppt "Överkänslighet, mat och kemikalier Ulla Edberg. Kemikalier? Råvaror/Ingredienser Tillsatser Främmande ämnen/gifter Föroreningar."

Liknande presentationer


Google-annonser