Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Medeltiden 500 ef.k – 1500 ef.k.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Medeltiden 500 ef.k – 1500 ef.k."— Presentationens avskrift:

1 Medeltiden 500 ef.k – 1500 ef.k

2 Karl den store En stor härskare över ett land på medeltiden mycket större än Sverige. Han kröntes till romersk kejsare juldagen 800. Född troligtvis 2 april 742, död den 28 januari 814. Det var personen som kom på idéen med feodalism.

3 Medeltiden Det hände mycket bra i början av medeltiden fast det är inte många som tänker på alla uppfinningar och all kunskap vi fick under medeltiden det som folk oftast tänker på är alla t.ex. häxbränningar och pester som hände under medeltiden.

4 Västroms fall I år 395 så delades det mäktiga Rommarriket och det blev Västrom och Östrom. Västrom kom snart att falla sönder i småriken och kejsaren att avsättas.

5 Slaget vid poitiers Slaget vid tours, ofta kallat slaget vid poitiers, utkämpades år 732 mellan styrkor av den frankiske och den ledaren Karl Martell och en saracensk armé från Kalifatet Cordoba ledd av emir Abd ar-Rahman ibn Abd Allah.

6 Feodalism Karl den store var den som kom på idéen med feodalismen.
Ett land är Feodal när det är uppdelat i län och det finns länsherrar.

7 Vikinga tiden Vikingatiden är den skandinaviska järnålderns sista period, från sent 700-tal till cirka 1100 e.Kr. Skandinaviens befolkning ökade kraftigt samtidigt som skeppsbyggarkonsten utvecklades. etta var bidragande orsaker till de första vikingatågen, det vill säga plundringar som vikingar, båtburna krigare från Skandinavien, utförde runt om i Europa.

8 Olof Skötkung Olof Skötkonung, född cirka 980 (alt. på 960-talet), död sannolikt under vintern  , var kung av Sverige cirka  Olof är den förste kung som bevisligen regerade över både Mälardalen och Västergötland och han är också den förste sveakung som döptes, förblev kristen och bidrog till Sveriges kristnande.

9 Slaget vid hastings Slaget vid Hastings den 14 oktober 1066 utanför Hastings i Sussex i sydöstra England var Vilhelm Erövrarens och normandernas första stora seger i erövringen av England. Slaget har blivit skildrat på Bayeuxtapetenfrån ungefär samma tid.

10 Korståg Korståg var en serie av religiöst inspirerade europeiska fälttåg, främst till Levanten och Egypten, som från slutet av 1000-talet företogs från den västerländska kristenhetens sida. Det rörde sig om krig auktoriserade av kyrkan och riktades mot folk som uppfattades vara den västliga katolska kyrkans fiender.

11 Hansan, Lübeck Hansan eller Hanseförbundet var ett handelsmonopolförbund av främst tyska eller tyskdominerade städer, som från mitten av 1300-talet till mitten av 1600-talet idkade gemensamhandel vid Nord- och Östersjön och som skyddade sin handel mot konkurrens. Lübeck, eller egentligen Hansestadt Lübeck, är en nordtysk hamnstad som ligger vid floden Trave i delstaten Schleswig-Holstein.

12 Digerdöden Digerdöden, också kallad svarta döden eller den stora döden.  Våren 1347 anlände pesten till Konstantinopel och på hösten nådde den Messina på Sicilien, troligen tillsammans med två fartyg från Kaffa på Krim. Digerdöden dödade ungefär 42miljoner människor enligt en presentation för påven Clemens VII.

13 Jeanne d´Arc Jeanne d’Arc (även kallad Jungfrun av Orléans), född 6 januari 1412 i Domrémy i Lorraine, död 30 maj 1431 i Rouen, är Frankrikes nationalhelgon. Hennes minnesdag inom Romersk-katolska kyrkan firas den 30 maj.

14 Christofer Columbus En man som folk trodde var galen för att han sa att jorden var rund. Han var den första som seglade till Amerika från Europa. Christofer Columbus tänkte segla till Indien via sjövägen. Nästan ingen trodde det var möjligt men Christofer Columbus trodde att jorden var rund och det var möjligt! Han kom till Amerika och inte Indien men tror att det är Indien så han kallar dom som är där för Indianer.


Ladda ner ppt "Medeltiden 500 ef.k – 1500 ef.k."

Liknande presentationer


Google-annonser