Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Fördjupningsseminarium Idégenerering och utveckling av projektidéer Kom In: Barn och ungdomars villkor. Från verklighet till vision! Seminarieledare: Nalin.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Fördjupningsseminarium Idégenerering och utveckling av projektidéer Kom In: Barn och ungdomars villkor. Från verklighet till vision! Seminarieledare: Nalin."— Presentationens avskrift:

1 Fördjupningsseminarium Idégenerering och utveckling av projektidéer Kom In: Barn och ungdomars villkor. Från verklighet till vision! Seminarieledare: Nalin Akad Lise-Lotte Gustafsson Maria-Theresa Leon 2 december - 08 UKK

2 Traditionen kan innebära stor kontroll över ungdomarna ”Det här är familjernas nya sätt att bli av med flickorna” På bara ett år har fem flickor skadats eller dött efter balkongfall. I nästan samtliga fall har polisutredningen lagts ner. Sara Mohammad är ordförande i föreningen ”Glöm aldrig Pela och Fadime” och engagerad i kampen mot hedersrelaterat våld. Hon tror att många av balkongfallen kan vara hedersrelaterade mord eller mordförsök. – Det här är det nya sättet familjerna använder sig av för att bli av med flickan och samtidigt slippa straff, säger hon. – Man har sett att Pela och Fadimes fäder hamnade i fängelse. Här försöker man vara skickligare. Vid flera tidigare händelser där flickor fallit från balkonger har polisen misstänkt brott – men inte kunnat bevisa det. Rubrik nr 1:

3 I det moderna samhället kan tolerans saknas för det som upplevs som annorlunda eller avvikande Homosexuell politiker misshandlad i korvkö Fredrick Federley skulle köpa korv på natten - då gick ungdomsgänget till attack. En av killarna gav Federley en käftsmäll och boxade honom flera gånger. - De kallade mig och mina vänner för äckliga jävla bögar, berättar Fredrick Federley. Rubrik nr 2:

4 ”Frihet” kan innebära osäkerhet och många ungdomar mår väldigt dåligt i dagens Sverige 50 miljoner ska ge unga bättre hälsa Nu sätts barnens och ungdomarnas hälsa i fokus i folkhälsoarbetet. Sex kommuner får totalt 50 miljoner kronor under tre år för att främja barn och ungas psykiska och fysiska hälsa. Efter flera rapporter som slog larm om att svenska barn och tonåringar mår allt sämre fattade regeringen beslut om att fördela 50 miljoner kronor till olika projekt, där forskare och kommuner tillsammans genomför satsningar för att förbättra de ungas hälsa. Rubrik nr 3:

5 Barn och ungdomars situation skiljer sig åt i det traditionella, det moderna och det postmoderna samhället.

6 En vision för år 2020av Lise-Lotte Gustafsson De barn som föds i år är 12 år gamla år 2020. Min vision är att alla dessa barn då kommer att känna sig trygga och önskade i detta vårt samhälle. Och det självklart vare sig de är födda här i Sverige eller om de kommit hit från något annat land. Några av dessa barn som är födda i år och som är 12 år, år 2020 går i denna vision i samma skolklass år 2020. De går i sjätte klass. I denna skolklass går Sara. Saras föräldrar är skilda och hon bor varannan vecka hos sin mamma och varannan vecka hos sin pappa. De veckor som Sara inte bor hos sin mamma eller pappa brukar föräldrarna umgås med kompisar och ibland gå på krogen och det händer att de träffar en tillfällig partner. I samma klass går Jasmin. Jasmin lever inte bara med mamma och pappa utan också med farmor och farfar och med en faster som aldrig gift sig. Och med alla sina syskon. I närområdet bor det också andra familjemedlemmar som kusiner och farbröder och de umgås ofta. Även Adam går i denna klass. Adam lever med två pappor. På helger och lov är han hos sin mamma och hennes fru. Både pappan och mamman har haft sina partners sedan före det att Adam föddes. När Adam fyller år och den dag skolan slutar för sommaren träffas de alla tillsammans, pappa och hans man och mamma och hennes fru, för att fira Adam. Och så går Karin-Khadija i klassen. Karin-Khadijas familj är djupt religiös och lever samvetsgrant efter religionens alla bud. Så också Karin-Khadija, som är stolt över att bära sina religiösa symboler. Familjen går en gång i veckan till sitt religiösa samfunds lokal. I klassen går också Ahmed som bor med sin mamma och pappa och lillasyster. Ahmeds pappa jobbar heltid och Ahmeds mamma jobbar halvtid. När Ahmed kommer hem från skolan finns mamma hemma och han får fika. Alla dessa barn i denna skolklass är trygga med varandra därför att de vet att alla deras föräldrar uppskattar och respekterar varandras föräldrar trots att de lever så olika liv. För en sak har de gemensamt, föräldrarna, barnen och skolans personal. Och det är en absolut vetskap om att god respekt och kommunikation alla vuxna emellan skapar trygga barn som fungerar bra också i skolan. Ingen av dessa barns föräldrar känner sig mer eller mindre värd än någon av de andra. Inte heller känner sig någon dömd eller ifrågasatt på grund av sin livsstil och sitt sätt att leva. I stället är barnen varmt välkomna hem till alla sina kompisars familjer och springer fritt emellan hemmen. Dessa barn känner sig trygga och önskade!


Ladda ner ppt "Fördjupningsseminarium Idégenerering och utveckling av projektidéer Kom In: Barn och ungdomars villkor. Från verklighet till vision! Seminarieledare: Nalin."

Liknande presentationer


Google-annonser