Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Tips: Klicka för att byta bild

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Tips: Klicka för att byta bild"— Presentationens avskrift:

1 Tips: Klicka för att byta bild
Kort bildspel: Demo av säker sändning till Mina Meddelanden – MM Sender Bildspel_demo_MM_Sender_v Tips: Klicka för att byta bild

2 Vad är Mina Meddelanden?
Staten har utvecklat Mina Meddelanden för att man ska kunna skicka säkra meddelanden till privatpersoner (och även företag/organisationer) – en slags säkrad e-post. Staten driver för detta själv en enkel brevlådeoperatör, minmyndighetspost.se. Kommersiella brevlådeoperatörer ska kunna tillkomma. En privatperson som ska kunna ta emot Mina Meddelanden måste först anmäla sig hos brevlådeoperatöreren och identifieras sedan säkert via e-legitimation.

3 Vad är MM Sender? En enkel, fristående webbapplikation för säker sändning till Mina Meddelanden. Applikationen sätts upp för en viss organisation som ska kunna utföra sändningen (i demon står det för teständamål Kommun B). Handläggaren e.dyl. som sänder måste vara inloggad/identifierad inom organisationen. Flera saker har samverkat för att applikationen kunnat skapas: Sambruk vidareutvecklar eAnsökan för ekonomiskt bistånd och Mina Meddelanden planeras användas däri. SKL tillsammans med Sambruk har gjort en utredning om införande av Mina Meddelanden. Luleå kommun har inom Sambruk ställt upp som ”formell värd” för första versionen av applikationen.

4

5 Att använda applikationen
På föregående bild framgår förhoppningsvis hur enkelt det är att använda applikationen. Man behöver personnumret för den man ska skicka till. Om inte mottagaren har anmält sig till Mina Meddelanden kommer det upp en feltext och en pappersrutin får användas. Användningsområdet är kanske framförallt: När man annars hade använt ordbehandlare för att författa, skriva ut och posta ett pappersbrev till en privatperson När man med synnerligen låg startkostnad vill skaffa sig erfarenhet av att skicka till Mina Meddelanden. Diariekraven är precis som i pappersfallet (denna enkla applikation tillför alltså inte automatisering av diarieföring ).

6

7

8 minmyndighetspost.se På föregående bilder syns hur det ser ut för den mottagande privatpersonen när denne säkert loggat in i brevlådan med e- legitimation. Det går också att få ”ofarlig” notifiering till vanlig e-post eller sms så man förstår när det är lönt att logga in i brevlådan. Det finns även möjlighet att skicka icke-sekretess- meddelanden. Inom den juridiska begreppsvärlden för Mina Meddelanden är organisationen som använder denna sändarapplikation både Avsändare och Förmedlare. (Kommentar: I exemplet har olika experiment med svenska bokstäver gjorts.)

9 Några tänkbara vidareutvecklingar
Kunna skicka med bilagor från applikationen. Möjlighet att skriva ut på papper för postning i de fall inte mottagaren har anmält sig till Mina Meddelanden. Någon form av elektroniskt stöd för diarieföring av utsända meddelanden (vid s.k. expediering). Version som går att använda som s.k. plug-in i ordbehandlingsprogram eller mailprogram, för att skicka säkert direkt därifrån. Version som går att integrera med olika verksamhets- applikationer så att säker sändning kan göras helautomatiskt. Då behöver även parallell pappersrutin finnas i de fall som inte mottagaren har anmält sig till Mina Meddelanden.

10 Applikationen är utvecklad av Föreningen Sambruk och kan tillgängliggöras dess medlemmar. En demoversion av applikationen nås via iof.sambruk.se. Se även eller kontakta direkt eller


Ladda ner ppt "Tips: Klicka för att byta bild"

Liknande presentationer


Google-annonser