Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Besöksmål i Köpenhamn!.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Besöksmål i Köpenhamn!."— Presentationens avskrift:

1 Besöksmål i Köpenhamn!

2 Christiania I stadsdelen Christianshavn
Vad? Den fria staden, Staden el Fristaden Christiania – Fristad för personer med ett alternativt tänkande. Stad i staden - självstyre Eget ansvar för sitt leverne Få regler Historia Grundades 1971 av hippies Många misslyckade Stängningsförsök… Varför? Omdiskuterat område ”Normalisering” önskas Vad? Den fria staden, Staden el Fristaden Christiania – Fristad för personer med ett alternativt tänkande. Stad i staden som har självstyre. Alla tar ansvar för sig själv och sitt leverne. Några regler är att man inte ska bruka tunga droger, inga vapen och inget våld ska förekomma. Man ska heller inte handla med bostäder. Historia Staden grundades 1971 av hippies som övertog ett militärt Område som var övergivet. Regeringen har flera gånger försökt stänga C men har misslyckats alla gånger. Varför? Området är diskuterat eftersom det t.ex. är lagligt att bruka cannabis. Regeringen vill få till en ”normalisering”. Var? I stadsdelen Christianshavn Som grundades Christian d. 4e. Marken ägs av Danska staten.

3 Christianshavn Stadsdel i Köpenhamn
Vad? Konstgjord ö Stadsdel Historia Christian d 4e 1619 Varför? Vad? En ö som är gjord till mestadels av människans händer. Historia Stadsdelen anlades av Christian den 4:e C gjorde den till största del som en del av staden som skulle användas för byteshandel. Det finns många kanaler i stadsdelen just för att underlätta för båttrafik. Tävlade som en egen liten stad mot Köpenhamn men fick snart ge vika. Har ff sitt eget sigill dock. Började på 70-talet som ett område mest för bohemer, men har sedan utvecklats till en del av staden där flera samhällsklassen delar stadsdel. Varför? Det är en stadsdel ni kommer promenera i påväg till Christiania.

4 Nyhavn Liten hamn i centrala Köpenhamn
Vad? ”Mötesplats” nu och då Historia 1673 Sjömän & kreativa personer Varför? Vad? En del av KH:s ursprungliga hamn. Förr handelsplats, nu mötesplats för bl.a. turister. Många går dit för alla uteserveringar. Guideade turer med båt går också härifrån. Historia Nyhavn är en liten hamn som anlades Den blev en viktig handelsplats. Många sjömän träffades här och roade sig med fester och kvinnor här.s Många kända kreativa personer har bott här, bl.a. Författaren HC Andersen. De vackra husen i hamnen har också bevarats trots många ockupationer. Varför? Populär plats i KH & HC Andersens bostad.

5 Rundetårn Vad? Historia Ett astronomiskt observatorium
En av Köpenhamns mest kända byggnader Historia Kristian IV gav i uppdrag åt Hans Steenwinckel den yngre att bygga. 7 juli 1637 – 1642 Kyrkan och biblioteket senare Ett astronomiskt oberservatorium för studenter på 1700-talet och framåt. Tornet har inga trappor upp till platån, utan istället en kullerstensbelagd sluttande gång eller väg, som leder upp på taket. Kristian den IV gav i uppdrag åt Hans Steenwinckel den yngre att påbörja bygget med Rundetårn, eller Runda tornet. Man byggde det för att ge tidens elever ett observatorium, ett universitetsbibliotek och en studentkyrka. Byggnationerna påbörjades den 7 juli 1637 och avslutades Kyrkan 1656 och biblio 1657.

6 Christiansborg Vad? Historia En slottsbyggnad
Danska parlamentet (Folketinget), regeringens ministerier (t.ex. Statsministeriet), Højesteret (Danmarks högsta domstol) & kungliga representationslokaler. I centrum ett stort 4-kantigt torn. Historia Historia Den första versionen av slottet fanns redan på Medeltiden. Brunnit många gånger, men återuppbyggts i nya versioner. Historia: Första verisionen uppfördes redan på MT av biskop Absalon och det nuvarande slottet ligger fortfarande på samma plats innanför vallgravarna på den så kallade Slotsholmen. Ruinlämningar av detta slott finns kvar i byggnadens källare. uppfördes ett nytt slott på samma plats. Då fick slottet för första gången namnet Christiansborg. Slottet brann ner till grunden 1794.Återuppfördes först av Christian Frederik Hansen. 1884 förstörde ännu en brand slottet. Återuppbyggdes igen under åren i en moderniserad stil. Ritningarna man byggde slottet av bygger mycket på dem från byggnadens tidigare historia.

7 Nationalmuseet inrymt i Prinsens Palais, vid Frederiksholms kanal
Vad? Statliga, kulturhistoriska huvudmuseet i Danmark Samling av konsthantverk, måleri, etnografiska föremål, måleri, vapen & antikviteter Historia Uppfördes åt kronprins Frederik V 1746 Olika lokaler

8 Holbæk 6 mil nordöst om Köpenhamn
Vad? Liten stad nordöst om Köpenhamn Halvö med hamn Attraktivt läge Historia Gård till stad Vad? Holbæck är en liten stad med ca invånare. Staden anses attraktiv pga sitt nära läge till Köpenhamn (6 mil) och de goda pendlingsmöjligheterna som finns via tåg. Politikerna strävar efter att göra staden attraktiv för att folk ska bosätta sig här. Holbæck är en halvö och har därför närhet till vattnet. En underbar strandpromenad finns till ex. nere vid hamnen. Förbindelsefärjor till Island finns också här. Holbæck har flera gator med affärer och restauranger i city. Historia Första gången man hörde talas om Holbæck, var 1199 i ett brev. Då var det en större gård, ägd av en adelsman, vilket sedan staden växte fram från.


Ladda ner ppt "Besöksmål i Köpenhamn!."

Liknande presentationer


Google-annonser