Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Barnets rättigheter i vårdnadstvister

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Barnets rättigheter i vårdnadstvister"— Presentationens avskrift:

1 Barnets rättigheter i vårdnadstvister
Örebro kommun Utredningsenheten Barn och familj Familjerätten

2 Nulägesanalys (genomförd våren 2011)
Handläggningsprocessen Utredningar sker oftast inte parallellt inom Familjerätten och utredningsenheten Barn och familj, snarare avlöser de varandra. Inget direkt samarbete förekommer mellan Familjerätten och utredningsenheten. Utredningarna görs på varsitt håll, likaså alla kontakter med familjemedlemmarna.

3 Fortsättning nulägesanalys
Barnets roll och rätt till delaktighet Barnet får ibland genomgå flera barnsamtal med olika personer, utifrån att de pratar med handläggare på Mottagningsgruppen, Utredningsenheten och Familjerätten. Det barnet säger dokumenteras och över lag tas viss hänsyn till hur texten formuleras, för att inte lämna ut barnet för mycket.

4 Fortsättning nulägesanalys
Insatser och stöd till barn och föräldrar Familjerätten erbjuder samarbetssamtal och har dagligen rådgivning per telefon. Inom område Barn och familj finns en öppenvårdsgrupp, som kan erbjuda biståndsprövade insatser som t ex lekarbete för barn och samtal med föräldrar.

5 Samarbete mellan Utredningsenhet och Familjerätt
Nulägesrapport Samarbete mellan Utredningsenhet och Familjerätt Ny kunskap gällande stöd till barn och föräldrar inom Örebro kommun Tar del av varandras tidigare erfarenhet och kunskap i ärenden Har gemensamma barnsamtal vid parallella utredningar Genomfört testcyklar: - Familjerätten informerar om samarbetssamtal och rättsprocess - Samarbetssamtal har erbjudits och genomförts - Gemensamt barnsamtal


Ladda ner ppt "Barnets rättigheter i vårdnadstvister"

Liknande presentationer


Google-annonser