Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Vässarösommar i slutet av 50-och början av 60-talet

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Vässarösommar i slutet av 50-och början av 60-talet"— Presentationens avskrift:

1 Vässarösommar i slutet av 50-och början av 60-talet
Konf-lägret och pojkstaden

2 Långt ute i Ålands hav ligger Vässarö - norr om Singö
Långt ute i Ålands hav ligger Vässarö - norr om Singö. Till Vässarö kommer man med tåg, buss och bil via Herräng eller per bil via Råstens udde. Här hämtar som regel öns egen motorbåt "Nyttig" Långt ute i Ålands hav ligger Vässarö - norr om Singö. Till Vässarö kommer man med tåg, buss och bil via Herräng eller per bil via Råstens udde. Här hämtar som regel öns egen motorbåt "Nyttig"

3 Vässarö - pojkön i Roslagen

4 Ön är en donation av framlidne sjökapten Ragnar Westin som med sin båt, malmångaren Luleå, torpederades utanför Västervik år Donators bror bankkamrer Fritz Westin, som så länge han lever har rätt att disponera ön och Vässarögården för sin rekreation hör till Scouternas bästa vänner, något som vi sätter stort värde på. Ön är 420 tunnland 2,5 km lång och 1,5 km bred. Av kartan framgår hur ön ser ut med Vässarögården i centrum. Kring denna har öns permanenta verksamhet byggts. Norrut ligger besökande kårers lägerplatser och uppe i den skyddande fladaviken ligger båtstationen med öns segelbåtspark. Ön är en donation av framlidne sjökapten Ragnar Westin som med sin båt, malmångaren Luleå, torpederades utanför Västervik år Donators bror bankkamrer Fritz Westin, som så länge han lever har rätt att disponera ön och Vässarögården för sin rekreation hör till Scouternas bästa vänner, något som vi sätter stort värde på. Ön är 420 tunnland 2,5 km lång och 1,5 km bred. Av kartan framgår hur ön ser ut med Vässarögården i centrum. Kring denna har öns permanenta verksamhet byggts. Norrut ligger besökande kårers lägerplatser och uppe i den skyddande fladaviken ligger båtstationen med öns segelbåtspark.

5 Den här gången landar vi vid fiskaren Wiktor Rukholms gamla båthus
Den här gången landar vi vid fiskaren Wiktor Rukholms gamla båthus. Han hyr av scouterna och tillhör jämte sin familj den bofasta befolkningen på ön. Han hjälper oss med båttransporter när "Nyttig" inte räcker till. Den här gången landar vi vid fiskaren Wiktor Rukholms gamla båthus. Han hyr av scouterna och tillhör jämte sin familj den bofasta befolk-ningen på ön. Han hjälper oss med båttransporter när "Nyttig" inte räcker till.

6 Havet utanför fladan Havet utanför fladan

7 Här ser du Vässarös nyinköpta båt "Viggen"

8 Vässarögården består av två bostadshus Vässarögården och Lillgården, båda i gammal knuttimrad stil, ladugård och uthus. Vässarögården består av två bostadshus Vässarögården och Lillgården, båda i gammal knuttimrad stil, ladugård och uthus.

9 Traditionellt midsommarfirande

10 Vässarögården tar emot oss i ljuvlig midsommarfägring
Vässarögården tar emot oss i ljuvlig midsommarfägring. Ja, syrenerna står i sitt flor så sent att man förvånar sig. Vässarögården tar emot oss i ljuvlig midsommarfägring. Ja, syrenerna står i sitt flor så sent att man förvånar sig.

11 I väntan på ny matsal med köks- och ekonomiutrymmen skall färdigställas, har ett gammalt missionstält fått tjänstgöra som matplats I väntan på ny matsal med köks- och ekonomiutrymmen skall färdigställas, har ett gammalt missionstält fått tjänstgöra som matplats

12 Det gamla köket har under de gångna fyra åren fått pressa sin kapacitet upp till dagsportioner. Disken har ordnats utanför fönstret på gaveln där lägrets dagpatruller avlöser varandra i diskbaljorna. Det gamla köket har under de gångna fyra åren fått pressa sin kapacitet upp till dagsportioner. Disken har ordnats utanför fönstret på gaveln där lägrets dagpatruller avlöser varandra i diskbaljorna.

13 Ladan, Kulan, Lillgården, Vässarögården (Storgårn) och Tvättstugan

14 Två nya ledarstugor byggs: "Gutegården" och "Enskedegården" ofta och gärna kallad "prästgården", då som regel lägrets präster med familj fått logera där. Bilden föreställer Prästgården. Två nya ledarstugor byggs: "Gutegården" och "Enskedegården" ofta och gärna kallad "prästgården", då som regel lägrets präster med familj fått logera där. Bilden föreställer Prästgården.

15 Redan andra sommaren 1957 uppfördes med pojkars och ledares hjälp två pojkstugor "Östan" och "Sunnan". Bilden föreställer Västan. Redan andra sommaren 1957 uppfördes med pojkars och ledares hjälp två pojkstugor "Östan" och "Sunnan". Bilden föreställer Västan.

16 Konfirmationsgrupperna utgör kärnan i lägret
Konfirmationsgrupperna utgör kärnan i lägret. Lägret första konfirmationspräst, Östen Rasmusson, har tillsammans med lägerchefen C-H Guste dragit upp grundläggande riktlinjer för öns verksamhet med pojkstaden som en viktig del. Konfirmationsgrupperna utgör kärnan i lägret. Lägret första konfirmationspräst, Östen Rasmusson, har tillsammans med lägerchefen C-H Guste dragit upp grundläggande riktlinjer för öns verksamhet med pojkstaden som en viktig del.

17 I en gammal husgrund har lägerkyrkan inrättats, där alla på lägret samlas till dagliga andaktsstunder och där också högmässa hålles ett par gånger under sommaren.

18 En av pojkstadens kommittéer är kyrkorådet som skall svara för lägerkyrkans vård och ans med blommor och allt som hör till. En av pojkstadens kommittéer är kyrkorådet som skall svara för lägerkyrkans vård och ans med blommor och allt som hör till.

19 Högmässa Högmässa

20 Predikstol och klockstapel

21 Ger vi oss ut på vandring på ön finner vi den vådligt kuperad med trollska skogs- och stenformationer. Ger vi oss ut på vandring på ön finner vi den vådligt kuperad med trollska skogs- och stenformationer.

22 Sjömärke med lykta i på natten

23 Vackra vikar med blankvatten

24 Bilden föreställer fiskefyren "PORTEN" bredvid Garpen

25 Många av våra scoutkårer söker sig till Vässarö - särskilt de nya kårerna som härigenom lyckats lösa lägerproblemet på ett enkelt och behändigt sätt. Många av våra scoutkårer söker sig till Vässarö - särskilt de nya kårerna som härigenom lyckats lösa lägerproblemet på ett enkelt och behändigt sätt.

26 Mer avancerade scoutkårer har också sökt sig hit under årens lopp
Mer avancerade scoutkårer har också sökt sig hit under årens lopp. Georg Sterzel (CJFS) byggde tornet med sin avdelning.

27 Att man lagar sin mat själv är givet

28 Gräver de källare, slaskgrop eller dike?

29 Att seglings- och sjömansskap måste inta en central  plats på programmet är väl givet och i Fladan sjuder det alltid av aktivitet Att seglings- och sjömansskap måste inta en central  plats på programmet är väl givet och i Fladan sjuder det alltid av aktivitet

30 Även lägrets utländska scouter har uppskattat denna fina form av svensk scouting som vi här kan bjuda alla antingen man är sjöscout eller ej Även lägrets utländska scouter har uppskattat denna fina form av svensk scouting som vi här kan bjuda alla antingen man är sjöscout eller ej

31 Det är inte en "slangbellor"
Är det "slangbellor”?

32 Sjukvård Sjukvård

33 Konfirmandläsning Konfirmandläsning

34 Läspass igen i solen Läspass igen i solen

35

36 Hajker är ett fantastiskt mellanspel
Hajker är ett sällsamt mellanspel Hajker är ett fantastiskt mellanspel

37 Konsulent Jan Lindmark hämtas i Skrakviken

38 Båthuset i Fladan Båthuset i Fladan

39 Dykning Dykning

40 Fiskafänge Fiskafänge

41 Granriskoja Granriskoja

42 Badminton Badminton

43 Läxläsning? Läxläsning?

44 Konfirmanderna antecknar

45

46 Vattenkrig Vattenkrig

47 Lägerbål i den ljusa sommarkvällen

48 På söndagen går färden till kyrkan - man måste lära känna sin konfirmationskyrka

49 Gräsö kyrka är en av de få på ostkusten som ej härjats av ryssarna
Gräsö kyrka är en av de få på ostkusten som ej härjats av ryssarna. Här följer man med i högmässan och får sedan bekanta sig med kyrkan Gräsö kyrka är en av de få på ostkusten som ej härjats av ryssarna. Här följer man med i högmässan och får sedan bekanta sig med kyrkan

50 Det är en högtid som man sent glömmer

51 Färden hem ger mycket att tänka på ...

52 ... men också tid för avkoppling och vila

53 Konfirmationsdagen måste allt putsas och ordnas så man kan möta de sina. Har ni tvättat öronen killar? Konfirmationsdagen måste allt putsas och ordnas så man kan möta de sina. Har ni tvättat öronen killar?

54 Är skorna blankputsade?

55 Utanför kyrkan väntar nära och kära

56 1957: ”Råttan” Johan och Prästen Östen Rasmussen

57 I Gräsö kyrka har hittills 6 konfirmationsgrupper från Vässarö gått fram

58 Prästen Ingvar Orebäck kommer ut med konfirmanderna

59 Till konfirmationen hör givetvis gruppfotograferingen
Till konfirmationen hör givetvis gruppfotograferingen. Prästen heter Johan Sundin.

60 Efter kyrkan samlas alla föräldrar och ungdomar vid båtbryggan där förhyrda båtar tar alla ut till Vässarö Efter kyrkan samlas alla föräldrar och ungdomar vid båtbryggan där förhyrda båtar tar alla ut till Vässarö

61 Resan tar 1½ tim i underbar Roslagsskärgård

62 På ön har hemmavarande förberett konfirmationsmiddagen som givetvis aväts i matsalstältet

63 C-H Guste och Ingvar Orebäck
C-H Guste och Östen Rasmusson C-H Guste och Ingvar Orebäck

64 Efter att ha sett på ön och anläggningen kallar kyrkklockan till en sista samling i lägerkyrkan

65 Här delas ut märken och tack för förtjänstfullt arbete av C-H Guste

66 Östen Rasmussen ger några ord på vägen
Pastorn ger några ord på vägen Östen Rasmussen ger några ord på vägen

67 Man samlas åter vid båtarna som i den vackra sommarkvällen
Man samlas åter vid båtarna som i den vackra sommarkvällen... (bilden från 70-talet) Man samlas åter vid båtarna som i den vackra sommarkvällen... (bilden från Djuphamn i slutet av 60-talet)

68 ...för alla till Öregrund och vidare hem
...för alla till Öregrund och vidare hem (bilden från Strömsviken i slutet av 60-talet)

69 ... medan den trollska skymningen sänker sig över Vässarö med dess vikar, uddar, skär och gömslen


Ladda ner ppt "Vässarösommar i slutet av 50-och början av 60-talet"

Liknande presentationer


Google-annonser