Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Fyra amatörer i Norge Senja 2009 © Text & Bild: Bengt Axelsson.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Fyra amatörer i Norge Senja 2009 © Text & Bild: Bengt Axelsson."— Presentationens avskrift:

1 Fyra amatörer i Norge Senja 2009 © Text & Bild: Bengt Axelsson

2 Det hela började hösten 2008, när brorsan föreslog att han, jag och farsan skulle dra iväg på en fiskeresa till Norge. Nappade naturligtvis och jakten på boende och båt drog igång. Vi träffades och kom överens om hur vi ville ha det och se’n började jakten! Ett antal timmar lades på Havsfiskeguiden, DanCenter, DinTur och andra sajter som handlade om Norge och/eller havsfiske.

3 Vi viste ganska snart vad vi ville ha.
Skyddat läge - så vi skulle kunna fiska även om vädret ställde till det En bra båt – minst 17’ och helst 4-takt Sköta oss själva - ingen av oss är någon ”camp-människa”.

4 Vi började var och en jaga runt efter lämpliga ”objekt” och träffades ett flertal gånger för att gå igenom vad vi hittat. Och till sist hade vi faktiskt lyckats bestämma oss!

5 Valet föll på en hytte i Torsken
Valet föll på en hytte i Torsken. Kan man hitta ett bättre namn på en kommun för en fiskeresa? (Bilderna ovan och på nästa sida är från DanCenters hemsida.) Så, i början på december 2008 bokade vi en resa till 9-16/

6

7 Torsdag På torsdagskvällen packade vi (Bengt, Gunnar, Anders) in oss i Anders husbil och rullade iväg.

8 Ditresan Första etappen tog oss strax norr om Timrå, där vi övernattade. Nästa dag tog vi oss till en rastplats mellan Kiruna och Riksgränsen där vi vaknade i snöglopp på lördagen. Vår tidiga start gjorde att vi kunde ta det lugnt sista resdagen med stopp vid Lapporten, Riksgränsen mm.

9

10 Framme, dags att fiska!

11 Tja, här ser allt bra ut men vi blev lite oroliga när vi kom.
Den enda båt vi såg till var ”jollen” och den låg förtöjd vid den fasta bryggan eftersom landgången till flytbryggan låg på land! Efter en stund dök dock stugguiden Werner upp inom en halvtimma hade vi båt och innan dagen var slut var också landgången på plats.

12 Lördag Så fort vi hade båt och grejorna var inlastade var vi bara tvungna att ut en sväng!

13 Lördag Efter en halvtimme var middagen (+ Anders & mina fiskegrejor) räddade.

14 Lördag Det här med Anders och mina fiskegrejor kanske tarvar en förklaring. På väg upp genom landet pratade vi självklart fiske och Gunnar oroade sig för att vi kanske inte skulle få någon fisk. Då lovade båda jag och Anders att om vi inte fick någon fisk alls skulle vi dumpa våra grejor i haven innan vi åkte hem. En enda uer kom upp, den drog Gunnar upp på första turen.

15 Lördag Vacker avslutning på dagen

16 Söndag 090510

17 Söndag Lite kyligt, men övervägande klart och lätta vindar under förmiddagen.

18 Tydligen hade ingen tid att fotografera på söndagen
Tydligen hade ingen tid att fotografera på söndagen. Från tre kameror finns några bilder från när vi är på väg ut, sedan när vi är tillbaka och rensar. Måste varit fiskefeber Söndag

19 Söndag Fiskade fram till 13-tiden då vi bröt för lunch och ett par timmar senare hade vädret slagit om.

20 Måndag 090511

21 Måndag Vädret fortsatte, vaknade vid 6-tiden, molnen hängde lågt, regn och blåst idag mao.

22 Måndag Fram på förmiddagen bestämde vi oss i alla fall för att stick ut en sväng. Packade grejorna i båten, tuffade ut från bryggan och kom ca 15 meter. ”Nu hände nå´t med styrningen” sa Anders. Och den kan man ju lugnt påstå, styrvajern gick av! Tur vi inte var längre iväg, fick åka tillbaka till bryggan med Anders styrande genom att sitta och vrida motorn för hand. Några svordomar och upp med telefon för att ringa Werner. Efter 10 minuter dök han upp. Konstaterade att vajern var av och erbjöd oss att hänga med över till nästa fjord och hämta en ersättningsbåt.

23 Måndag Anders hängde med över och fick ta den här. En 20’ Rana med 115Hp. Anders hade lite guppig resa när han hämtade den, sjön var rätt kraftig och vid ett tillfälle sköljdes hela båten över.

24 Måndag Vid 11-tiden var vi i alla fall ute igen och snart böjdes spön.

25 Måndag Men vädret blev inte bättre och vid 14-tiden gav vi upp. Åkte hem, rensade fisk och tog lunch.

26 Måndag Vi spenderade eftermiddagen inomhus, åt, slappade och tittade på TV medan regnet fortsatte

27 Måndag Senare på kvällen lugnade det sig något och vi kunde inte hålla oss. Kajkade runt och provade oss fram inne i Sifjorden och det gav till sist resultat. Strax före midnatt, nästan rakt över från stugan på meters djup fick Anders sin fisk. En torsk på 17,8 kg fattade tycke för hans Octopus.

28 Tisdag 090512

29 Tisdag Sent igår, runt 03, men sova när sjön lagt sig så här, inte.

30 Tisdag Så vid 10-tiden var vi ute igen. Testade de närmaste grynnorna vi fått tips om. En del mattorsk och en och annan lubb. Men inga större vare sig mängder eller format. Så vid 13:30-tiden var vi tillbaka vid stugan, lunchade och slappade ett tag. Passade då på att ta ett par bilder av vad som efter den här veckan borde vara Norges fetaste hermelin när den käkar renskav.

31

32 Anders kände sig lite risig och ville ta igen sig ett tag
Anders kände sig lite risig och ville ta igen sig ett tag. Så jag och Gunnar bestämde oss för att testa längre in i Sifjorden. Fick en hel del mattorsk och ett par katter (bästa 4,7 kg) bara 200 m från bryggan Tisdag

33 Tisdag Verkade vara fisk på hugget överallt så efter ett par timmar lyckades vi lura med Anders och vi fiskade fram till 1-tiden på natten utan några stora, men med en kilostorsk på trolling i 2,2 kn.

34 Onsdag 090513

35 Det blev sent på tisdagen, fast vi hade inte mycket koll på dygnet längre. Först upp var jag vid 8:30-tiden strax efter kom Gunnar, lite dunkade i väggen så kom också Anders. Onsdag Blev en sväng runt i Sifjorden och några torskar som hamnade i stekpannan, därefter siesta.

36 Onsdag Strax före 20 är vi ute på sjön igen. Vi börjar inne i Sifjorden, dött i fjorden, vi bestämmer oss för att testa Kvengrunn. Anders känner sig fortfarande inte 100 och funderar på att lägga av för dagen, men hänger med.

37 Onsdag I fjorden hinner Anders i alla fall sätt nytt rekord gällande vegetariskt.

38 På väg ut mot Kvengrunn, där det tyvärr inte var någon hemma så vi puttrade vidare mot Sörgrunn och Nordgrunn Onsdag

39 Onsdag Förutom en fin kolja var det bara lubb hemma, Vädret är fortsatt lugnt, tittar på sjökortet och konstaterar att vi bara är ca en ½-timmes gångtid från Norddjupskallen, vi drar nog dit.

40 Onsdag Nästan stiltje när vi lägger första driften. Napp! En liten lubb. Napp igen! Ännu en Nåja, vi kom till Norddjupskallen och vi fick fisk, då händer det, Gunnar krokar en skaplig torsk

41 Onsdag Under en period visar lodet konstant fisk från botten och ca 10 m upp. En del kliver på och det hela håller på tills tidvattnet vänder. Vid 03:30-tiden ger vi upp och börjar puttra hemåt i försommarnatten.

42 Strax efter 03, solen är uppe igen
Gott om lunnefågel på väg hem Snart ”hemma” Onsdag

43 Onsdag ? 06:35, ett glatt gäng med lite sej, kolja & ett gäng torsk på mellan kg

44

45 Onsdag ? Jag med min torsk som precis passerade tiokilosstrecket.

46 Onsdag ? Som vanligt fick Anders dra tyngsta lasset när det gällde rensningen, men vid 06:30-tiden var allt i frysen. Vi käkade lite och la oss att sova.

47 Torsdag 090514

48 Torsdag Lite trötta ock slitna idag, klockan var runt 8 innan vi kom i säng och vid 12:30-tiden var vi uppe. Inget fiske på fm utan en biltur bort till Grunnfarnes för tankning. Höll på att gå åt h-vete, automaten inte ville acceptera något av våra Visakort. En kort tur på kvällen gav lite matfisk, torsk och långa.

49 Fredag 090515

50 Fredag Sista dagen, vi har 165 mil hem så… Kvällen innan sa vi att det enda som återstod var att Gunnar skulle få se tumlare, båda Anders & jag hade sett på håll men inte lyckas peka ut dem. Och på fredagsmorgonen!

51 Fredag Anders höll sig hemma och tog det lugnt inför resan. Jag och Gunnar tog en tur och det här fick han upp medan jag hade två bottennapp och fick en ½-kiloslubb

52 Hemresan Gick som bara den, lämnade stugan vid 17:30-tiden

53 Fredag Passerade Lapporten vid 21:30-tiden

54 Lördag Höga Kusten-bron vid 14-tiden. Och var hemma i Eskilstuna vid 20-tiden.

55 The SLUT Det var allt för den här gången. Om du inte laddat ner den här från så titta gärna in, där finns lite mer om stugan, båtarna, fisket, mm. /Bengt


Ladda ner ppt "Fyra amatörer i Norge Senja 2009 © Text & Bild: Bengt Axelsson."

Liknande presentationer


Google-annonser