Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Har du någon gång funderat över hur världen skulle se ut

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Har du någon gång funderat över hur världen skulle se ut"— Presentationens avskrift:

1

2 Har du någon gång funderat över hur världen skulle se ut
om alla kvinnor kunde läsa och fick möjlighet att utbilda sig om alla kvinnor fick tillgång till hälso- och sjukvård om alla kvinnor hade chans att hävda sina grundläggande mänskliga rättigheter

3 Har du ibland tänkt att vi kvinnor borde hjälpa varandra
att vi som har kunskap och möjlighet att påverka borde använda detta för att förbättra villkoren för andra

4 Då tänker du precis som en Zonta!

5 Vad är Zonta? Zonta är en global organisation
för yrkesverksamma kvinnor i olika åldrar och yrkeskategorier. Zonta bildades 1919 i Buffalo, New York, USA. I dag finns det Zonta- klubbar över hela världen med drygt 30 000 medlemmar.

6 Det finns en Zontaklubb nära dig!
I Sverige finns 66 Zontaklubbar, från Kiruna i norr till Trelleborg i söder. Dessutom ingår Lettland i samma Zontadistrikt som Sverige, med ytterligare fem klubbar.

7 Att vara Zonta I Zontaklubben får du nya vänner
Som medlem i en Zontaklubb blir du del av ett unikt nätverk med yrkes-aktiva och engagerade kvinnor. I Zontaklubben får du nya vänner och möjlighet att utveckla din egen kunskap. Du får inblick i olika yrkesområden. Du får lyssna till intressanta föreläsare och göra studiebesök.

8 Att vara Zonta Men framför allt
Du bidrar till att stärka kvinnans ställning i världen.

9 Vad gör man i en Zontaklubb?
Medlemmarna i Zontaklubbarna träffas regelbundet för att umgås och utvecklas tillsammans och för att anordna olika aktiviteter och projekt.

10 Lokala projekt Många Zontaklubbar driver lokala projekt på hemorten. Här följer några exempel:

11 Lokala projekt Stipendium för att stödja kvinnliga gymnasister i årskurs 3 som gör projektarbete som stärker andra kvinnor – Östersunds Zontaklubb 2010/2011 fick Olivia Wikström stipendiet för sitt projektarbete om kroppsideal, mode och mediabilder och hur unga kvinnor kan påverkas av dessa ideal.

12 Lokala projekt Utmärkelsen ”Årets kvinnliga profil” – Vänersborgs Zontaklubb 
 2011 gick priset till "Idol"-Agnes Carlsson för hennes sätt att vara en förebild för unga kvinnor. Kvinnokvällar för invandrarkvinnor – Ludvika-Smedjebackens Zontaklubb 


13 Lokala projekt Stipendium för att stärka en ung kvinna i hennes yrkesval eller för hennes engagemang i lokalsam-hället – Norrköpings Zontaklubb
 2009 års stipendiat blev Paulina Bengtsson, Novahusets grundare. Novahuset är en ideell förening som erbjuder stöd och rådgivning till tjejer och kvinnor som har blivit utsatta för någon form av sexuellt övergrepp.

14 Lokala projekt Många svenska Zontaklubbar stödjer Kvinnojourernas arbete på hemorten.

15 Lokalt och globalt De lokala Zontaklubbarna bidrar också till det gemensamma arbetet på internationell nivå.

16 Internationella projekt
Zonta samarbetar med FN och har bl.a. kontaktpersoner knutna till FN-kontoren i Genève, New York, Paris och Wien. De internationella programmen hjälper kvinnor i utvecklingsländer och bidrar till att förhindra våld mot kvinnor.

17 Internationella projekt
Safe Cities for Women project in Guatemala City, Guatemala and San Salvador, El Salvador. Minskat våld mot kvinnor genom ökad kunskap och kvinnors egen delaktighet i stadsplaneringen i våldsutsatta områden.

18 Internationella projekt
Reduction of Obsteric Fistula in Liberia within the Context of Maternal and Newborn. Förebygga och behandla förloss-ningskomplikationer. Hjälper kvinnor som skadats vid förlossningar att integreras i samhället.

19 Internationella projekt
Prevention of Mother-to-Child Transmission of HIV and Gender-Based Violence in Rwanda Medicinskt och psykologiskt stöd samt ekonomisk hjälp till HIV-drabbade kvinnor och deras familjer. Stödcentra för överlevande från familje- och könsrelaterat våld.

20 Internationella projekt
Comprehensive Strategy to End Burns Violence Against Women in Cambodia, Nepal and Uganda. Fokus på ökat ansvar hos juridiska myndigheter, polis och sjukvård samt stöd till grupper som arbetar för lagändringar när det gäller könsbaserat våld.

21 Internationella projekt
Ensuring a Gender-Responsive Humanitarian and Early Recovery Response in Haiti. Stöd till Haitis kvinnor och deras familjer för att minska könsrelaterat våld. Förbättra kvinnornas ekonomiska situation.

22 Uppmuntra unga kvinnor till studier
Kvinnors utbildning och yrkesutveckling är ett viktigt verksamhetsområde för Zonta. I den lokala Zontaklubben har du möjlighet att bidra med din egen kunskap och erfarenhet.

23 Internationella stipendier
Zonta har tre internationella stipendier som uppmuntrar unga kvinnors studier

24 Internationella stipendier
Amelia Earhart Fellowships Delas ut till kvinnliga doktorander inom områden relaterade till flygteknik och rymdvetenskap

25 Internationella stipendier
Vem var Amelia Earhart? Kvinnlig flygpionjär och den första kvinnan som flög över Atlanten. Amelia skrev reportage och böcker om flygning. Hon uppmuntrade andra kvinnor att ta chansen och förverkliga sina drömmar. Född 1897 i Kansas, USA. Dödsdatum är inte känt. Amelia försvann 2 juli 1937 över Stilla havet i samband med en jordenruntflygning. ?

26 Internationella stipendier
Mod ”Mod är priset som livet fordrar för att ge fred. Den själ som inte detta vet, känner ingen frigörelse Från små saker; Känner inte rädslans likbleka ensamhet Inte heller bergens höjder, där bitter glädje hörs Ljudet av vingar. Hur kan livet ge oss ynnesten att leva, kompensera, För dyster grå fulhet och ödesdigert hat Om vi inte vågar Själens rike? Varje gång vi gör ett val betalar vi Med mod att se oemotståndlig dag Och anse det rättvist.”  Amelia Earhart (fritt översatt)

27 Internationella stipendier
Jane M. Klausman Women in Business Scholarships Till kvinnor som studerar på universitet eller högskola och strävar efter ledande positioner i näringslivet.

28 Internationella stipendier
Vem var Jane M. Klausman? Hängiven Zontamedlem, framgångs- rik yrkeskvinna och entreprenör från Syracuse, New York, USA. Jane M. Klausman insåg tidigt värdet av kvinnors utbildning och nätverk. Hon donerade ekonomiska medel för Zontas stipendium som delats ut årligen sedan 1998.

29 Internationella stipendier
Young Women in Public Affairs Awards Till unga kvinnor på gymnasiet som aktivt deltar i offentlig eller ideell verksamhet.

30 Hur blir du medlem i Zonta?

31 Hur blir du medlem i Zonta?
Medlemskap i en Zontaklubb sker genom inval. Är du intresserad? Ta kontakt med en Zontaklubb i din närhet eller prata med någon som redan är medlem. Du hittar kontaktuppgifter till alla Zontaklubbar i Sverige på vår hemsida:

32 Tillsammans kan vi göra skillnad och förverkliga Zontas mål:
att förbättra kvinnans juridiska, politiska och ekonomiska ställning att förbättra kvinnors möjligheter till god hälsa, utbildning och yrkesutveckling att erbjuda kunskap, ekonomiskt stöd och arbetsinsatser såväl globalt som lokalt att verka för rättvisa och respekt för grundläggande mänskliga rättigheter att arbeta för samförstånd och fred genom en världsomspännande organisation av yrkesverksamma personer i ledande ställning att främja en hög etisk standard, förverkliga serviceprojekt och erbjuda stöd och gemenskap för medlemmar som gör aktiva samhällsinsatser

33 Välkommen till Zontas gemenskap!

34 Vilken logga ska det vara?
I vilket fall så behöver vi en bättre verison. Gärna en eps


Ladda ner ppt "Har du någon gång funderat över hur världen skulle se ut"

Liknande presentationer


Google-annonser