Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Vikingatiden 800-ca 1050 e Kr.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Vikingatiden 800-ca 1050 e Kr."— Presentationens avskrift:

1 Vikingatiden ca 1050 e Kr

2 Vikingaord Birka = handels centrum och stad under vikingatiden
naturahushållning = att skaffa mat och annat med hjälp av naturen Ansgar = en tysk munk född 8 eller 9 september 801. ätt = släkt Blodshämd = att hämnas om någon I släktens död eller om den blivit retad Eddan = en bok om asatron Träl = slav

3 Vart man bodde och varför
Man bodde vid vatten för att ta sig fram och få mat. Man bode inte I skogen för det var så svårt att ta sig fram genom tätt skog. Nu behöver vi inte bo vid vatten för att vi har bilar och vatten I kranen. Vi kan ta oss fram med hjälp bilar så vi behöver inte ta oss fram med båtar och driks vatten får vi från kranen så vi behöver inte bo vid vatten. Men många vill det endå för det blir så fin utsikt och så kan man bada på sommaren.

4 Asatron Asatron var vikings tro. De förnämsta gudarna var Tor, Frej och Oden . Oden var den mäktigaste av alla asagudarna. Fräj hade både kvinnlig och manlig gestalt. Som kvinna heter hon Freja. Man offrade till gudarna för att dom skulle hjälpa en genom livet. Man offrade mat, saker, djur och kanske ibland till och med människor för att inte djuren skulle dö och för att det inte skulle bli misväxt. Man trode att om gudarna vart misnöjda så skulle de förstöra ens liv. Men asatron varade inte för evigt. Under sina resor träfade vikingarna en annan religion. Det var kristendomen. De människor de möte var kristna. De kristna hade ofta dyrbara saker av guld och silver I sina kyrkor och kloster. Vikingar brukade plundra kyrkor fast med tiden vart de kristna duktiga på att försvara sig mot vikingarn så då slutade vikingarna att anfala kloster och med tiden vart även dom kristna Det tog lång tid förmodligen för att de var rädda för att lämna sina gammla gudar. De trode kanske att asagudarna skulle strafa dom om de slutadetro på dom och vem vill bli strafad av as mäktiga gudar.

5 Tro-bilder

6 Vikinga färder Orsaker till vikingafärder Jakten på rikedomar
Äventyrslystrand Handel Önskad om ny jord att bruka De fantastiska vikingaskeppen Varför lämnade så många männ sina gårdar, kvinnor och barn? Många gav sig avför att plundra och skaffa sig förmögenheter. För den som tyckte om äventyr lockade nog klimatet, de vackra kläderna, vinrt, de stora bygnaderna och myllret av människor I Europa. Det var något helt annat än livet på gårdarna I Norden. Men alla vikingarna var inte rövare. Många gav sig iväg på helt fredliga handelsresor föratt köpa och sälja varor på de olicka handelsplatserna. Förmodligen var intresset för handel den vanligaste orsaken till att männen gav sig iväg. En annan orsak var att endast den äldste sonen fick ärva gården. De andra sönerna gav sig då av på vikingaresor. De hoppades att de under sina resor skulle hitta nya platser att slå sig ner på. På sådana resor hände det även att kvinnor och barn följde med. De stannade annars kvar hemma och skötte arbetet på gårdarna och väntade tålmodigt på att männen skulle kom hem. Men den viktigaste orsaken till vikingatågen var faktiskt skeppen. För utan dessa fantastiska farkoster hade vikingaförderna från norden varit omöjliga att genomföra.

7 Dit vikingarna reste Dom reste till Amerika, Grönland, Island, Lindisfarne, London, Paris, Gårdarike (Ryssland), Miklagård ( I Turkiet, runt Istanbul ), Särkland (Arabien) och Vinland ( USA, Florida). Hur kan man idag veta att vikingarna åkte dit? Jo för att man har hittat runstenar där det står ungefär: “ Humm har åkt till humm och dött” eller “Humm har varit I Humm och gift sig med Humm” eller liknande. Man har även hittat föremol som bara fanns I visa land. Även språket kan berätta vilka land de var I. Det fanns tillexempel ett ord I fornnordiska som låter ungefär som det engelska ordet window.

8 Vikinga-skepp Vikinga-skeppens byggnad.
Vikinga-skeppen hadde plata bottnar viket gorde att de kunnde åka långt in på stränderna. Ibland hadde de drakar längst fram vilket kunde skräma fienden. Då kalades det drakskepp. Långskepen var vanligast. De hade både mast och åror. Det gick att fela ner masten om man skulle smyga vid kusten. Det behövdes melan 24 och 50 man för att ro. Handelsskepp. Desa fartyg var mindre en långskepp, men anvendes endå till långa resor på stormiga hav, till exempel melan Norge och Island. Vid skeppsbygge användes långa, tunna brädor av ask eller ek. Nordborna var mycket stolta över sina skepp. De viste hur snabba och smidiga skepp skulle byggas. De djupa skogarna hade tvingat dem att använda åar och sjöar för transport och resor I landet. Därför blev även våra förfäder ducktiga sjömen och båtbyggare. Hemligheten med vikingaskeppen var de nästan plana boten. Den gjorde att skeppen kunde segla mycket nära stränderna. På det sättet kom vikingarna nära platsen de skulle anfalla. I fören gapade ett skrämmande drakhuvud. Man trodde att drakhuvudet skulle jaga bort onda andar och andra hemska väsen, som annars trode kunde ställa till med olyckor och undergång. Skeppen var helt öppna, det måste ha varit förfärligt när det rengnade och stormade De ståtliga vikingaskeppen var dyra att bygga och utrusta och därför var det bara på de stora gårdarna man hade möjlighet att ha ett eget vikingaskepp. Det var husbonden som bestämde vilka andra män som skulle följa med.

9 Vikingafärderna upphör
Varför slutade vikingafärderna? Mötet med kristendomen De kristna vart för duktiga på att försvara sig Vikingarna tyckte att det värkade som att asagudarna hade övrget dem Vikingaförderna upphörde ungeför samtidigt som kristendomen segrade över asatron för den nya guden ville att det skulle vara fred och harmoni I värden. Men det är bara en av orsakerna. En annan orsak var nog att de man anföll vart bättre på att försvara sig.

10 Slut!! Av: Linnea Vadenhag och Nora Gezelius klass 5B


Ladda ner ppt "Vikingatiden 800-ca 1050 e Kr."

Liknande presentationer


Google-annonser