Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Stress och stresshantering

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Stress och stresshantering"— Presentationens avskrift:

1 Stress och stresshantering

2 http://www.youtube.com/watch?v=gXI80T qAMQQ&feature=related
Vi stressas alla av olika saker. Vad man ska uppnå i livet kan vara lika underbart som stressande. Man vill hinna så mycket och har olika stora drömmar. Om drömmarna inte går att uppfylla kan det bli ett stressmoment.

3 Stresshormoner Kamp eller flykt Adrenalin Noradrenalin Kortisol
Muskelspänningar Högt blodtryck Tankspriddhet Trötthet Att bli stressad är kroppens sätt att förbereda sig för kamp eller flykt. Antingen bestämmer vi oss för att kämpa och ta oss igenom något eller fly därifrån. När vi blir stressade producerar kroppen hormonerna adrenalin och noradrenalin, detta gäller både behaglig och obehaglig stress. När kroppen vid obehaglig stress producerar höga halter av kortisol blir också adrenalinet och noradrenalinet skadligt för blodkärlen. Ligger kortisolhalten lågt i kroppen minskar skadligheten av adrenalin och noradrenalin. När vi blir stressade så ökar hjärtslagen, andas snabbare, socker- och fettreserver frigörs för att ge energi till musklerna. När vi blir stressade reagerar kroppen på olika sätt. Muskelspänningar är vanligt, vi blir darriga, stela, rycker, spända, talet störs mm.

4 Stressorer Korta och långa Mat och sömn Uppgifter
Positiv och negativ stress Hur känner vi oss vid positiv och negativ stress? Det finns olika typer av stressorer. De korta är sådana som uppstår snabbt, under samma dag eller bara under en kortare period. Du kanske blir ombedd att hålla ett oförberett tal om fem minuter eller är sen till bussen. Långa stressorer är sådant som finns i vardagen under en längre period, såsom för hög arbetsbelastning, jobbiga relationer ect. Vad vi äter och hur vi sover påverkar vår dygnsrytm och hur vi mår. För att orka prestera måste vi få i oss näringsämnen, sova tillräckligt för att känna oss utvilade och vila i relation till vår träningsdos. Kroppen har en inställd dygnsrytm och att följa eller anpassa den är viktigt för att vi ska orka och hinna med resten vi ska göra under dagen eller veckan. Att anpassa arbetsbelastningen är inte alltid så lätt men att lära sig planera sina uppgifter och läxor kan förhindra att detta blir ett stressmoment. Vissa perioder är svårare än andra att planera och belastningen kan variera. All stress är inte negativ, lustfyllda stressmoment ökar vår prestationsförmåga och kan göra oss glada när vi lyckas med något och stärka vårt självförtroende. Vilka positiva stressmoment finns? Hur känner vi oss – lyckorus, jobbigt ect??

5 Följder av långvarig stress
Hjärt- och kärlsjukdomar Nack- och ryggproblem Migrän och spänningshuvudvärk Astma, snuva Magkatarr, magsår Hudproblem Sömnproblem Depression

6 Att känna igen stress Fysiskt Psykiskt Typiska beteenden
Fjärilar i magen Oro och rädsla Biter på naglarna Illamående Okoncentrerad Svårt att sitta still Huvudvärk Ouppmärksam Hostar Svettningar Känner sig Muskelaktivitet Ökad andning annorlunda Kissnödig Förlora kontroll Pratar snabbt Ökad Svårt att ta Bruten röst Hjärtfrekvens beslut Minnesproblematik -hur går det då att plugga?

7 Strategier och metoder
Träning Yoga Massage Avslappning Tystnad Natur Positivt tänkande NEJ Handlingsplan Veckoplan


Ladda ner ppt "Stress och stresshantering"

Liknande presentationer


Google-annonser