Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Tragedin Fröken Julie handlar om grevens dotter Julie och betjänten Jean. Jean har drömmar om att ta sig uppåt i samhällsklasserna, medan Julie vill behandlas.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Tragedin Fröken Julie handlar om grevens dotter Julie och betjänten Jean. Jean har drömmar om att ta sig uppåt i samhällsklasserna, medan Julie vill behandlas."— Presentationens avskrift:

1

2 Tragedin Fröken Julie handlar om grevens dotter Julie och betjänten Jean. Jean har drömmar om att ta sig uppåt i samhällsklasserna, medan Julie vill behandlas lika som de lägre klasserna. Tragedin följer den klassiska dramatiska bågen.

3  Situationen presenteras när betjänten Jean och hans fästmö, kokerskan Kristin, träffas i köket under midsommaraftons festen.  De talar om fröken Julie: att hon är galen, vild och lösaktig.  Man får även veta att Jean är en allmänbildad man, fastän han är betjänt.

4  Stegringen i pjäsen är när Jean och Julie märker att det finns en attraktion mellan dem.  Men ett förhållande mellan dem är inte acceptabelt då de kommer från olika samhällsklasser.  En spänning byggs upp.

5  Tragedin når sin höjdpunkt då Jean och Julie ger efter för sin åtrå och har sex i ett skafferi.  Detta sker på Jeans initiativ.

6  Krisen uppstår då Julie inser konsekvenserna av vad de har gjort.  Hon förklarar för Jean att hon aldrig mer kommer att kunna se sin far i ögonen. Hon är också rädd för att kanske blivit gravid.  De måste fly.

7  När de är på väg att rymma kommer Julie på att hon måste ha sin fågel med sig. Jean tycker det blir för komplicerat och halshugger kallblodigt hennes älskade fågel.  Kristin kommer in i rummet och ser deras väskor, hon frågar vart de är på väg och om inte Jean ska följa henne till kyrkan.

8  Tragedin upplöses genom fröken Julies oväntade självmord.  Jean återgår till sitt vanliga liv som betjänt åt greven.

9 Man får följa Jeans och Julies förhållande genom konflikt, klimax och kris samt en upplösning som är aningen svårförstådd. Men historien slutar tragiskt och ingen av de båda huvudkaraktärerna uppnår sina drömmar.


Ladda ner ppt "Tragedin Fröken Julie handlar om grevens dotter Julie och betjänten Jean. Jean har drömmar om att ta sig uppåt i samhällsklasserna, medan Julie vill behandlas."

Liknande presentationer


Google-annonser