Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Källkritik. Vad är källkritik? Källkritik som vetenskaplig metod går ut på att värdera en källas användbarhet och trovärdighet. Vär­deringen bygger på.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Källkritik. Vad är källkritik? Källkritik som vetenskaplig metod går ut på att värdera en källas användbarhet och trovärdighet. Vär­deringen bygger på."— Presentationens avskrift:

1 Källkritik

2 Vad är källkritik? Källkritik som vetenskaplig metod går ut på att värdera en källas användbarhet och trovärdighet. Vär­deringen bygger på källkritiska frågor:  Är källan vad den utger sig för att vara?  Är den partisk?  Är det en förstahandskälla, eller är uppgifterna i den beroende av någon annan källa?  Hur lång tid har det gått mellan att händelserna som källan berättar om inträf­fade och att de nedtecknades?

3 Kriterier Dessa frågor täcker in de fyra kriterier som brukar kallas för  Äkthetskriteriet (är den äkta?)  Tendenskriteriet (är den objektiv?)  Beroendekriteriet (förstahands- eller andrahandskälla)  Samtidighetskriteriet (dagbok bättre än memoar)

4 Källors användbarhet  Är alla källor användbara till allt?  En till synes oanvändbar källa vid ett tillfälle vara en bra källa vid ett annat.

5 Att tolka källor  Tolkningsprocessen är en viktig del av källkritiken. Källmaterialet ska inte bara värderas utan även tolkas för att bidra till era kunskaper om det förflutna.

6 Begrepp  Objektiv  Förstahandskälla  Beroende  Tendens  Tendenskriteriet  Tidskriteriet  Vinklad  Perspektiv  Syfte  Tolkning  Äkta


Ladda ner ppt "Källkritik. Vad är källkritik? Källkritik som vetenskaplig metod går ut på att värdera en källas användbarhet och trovärdighet. Vär­deringen bygger på."

Liknande presentationer


Google-annonser