Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Team-ledarutbildning i ett norrlandsperspektiv

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Team-ledarutbildning i ett norrlandsperspektiv"— Presentationens avskrift:

1 Team-ledarutbildning i ett norrlandsperspektiv
Lena Parpis Folktandvården Skelleftehamn och Skellefteå

2 Redovisning av hemuppgift Bildtagningsteknik vid
intraoral röntgenundersökning

3 Bakgrund: Vid teamtandvård utförs ofta undersökningar i undersökningspass med två behandlingsrum samtidigt. Då tar tandsköterskorna främst, men även vi tandläkare röntgenbilderna och våra hygienister undersöker också, vilket innebär att även de tar röntgen. Ganska ofta var bilderna inte av tillräckligt god kvalité.

4 Ej godtagbar kvalité innebär:
Risk för missad sjukdomsbild. Sämre strålhygien om flera extra bilder tas. Risk för försening pga. omtag av bilder. Irritationsmoment.

5 Bild

6 Bild Bild 2 och 3

7 Bild

8 Bild Bild 2 och 3

9 Frågeställning: Hur kan vi ta bättre röntgenbilder?

10

11 Skelleftehamn-pilotklinik

12 Praktiska tips under övning på docka.
Teori. Praktiska tips under övning på docka. St-tandläkare Maria Garoff, övertandläkare Tore Nilsson och tandsköterska Marita Boström

13

14

15 Utvärdering av kursen Fem behandlare:
3 tandläkare med tandsköterska (1-2 tsk) och 2 hygienisters bw-bilder gicks igenom. Åtta patienter från vardera behandlare kontrollerades före kursen och även åtta pat/beh efter kursen.

16 Vad mättes? Antal mellanrum som friprojicerats.
Antal mellanrum mellan 3:a/4:a som avbildats. Antal mellanrum där benkanten kunde ses. Antal områden där benkanten bakom sista tanden kunde ses.

17 Blev vi bättre? Har överlappningarna minskat?
Går det att kariesregistrera mellan 3:or och 4:or? Kan benkanten ses i approximalrummen? Finns benkanten med distalt om sista tanden?

18 Före och efter…

19 Kursen i Bildtagningsteknik vid intraoral röntgenundersökning ger oss verktygen, sedan är det bara för teamen att använda det i praktiken men… Teamledarens roll är mkt viktig. Någon måste hålla i uppföljningen och det är teamledaren som gör det.

20 Tips! Teamledaren måste veta vad han/hon vill se och måste tala om det för de som tar bilderna. Viktigt med beröm, gärna inför patienten. Ta det som en vana att kommentera bilderna, men alltid i positiv anda.

21 Om medarbetarna vet att vi som teamledare tycker det är viktigt med bra bilder, gör de allt för att ta bilder med god kvalitet.

22


Ladda ner ppt "Team-ledarutbildning i ett norrlandsperspektiv"

Liknande presentationer


Google-annonser