Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Boverkets roll - marknadskontroll - kontaktpunkt - utveckling av CPR 120504Sida 1.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Boverkets roll - marknadskontroll - kontaktpunkt - utveckling av CPR 120504Sida 1."— Presentationens avskrift:

1 Boverkets roll - marknadskontroll - kontaktpunkt - utveckling av CPR 120504Sida 1

2 Marknadskontroll Fri inre marknad, vi har inte några myndigheter som kontrollerar varor som rör sig över gränserna Proaktiva ärenden – gå ut och titta på det som tillverkas och/eller säljs. Stämmer deklarerade uppgifter? Är märkningen korrekt? Reaktiva ärenden – anmälan kommer till Boverket, agerande utifrån det.

3 När marknadskontrollen hittat något som inte stämmer Vad händer om jag inte deklarerar och märker?  Försäljningsförbud Vad händer om produkten inte stämmer med deklarationen?  Påpekande, möjlighet att rätta till Vad händer om en produkt bedöms vara farlig?  Agerande nationellt, RAPEX är ett system för att dela upptäckten med andra EU-länder.

4 Vad gör kontaktpunkten? Svarar på frågor från tillverkare utanför Sverige, t.ex.: Vi tillverkar fönster och vill sälja dem i Sverige. Vilka egenskaper är relevanta i prestandadeklarationen? Frågan ska besvaras inom 15 arbetsdagar. Med utgångspunkt i relevant standards ZA-bilaga diskuteras med sakexperterna på Boverket vilka egenskaper som är relevanta att deklarera med hänsyn till svensk lagstiftning, i synnerhet BBR.

5 Svenska tillverkare då? Den som vill sälja i annat EU-land får hjälp av det landets kontaktpunkt, ännu har bara Danmark kommit igång: www.danishcprcontactpoint.dk Många frågar om de omfattas av kravet på CE- märkning och prestandadeklaration. Tillverkaren är skyldig att själv ta reda på vilken standard som kan vara relevant. Boverket kan utifrån ansvaret för marknadskontrollen inte ta på sig uppgiften att också upplysa om detta.

6 Utveckling av CPR – hur blir det i praktiken? I EU-kommissionens ständiga byggkommitté representerar Boverket Sverige och regeringens handelspolitik för fri handel och svenska industriella intressen Vi lyfter svenska behov av bedömningsmetoder i standarder utan onödiga bördor för industrin Vi behöver input från svenska tillverkare om vad som fungerar eller inte i praktiken Det vi får reda på kanske vi kan göra något åt!

7 Sammanfattning 120504Sida 7

8 Sammanfattning CE-märk dina byggprodukter snarast om det går om produkten redan är CE-märkt, ta gärna fram en prestandadeklaration redan nu enbart produkter som lämnat tillverkaren till försäljningsledet före 1 juli 2013 får därefter säljas slut utan CE-märkning och prestandadeklaration informera oss om problem med förordningen

9 Fakta om Boverket 200 medarbetare med kompetens inom bland annat samhällsplanering, teknik, arkitektur, juridik och ekonomi. Socialdepartementet är vårt huvuddepartement. Generaldirektör är Janna Valik. Vi finns i Karlskrona. boverket.se omboende.se Youtube – www.youtube.com/boverket http://boverket.blogg.se/ Twitter och Facebook

10 Tack för oss! Annika WesselSara Elfving Hans-Olof Karlsson Hjorth e-post: förnamn.efternamn@boverket.se Kristina Einarsson Greta Lenhoff Sida 10


Ladda ner ppt "Boverkets roll - marknadskontroll - kontaktpunkt - utveckling av CPR 120504Sida 1."

Liknande presentationer


Google-annonser