Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Hej å hå! Efter att ha besökt ett par skitiga fiskehamnar längs kusten ligger nu skottlands inland framför oss. Häng med vettja!

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Hej å hå! Efter att ha besökt ett par skitiga fiskehamnar längs kusten ligger nu skottlands inland framför oss. Häng med vettja!"— Presentationens avskrift:

1 Hej å hå! Efter att ha besökt ett par skitiga fiskehamnar längs kusten ligger nu skottlands inland framför oss. Häng med vettja!

2 I Inverness slussar vi in i Caledonian Canal som faktiskt är en systerkanal till vår egen gamla hederliga Götakanal. Hmm, kan det ha varit så att Von Platen var inblandad i båda månntro?

3 Caledonian skiljer sig en del från Göta
Caledonian skiljer sig en del från Göta. Framförallt är slussarna mycket större. I Göta slussar man vanligtvis 4 båtar åt gången men här knör man in stycken. Gamla inövade slussrutiner är inte vatten värda och inte blir det bättre av att vi hamnat i samma omgång som ett gäng pajasar som påstår att de håller på med ”Racing”. Det är bara att hänga ut alla fendrar man har och be en stilla bön.

4 Skräckinjagande skotstek
Rejsingtips: Lägg din taggiga blå ”bensinmackstamp” runt akterstagets vantskruv när du slussar vettja! Skräckinjagande skotstek Varför inte dra rullfockens revlina genom ledöglan istället för att låta den skava mot vantskruven? Fantasifull fenderknop Rejsinggänget förvånar oss gång på gång med sitt sjömanskap. En diskret okulärbesiktning av deras tävlingsredskap avslöjar en hel del, ska vi kalla det nytänkande?

5 Det är ganska så fridfullt att åka kanal. Orterna heter konstiga saker
Det är ganska så fridfullt att åka kanal. Orterna heter konstiga saker. Uttala det där om du törs! →

6 Efter sista slussen i Dochgarroch breder den mytomspunna Loch Ness ut sig. Visste du att den norra delen av skottland tidigare inte angränsade till den södra? Skarven mellan plattorna går precis här i dalgången Great Glenn. I botten av dalen ligger de djupa kalla sjöarna Loch Ness, Loch Oich och Loch Lochy. Vem vet vad som kan tänkas dölja sig i dessa mörka djup…

7 Nessie SE UPP ANNA, BAKOM DIG!!! Anna ser skeptisk ut.

8 Det finns gott om gamla slott och borgar i området
Det finns gott om gamla slott och borgar i området. Detta är Urquhart Castle.

9 Brrrrrrr… 15ºC Utanför Urquhart Castle är Loch Ness som djupast. 230 meter. Gömmer det sig något monster i sjön så måste det väl ändå vara här, resonerar vi. Martin försöker locka fram Nessie genom att använda sig själv som bete.

10 Att segla på Caledonian Canal är nästan som att fjällvandra. Med båten.

11 Landskapet är kargt men storslaget.

12 Ben Nevis Vid foten av Ben Nevis, Storbritaniens högsta berg (1344m), ligger Fort William. Här slutar Kanalen. Våra föräldrar hälsar på.

13 Tillsammans passar vi på att njuta av det brittiska köket
Tillsammans passar vi på att njuta av det brittiska köket. Det är mest friterat och stekt och konstiga saker inbakade i paj. Anna testar den legendariska rätten Haggis. Man har ju hört skräckhistorier om kokta fårmagar fyllda med gud vet vad men faktum är att Haggis är helt ätbart.

14 Ölen är förståss helt OK.

15 Anna och en ”Highland Cattle” (Anna till höger i bild).
Berget Ben Nevis Anna och en ”Highland Cattle” (Anna till höger i bild). För att inte tala om whiskeyn. Brännerierna står verkligen som spön i backen här i området.

16 När vi lämnat den nivåreglerade tryggheten i Caledonian Canal får man börja se upp med tidvattnet. Strömmen överstiger med lätthet båtens maxfart på flera ställen så det gäller att välja rätt tidpunkt för avfärd. Väljer man rätt går resan som en dans i dubbel fart. Väljer man fel blir det en låååång dag.

17 Mellan öarna Scarba och Jura ligger det legendariska sundet Corrywreckan. Det är stora tidvattenskillnader mellan norra och södra delen av sundet och det skapar mycket kraftiga strömmar, virvlar och andra otrevligheter. Lokalbefolkningen är mycket tydliga på denna punkt. - Don’t go through there unless you know what you’re doing!

18 Vi avslutar skottlandsäventyret för denna gång på ön Gigha som ligger på östra sidan av den stora fjorden Sound of Jura. Härifrån kan man faktiskt se över till Nordirland. På puben får vi bra tipps om hur man på bästa sätt tar sig över till Ballycastle som är morgondagens mål. Mer om det i nästa bildspel. Hej så länge!


Ladda ner ppt "Hej å hå! Efter att ha besökt ett par skitiga fiskehamnar längs kusten ligger nu skottlands inland framför oss. Häng med vettja!"

Liknande presentationer


Google-annonser