Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

SYDAMERIKANSK ARKITEKTUR

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "SYDAMERIKANSK ARKITEKTUR"— Presentationens avskrift:

1 SYDAMERIKANSK ARKITEKTUR

2 INKARIKET I slutet av 1400-talet sträckte sig Inkariket från Ecuador i norr till Chille i söder. Huvudstaden var Cusco som var belägen mitt i riket.

3 CUSCO Det sägs att Cusco var en magnifik stad. Gatorna var stenbelagda och det fanns stora torg med fontäner i den mäktiga huvudstaden. Villorna och palatsen var så fint pusslade av stenblock att inte ens ett rakblad kunde stickas i skarvarna. Totalt bodde det ca invånare i Cusco. Tilläggas kan att Inkafolket inte kände till hjulet och hade heller inga järnredskap, så transporten och bearbetningen av stenblocken förblir en bedrift.

4 CORICANCHA Den största byggnaden i Cusco var Coricancha, Det Stora Soltemplet, som var fyrahundra steg i omkrets. Om du vill kan du hitta mer information här

5 MACCHU PICCHU Macchu Picchu är den mest kända av Inkarikets städer. Macchu Picchu ligger högt belägen i bergen i Peru och hittades aldrig av spanjorerna utan upptäcktes först Därför är staden än idag välbevarad och ett stort turistmål. Om du vill kan du hitta mer information härhttp://sv.wikipedia.org/wiki/Machu_Picchu

6 BEFOLKNINGEN Inkan var enväldig härskare i Inkariket och bodde i ett guldförgyllt palats i staden. Han var omgiven av mängder av rikedomar i främst guld och silver. Den största delen av befolkningen var bönder som bodde kring staden där de odlade och födde upp boskap. Inkaindianerna hade ingen egen rätt att äga utan allting tillhörde staten. Däremot fick alla vara med att dela på det staten ägde. Bönderna bodde antingen i hyddor eller i enklare stenhus och lagade sin mat över öppen eld.

7 ERÖVRINGEN 1492 var året då Columbus seglade från Spanien, över Atlanten och upptäckte Amerika. Columbus själv trodde att han hade upptäckt Indien och det är därför urbefolkningen kallas just indianer. Columbus upptäckte mäktiga städer med enorma mängder guld och silver och återvände till Spanien med dessa nyheter. Spanien som under den här tiden var ett stort imperium i Europa skickade flera skepp för att erövra dessa landområden och rikedomar och det dröjde inte alltför lång tid innan spanjorerna tagit över stora delar av kontinenten. Ett nytt samhälle skulle nu komma att utvecklas i Sydamerika.

8 KOLONIALTIDEN Många spanjorer började emigrera till Sydamerika för att plundra och ta del av rikedomarna där. Urbefolkningens kultur och samhälle försvann i snabb takt. Många dog i de sjukdomar spanjorerna förde med sig, många övergav sin gamla kultur anpassade sig till det nya europeiska samhället och de som vägrade anpassa sig avrättades. De gamla inkastäderna plundrades och jämnades med marken och man började bygga upp nya städer i europeisk stil. Under kolonialtiden var det främst barocken som var på modet och därför återfinns än idag många byggnader i den stilen i Sydamerika.

9 BAROCKEN (CA 1600 – 1700 TAL) Viktiga drag för barocken var att det skulle vara dramatiskt, rörelsefullt, tungt, pampigt och med många kontraster. Det skulle vara överväldigande och teatraliskt. Man ville, vilket är typiskt för epoken, bygga stora byggnader för att inge respekt och visa sin makt. Husfasader var ofta böljande för att förstärka kontrasten mellan ljus och skugga och nästan alltid hade man pelare och kolonner i fasaden och interiören. Svulstiga, buktande ovaler symboliserar också barocken.

10 EXEMPEL PÅ BYGGNADER I SYDAMERIKA SOM ÄR BYGGDA EFTER ERÖVRINGEN I BAROCK STIL.

11 KATEDRALEN I LIMA (1535)

12 LA IGLESIA DE LA COMPAÑÍA DE QUITO(1605)

13 LA IGLESIA DE LA COMPAÑÍA DE CUSCO (1650)


Ladda ner ppt "SYDAMERIKANSK ARKITEKTUR"

Liknande presentationer


Google-annonser