Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Bilsport För alla Roligt Häftigt Gemenskap. Bilsport För alla Roligt Häftigt Gemenskap.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Bilsport För alla Roligt Häftigt Gemenskap. Bilsport För alla Roligt Häftigt Gemenskap."— Presentationens avskrift:

1

2 Bilsport För alla Roligt Häftigt Gemenskap

3 ...det finns något för alla...
Bilsport Bilsporten är så mycket mer än bara rally, rallycross och racing som främst ses i TV. Det finns många andra häftiga, roliga och billigare varianter på bilsport. ...det finns något för alla... Nu kommer en kort presentation av samtliga bilsportgrenar.

4 Sportgrenar Backe Bilorientering Crosskart Dragracing Drifting
Folkrace Historisk Bilsport Karting Off-road Racing Radiostyrd bilsport Rally Rallycross Virtuell Bilsport Enklare tävlingsformer

5 Backe © Annemo Friberg

6 Backe Backe är en hastighetstävling där en bil i taget kör uppför
en backe med tidtagning. Backarna har varierande lutning och underlag, både asfalt och grus kan förekomma. - Backtävling kan genomföras med bilar från flera olika sportgrenar, till exempel rally- och rallycrossbilar.

7 Bilorientering © Kalle Riggare

8 Bilorientering I Bilorientering använder man registrerade standardbilar, men till skillnad från rally kör man på vägar som inte är avlysta från annan trafik. Vägarna kan vara allmänna eller enskilda och tävlandet går ut på att orientera sig fram längs angivna vägar på idealtid. - Kartläsaren har en viktig roll i bilorientering och minimiåldern är 13 år.

9 Crosscart © Morgan Björk

10 Crosscart Crosskart är en hastighetstävling som körs på en bana,
oftast med grusunderlag. Du tävlar på banor som normalt används för rallycross och folkrace. En kraftig stålrörsbur täcker crosskarten och gör den mycket säker, den skyddar föraren. - I crosskart kan du tävla från 7 års ålder.

11 Dragracing © Mikael Kågerud

12 Dragracing I dragracing tävlar två bilar/förare mot varandra.
Tävlandet går ut på att komma först över mållinjen. Redan från 8 års ålder kan man börja köra dragracing. Man tävlar i Junior Dragsters. - Tävlingssträckan är vanligtvis 1/4 engelsk mil (402,33m), men på en del banor körs även 1/8 engelsk mil (201,17m).

13 Folkrace © Micke Fransson

14 Folkrace Folkrace är en enkel tävlingsform. Du har en billig bil.
Alla bilar är till salu efter tävlingen för kr förutom förarstol och bälte som är personlig utrustning. Tävlingarna körs med täckta bilar på en bana av grus och asfalt. - Du får börja tävla redan det år du fyller 15 med bil. Folkrace är en bra inkörsport till körkortet.

15 Historisk Bilsport

16 Historisk Bilsport Historisk bilsport är en egen tävlingsdiciplin inom både Rally och Racing som följer FIA:s internationella regelverk Appendix K. Bilarna skall ha en internationell tävlingshandling HTP (Historic Technical Passport) för att få deltaga. - Två olika cuper körs varje år. En i banracing RHK cupen och en i Rally klassiska Rallycupen. I Rally körs även ett RM för historiska bilar.

17 Karting © Micke Fransson

18 Karting Karting är en hastighetstävling som körs på asfaltsbana.
Du kan börja köra redan vid 7 års ålder. Bilarna är indelade i klasser med eller utan växellåda och med olika cylindervolymer, avsedda för olika åldersgrupper av förare. - I Karting har de flesta av dagens Formel 1-stjärnor startat sin karriär.

19 Offroad © Förlags AB Albinsson & Sjöberg

20 Offroad Det finns fyra Offroad grenar: Formula Offroad,
Monsterrace, Challange och Trial samt en utbildning som heter Terräng Touring. Terräng Touring är en utbildning i körträning samt en förberedelse för tävlande i terrängkörning, från 16 år. Offroad körs ofta på privata marker och/eller militära områden. Bilen har skyddsutrustning, typ stålrörsbur. Du kan tävla redan från 16 års ålder. - Du kan vara Co driver i Trial och Challange från 12 års ålder

21 Racing © Micke Fransson

22 Racing Är hastighetstävling på asfalterad bana.
Du tävlar med standardbilar, sportvagnar eller formelbilar. Du tävlar i ett eller fler race under samma tävling. Upp till 30-talet bilar kan tävla samtidigt. Du kan börja tävla redan det år du fyller 15. Till racing räknas också isracing och långlopp. Bilarna delas även in i olika klasser inom grenen.

23 Radiostyrd Bilsport © Frederick Scholander, Peter Eliasson och Anders Carsbring

24 Radiostyrd Bilsport Bilarna är små skalenliga bilar med förare vid sidan av. Radiostyrd bilsport finns både som touring- och offroadbilar. - Det finns olika skalklasser du kan tävla i och med olika typer av motorer på bilarna.

25 Rally © Jörgen Andersson

26 Rally Rally körs på grus eller asfaltvägar, specialsträckor som är
avstängda för annan trafik. I rally gäller det att ta sig från start till mål på kortast tid. De tävlande startar en och en. - Bilarna är registrerade bilar, med säkerhetsbur och specialstolar. Du tävlar i olika klasser beroende på trimningsgrad.

27 Rallycross © Kalle Riggare

28 Rallycross Rallycross är en hastighetstävling på bana med grus- och
asfalts underlag. En rallycrosstävling består av ett eller flera kvalheat med flera bilar, där det gäller att kvalificera sig till final. - I rallycross kan man börja tävla som junior från 16 år.

29 Bilsportförbundet - Svenska Bilsportförbundet
- Uppdelat i distriktsförbund (12 st) - Finns över 500 klubbar i Sverige - Nästan förare - Omkring funktionärer - Över medlemmar

30 Bli förare! Sök medlemskap i en klubb.
På klubben finns ansvariga som hjälper dig igång. Du behöver genomgå en utbildning för förarlicens. Skaffa bil, personlig utrustning (hjälm overall o.s.v.). - För att hitta just din klubb knappar du in på eller ringer kansliet på

31 Bli funktionär! Sök medlemskap i en klubb.
På klubben finns ansvariga som hjälper dig att hitta rätt funktionärsutbildning. Hör med klubben om de betalar din funktionärsutbildning. - Licensen är kostnadsfri. - För att hitta just din klubb knappar du in på eller ringer kansliet på

32 Kolla in…

33


Ladda ner ppt "Bilsport För alla Roligt Häftigt Gemenskap. Bilsport För alla Roligt Häftigt Gemenskap."

Liknande presentationer


Google-annonser