Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Allt som finns i världen när vi föds är normalt.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Allt som finns i världen när vi föds är normalt."— Presentationens avskrift:

1 Allt som finns i världen när vi föds är normalt.
Allt som uppfinns från det att vi föds till att vi fyller 30 år är fantastiskt spännande och ger oss möjligheter att skapa karriär och framgång. Det som uppfinns efter att vi har fyllt 30 år är inte särskilt normalt och förmodligen början till slutet av vår civilisation till dess att 10 år har passerat och vi märker att det är ganska okej ändå.

2 1337 tbh to be honest afaik as far as i know dinga gå upp en nivå
lol laugh out loud rofl rolling on the floor laughing idd indeed brb be right back afk away from keyboard ty thanks pos parent over shoulder 1337 elit (l33t) avatar profilbild ASL age, sex, location? camp stillasittande spelare CCL couldnt care less Cya See you Troll Anonym/trakasserier dinga gå upp en nivå DD du då? FFS for fucks sake! FML fuck my life FTW for the win Facerape Kapat facebookkonto GTFO Get the fuck out G2G Got to go Gz Grattis! GG Good game! JK Just kidding K Okej Noob Nybörjare OMG Oh my God OFC Of course

3 Att ligga några steg före …
YouTube HAR sekretessinställningar och föräldrakontroll. FLAGGA olämpligt innehåll. Släpp inte ut utan att ha gått före. Google för barn finns! Visa och uppmuntra

4

5 Topp tio social networks för barn
Över barn under 13 år försöker per dag att komma in på facebook. Konstigt? Nej. En värld av vänner där man delar bilder och videos och kan chatta med varandra. Och Farmville … Facebook också fyllt av vuxeninnehåll, ofiltrerade kommentarer och plattform för trakasserier, identitetsstöld och grooming. Dessa är byggda utifrån barnen. Allt anpassat. Har alla fördelar av en social community men också mer barnvänliga spel, tävlingar etc. Viktigast: de inkluderar en föräldrafunktion för att skapa trygghet. ÖVA på de sociala medierna i barnanpassade sociala medier! En dag sitter de på facebook. VARFÖR är föräldrar så angelägna om att barnen ska ut på Facebook? Googla sajterna. Gemensamt: Liknande Facebook med mkt goda föräldrakontroller och begränsingar i antal vänner, typ av meddelande och filmer etc etc.

6 Att ligga några steg före …
Alla spel har åldersmärkning av PEGI: Rekommendation – ej lag. Symboler för våld, sex, grovt språk – ej svårighetsgrad. Spela själv! Kom överens i föräldragruppen! Du måste veta mer än barnen. Och de vet allt snabbast. En app man nyss känner sig stolt för att ha laddat ner är omodern och ”ute” … Spel – varför låta 12-åringar spela spel med gräns 18 år?? EX Hagfors. ALLA FÅR. Onlinespel, plattformsspel, strategispel, sportspel … Hur många? Mycket svårt då många spel är sociala medier där man umgås och många är på gränsen till sociala medier. ”Alla” pratar om det i skolan dagen efter. Det finns en anledning till åldersmärkning. Läs mer på pegi.info Prata – spela – testa – kom överens i föräldragruppen. BARA du som förälder kan avgöra vad ditt barn ska få spela men skönt att ha en gemensam överenskommelse. SKAPA EN FACEBOOKGRUPP FÖR FÖRÄLDRARNA!

7 Att ligga några steg före …
Snapchat Du bestämmer själv hur länge bilden ska synas hos mottagaren. Skärmdump meddelas … ALLT du skriver på nätet finns för ALLTID kvar. Smartphone-appen för bilder och video och chatt. Jättesuccé i USA, ökar i Sverige. Lätt bedräglig: Du väljer själv hur länge bilden du sänder ska sparas hos mottagaren (max 10 sekunder – bilden raderas automatiskt) = falsk trygghet. Skärmdump går snabbt. Du meddelas men då är det för sent. Snapchat: Nu är det säkert att skicka känsliga bilder till varandra utan problem, de försvinner direkt från användarens telefon. NEJ. Obetänksamt lägger upp tveksamma bilder i tron att det är safe. Var inte rädd för ny teknik men ha respekt för den. Sätt dig in i hur det fungerar.

8 Att ligga några steg före …
Twitters videoformat Loopning av film, 6 sekunder. Enkel och gratis app. Likes och delning. Prata – ligg ett steg före genom att prova själv.

9 Öka barnens motståndskraft
Vänd på stolen. Begränsa inte. Engagera dig och var närvarande. Öka deras självförtroende.

10 Motstrategier Lär barnen hantera trakasserande kommentarer:
Berätta för en vuxen Dokumentera Blockera Radera

11 Åldersgräns 13 år. 90 miljoner aktiva användare per månad. 40 miljoner bilder per dag. 8 500 ”gilla” per sekund. 1000 kommentarer per sekund. Instagram följer Childrens Online Privacy Protective Act – COPPA 2010 – app för att redigera bilder. 2013 – socialt nätverk Var nyfiken och delaktig. Att lära barnen: Ingenting är privat. ALLT finns kvar. Bilderna finns så länge Instagram finns. Du ansvarar för bilder och kommentarer.

12 Åldersgräns 13 år. 4,5 miljoner användare i Sverige. Du behöver inte vara expert. Prata. Det är ett liv, två världar. Var nyfiken! Respektera privatlivet. Att lära barnen: Ingenting är privat. Ta bort ”vän”, blockera eller anmäl. Lösenordet är privat. Välj vänförfrågningar.

13 Mångfacetterad text/chat-tjänst
Inte möjligt att ha ett ”privat” konto. Tilläggsappar (OinkText). Gruppkonversationer. Prata med barnen. Var nyfiken. Prata med andra föräldrar. Skapa gemensamma regler. Att lära barnen: Ingenting är privat. Blocka oönskade användare! PRATA MED föräldrarna! Gör upp regler som gäller för alla. Det är väl självklart att fria tyglar ger ett ökat beroende, BARNEN kan inte avgöra! Lika lite som en 4-åring kan avgöra om han vill ha glass, coca-cola, sockervadd eller godis! Gränser behövs. Barn behöver och tycker om gränser. Det hjälper dem att bli lugnare och tryggare på ”balkongen”! Annars – ett maniskt behov av att ”connecta”! Det handlar inte om nätet. Det handlar om beteendet, som barn kan man inte själv sätta gränser utan kastar sig över mobilen så fort man får ett meddelande. HJÄLP barnen. Prata med andra föräldrar. Problemen finns i varenda familj.

14 Fördel internet Mobbning irl och på nätet Allt stannar kvar
Anonymitet håller inte i längden Vuxna får en chans Mobbning har alltid förekommit! Skillnaden nu? Snabbare Du kan inte fly Grövre Enklare MEN VI SER.

15 Mobbning, trakasserier, kränkningar
Prata! Dokumentera! Logg, skärmdump, sms, mail etc Ingen kan vara anonym Anmäl! Sajt  skola  utbildningsförvaltning  BEO  Polis

16 Grooming Prata! Förbjud inte … prata, informera.
Dokumentera! Logg, skärmdump, sms, mail etc Anmäl! Sajt  Polis Grooming innebär att någon tar kontakt med andra för att längre fram begå övergrepp. I de flesta fall handlar det om män som söker kontakt med unga flickor.Vid grooming sker oftast den första kontakten på ett chatforum eller en sida för kontaktannonser. Groomaren kan svara på inlägg och annonser från andra eller själv skiva meddelanden och annonser till andra. Han eller hon tar kontakt för att successivt odla en relation som ska leda till en träff i sexuellt syfte.LockbetenGroomare lämnar ofta felaktig information om sig själva för att dra till sig kontakter. En groomare kan till exempel utge sig för att vara en ung flicka med hästar som sin stora hobby. När första kontakten etablerats försöker groomaren att göra sig själv intressant genom att lägga ut lockbeten, till exempel att han eller hon har tillgång till att rida hästar gratis. Groomare försöker ofta bygga upp ett förtroende och göra offret beroende på något sätt. Så småningom bjuder groomaren in till en träff. Vid mötet försöker han eller hon fullfölja sitt planerade övergrepp. Skydda dig mot grooming Du bör vara observant på vissa saker för att så tidigt som möjligt upptäcka att det rör sig om en groomare. Exempel på sådant som bör göra dig misstänksam är:Om personen skriver på ett sätt som vuxna skriver.Om personen kommer in på frågor om sex.Om personen vill träffas.Om du misstänker att du har kontakt med en groomare kan du till exempel: Fråga hur gammal personen är. En del erkänner sin riktiga ålder .Tala om för personen att du har berättat om er kontakt för andra, till exempel kompisar eller föräldrar .Avbryt kontakten om du upplever att det någon skriver eller frågar är obehagligt. Träffa aldrig någon som du är det minsta misstänksam mot ensam. Ta alltid med någon och bestäm tid och plats där det är mycket folk i rörelse.Anmäl grooming till PolisenAtt ta kontakt med med barn i sexuellt syfte är olagligt. Den som stämmer träff och på något sätt förbereder ett möte med en minderårig kan dömas till böter eller fängelse i upp till ett år. Finns det tydliga tecken på att någon är ute efter att begå övergrepp ska du anmäla händelsen till Polisen. Spara bevismaterial som mail eller SMS

17 Följ med 160 miljoner visningar. 16 sekunder.

18 Vart vänder jag mig? www.natvandrarna.se www.surfalugnt.se
(publ inom kort)


Ladda ner ppt "Allt som finns i världen när vi föds är normalt."

Liknande presentationer


Google-annonser